Pregătiri pentru Ziua Morţilor.Programul slujbelor

• publicat la: 28 octombrie 2011
Pregătiri pentru Ziua Morţilor.Programul slujbelor

Au mai rămas câteva zile până la Ziua Morţilor şi fiecare dintre noi  este in căutare de lumânări şi coroane cu care să infrumuseţeze mormintele celor apropiaţi.In prealabil,mormintele sunt curăţate şi pregătite pentru tradiţionala sărbătoare.In toate cimitirele oraşului aleile sunt pline de oameni care vin să aranjeze mormintele.

Conform tradiţiei,in data de 1 Noiembrie se sărbătoreşte Ziua Morţilor,când oamenii merg la cimitir şi aprind câte o lumânare în memoria celor dragi.

Comercianţii de flori si lumânări s-au aprovizionat din timp cu cele necesare acestui eveniment,astfel că puteţi găsi tot felul de coroane şi de lumânări, pe alese.

Ca să evitati imbulzeala din ultima zi dinaintea sărbătorii,vă puteţi procura de pe acum toate cele necesare.

La Piaţa Agroalimentară,standurile sunt pline de coroane si lumânări de toate mărimile şi culorile.

Lumânările  simple le puteţi achiziţiona la preţuri ce variază intre 0.80 şi 5.00 lei.Pentru  lumânări mai mari,care au şi modele variate,preţurile pornesc de la 5 lei şi pot ajunge şi la 10 lei.Până in prezent ,cele mai căutate sortimente au fost cele mai ieftine.

Alături de lumânări  puteţi găsi si coroane specifice acestei sărbători,atât din flori naturale cât si artificiale.

Cele naturale,de diferite dimensiuni, au preţuri mai ridicate, ce pornesc de la 12 lei şi pot ajunge până la 20 de lei.Si in acest caz,vânzătorii spun că sunt căutate cele mai ieftine,vânzările ajungând in această perioada la 25-30 de bucăţi pe zi.

Mai există şi varianta coroanelor din conuri de brad,ingenios lucrate,ce le puteti procura la preturi ce variază între 12 şi 15 lei.

Perioada de criză pe care o traversăm şi-a pus amprenta şi asupra modalităţilor de decorare a mormintelor aşa ca unii dintre noi, siliti de imprejurări,apelează la coroane artificiale,care sunt mai rezistente şi au un preţ mult redus faţă de cele naturale.

La acest tip de coroane preţul variză intre 5 şi 8 lei iar vânzările sunt mai ridicate.

Odată cumpărate cele necesare,ne putem îndrepta spre cimitir,pentru aranjarea mormintelor.

„Este un obicei foarte frumos, vechi, din moşi-strămoşi se păstrează şi se respectă cu credinţă. Aşa ne aducem aminte de cei duşi, cu drag şi pioşenie. In fiecare an facem parastas la mormânt şi la biserică pentru a-i cinsti pe cei care nu mai sunt” a spus Derşidan Cristian,cu care ne-am întâlnit la cimitir.

Pentru mulţi, Luminaţia a devenit un obicei de la care nu concep să lipsească. „Acum ne putem reintâlni cu cei care numai sunt printre noi. Ne pregătim cu flori, cu lumânări şi cu rugăciuni pentru sufletele lor. Este un adevărat  ritual pentru noi”, ne spune  Georgeta Vaida.

Incepând cu ziua de duminică 30 octombrie, preoţii vor oficia slujbe pentru pomenirea morţilor in cimitire.

Astfel, duminică 30 octombrie, incepând cu ora 14,00,la cimitirul Rozalia, preoţii greco-catolici vor săvârşi slujbe pentru pomenirea morţilor.La acelaşi cimitir,marţi 1 noiembrie,de la ora 12,00,vor fi prezenţi preoţii ortodocşi pentru a oficia slujbe pentru cei decedaţi.

La cimitirul Mesterhazi de pe strada Cimitirului  ,slujba oficiată de preoţii ortodocşi va incepe la ora 13,00 iar cea săvârşită de preoţii greco-catolici se va  desfăşura de la ora 15,00.

La capela din incinta cimitirului Reformat,slujba din data de 1 Noiembrie va incepe la ora 17,00 iar preoţii romano-catolici vor fi prezenţi la capela din cimitirul Mesterhazi   incepând cu ora 17,00.

redacţia

Lasati un comentariu