Protest pentru Roşia Montană la Cluj

• publicat la: 7 noiembrie 2011
Protest pentru Roşia Montană la Cluj

Astăzi, 7 noiembrie 2011, noi, activiști din campania Salvați Roșia Montană, am ocupat clădirea fostului hotel Continental, situat în Piața Unirii, Cluj-Napoca.

Scopul acestui protest este stoparea minciunilor și dezinformării legate de proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scară largă, în procesul de extragere a aurului la Roșia Montană. Minciunile și dezinformarea companiei au fost propagate în toată media românească (video, audio și scrisă), omițând în mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Roșia Montană – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice și arheologice. Cu toată împotrivirea societății civile, a mediilor academice și intelectuale, a Bisericii și unei părți a comunității din Roșia Montană, firma canadiană, împreună cu statul român, prin reprezentanții săi din Guvern și Președinție (inclusiv președintele Traian Băsescu), continuă să facă lobby și propagandă acestui proiect.

De aceea, am ales această cale radicală de protest, pentru că acest proiect este nociv, nu doar pentru Roșia Montană, ci și pentru întreaga societate. Deoarece, dacă statul român poate lua cetățenilor săi dreptul la proprietate, în numele unui proiect privat, atunci întreaga democrație românească, așa firavă cum este ea, se află în pericol. Ce sau cine vă poate garanta că, odată creat precedentul de la Roșia Montană, statul român nu vă va scoate din propriile case, sub pretextul cine știe cărui proiect, al cărui investitori au știut să ”bată” la ușile potrivite?…

Cerem președintelui României, Traian Băsescu, să înceteze a mai face propagandă proiectului Roșia Montană Gold Corporation. Un șef de stat ar trebui să reprezinte interesele cetățenilor săi, nu pe cele ale unei companii private. Același lucru îl cerem și Ministerelor Mediului, Culturii și Economiei.

Cerem televiziunilor, mai ales TVR, să refuze publicitatea murdară a RMGC, în virtutea faptului că opozanții proiectului nu au beneficiat niciodată de aceeași expunere media ca și RMGC, ceea ce contravine spiritului etic al unei prese așa-zis libere și democratice. De asemenea, cerem CNA să răspundă plângerilor formulate împotriva publicității mincinoase a RMGC și să  o oprească.

Cerem tuturor cetățenilor liberi, cu conștiință civică și coloană vertebrală, din orice mediu social și din orice domeniu, să sprijine acest protest, în orice formă consideră de cuviință.

Acest protest va lua sfârșit în momentul în care cererile noastre vor fi îndeplinite. Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: 0726 594 867 (Mihnea Blidariu) sau 0751 388 287 (Raluca Dan) și verificați Facebook [event] <<Ocupați „Conti”, pre-ocupati Clujul.>>.

Mihnea Blidariu (muzician Luna Amară, scriitor)
Paul Socol (actor)
Bogdan Buta (inginer în telecomunicații)
Raluca Dan (specialist în relații publice)
Ana Bănică (arhitect)
Bianca (arhitect)
Ramona Duminicioiu (consultant juridic)

comentarii

de Gina la 8 noiembrie 2011 - 10:35

O actiune cinica, care nu ar fi trebuit promovata. Nu asa ii ajuti pe cei din Rosia Montana, ci oferindu-le o viata mai buna, mancare pe masa, stoparea poluarii. Dar,ma scuzati, de asta se ocupa compania miniera RMGC, nu activistii.

de gicu la 8 noiembrie 2011 - 13:40

te scuzam daca ne explici ce e cu mancara pe masa si stoparea poluarii.lucrezi pentru mafioti?ai fost pe-acolo? ai ceva notiuni despre ce inseaman rosia montana pentru poporul roman? stii bancu cu albina?

Lasati un comentariu