Prosoapele de unică folosinţă, pericol pentru igienă?

• publicat la: 7 ianuarie 2012
Prosoapele de unică folosinţă, pericol pentru igienă?

Multe din prosoapele de unică folosinţă din hârtie, pe care le considerăm ultraigienice, mai imaculate decât cele ţesute si spălate repetat, sunt adesea purtătoare de microbi şi agenţi patogeni neaşteptaţi.

Materialele reciclate practice, dar neigienice

Un studiu publicat recent in American Journal of Infection Control si citat de Women Webmd, arată că aceste prosoape din hârtie sunt departe de a prezenta calităţile igienice pe care ni le infăţişează furnizorii.

Concluzia a rezultat după ce la Universtity Laval, din Canada, a fost testată in laborator calitatea prosoapelor de unică folosinţă produse de şase firme diferite. S-a constatat ca toate sunt purtătoare de agenţi patogeni, cu o concentraţie de 100 până la 1.000 de ori mai mare decât cea a unor prosoape sterilizate.

Experţii au explicat motivul acestei situatii in faptul că, de regulă, prosoapele de hârtie sunt fabricate din deşeuri celulozice, care de la bun inceput conţin o mare cantitate de resturi aflate in descompunere si, deci, purtătoare de microbi.

O parte din aceştia dispar in procesul de reciclare a materialelor, dar partea cea mai mare este rezistentă in faţa tratamentelor termice si chimice obişnuite, rămânând prezente la nivelul produsului finit.

Riscuri pentru cei cu imunitatea scăzută

Bacteria cea mai nocivă, dar si cel mai frecvent intâlnită la aceste prosoape, este bacillus, responsabilă de numeroase intoxicaţii alimentare, dar şi de afectiuni ale ochilor, plămânilor si chiar ale sistemului nervos central.

Pe de altă parte, specialişitii recunosc că un organism normal este dotat cu destula capacitate imunitară, pentru ca să se apere eficient de agresiunea agentului bacillus. Ca urmare, un astfel de organism, chiar si infectat, nu prezintă simptome neplăcute, sau alte consecinte.

In schimb, persoanele cu imunitatea scăzută, cum sunt copiii, vârstnicii, dar si cei cărora li se administreaza medicamente care reduc capacitatea imunitara, pot cadea usor victime ale acestui factor patogen care devine foarte agresiv, cu consecinte uneori letale.

Cazul este cu atât mai grav, cu cât in intreaga lume, prosoapele de hârtie sunt utilizate frecvent in spitale, acolo unde se află numeroase persoane cu imunitatea scăzută.

Câteva sfaturi practice

Urmare studiilor, cercetatorii au prezentat câteva sfaturi cat se poate de practice, bune de retinut si, mai ales, bune de apliciat:

* Prosoapele de hârtie nu trebuie folosite nicodata ca servetele, nici pentru a aseza pe ele alimente si, cu atât mai putin, pentru a acoperi alimente cu ele.

* Folosirea lor trebuie evitată in mod special la ştergerea mâinilor in bucătarie, dupa ce gospodina a spălat carne, sau vegetale invechite.

* Solutia ideală pentru uscarea mâinilor dupa spălat este uscătorul cu aer cald. Asemenea uscătoare nu sunt scumpe, se găsesc in comert, consumă energie puţină şi nu pot transmite mâinii nici un fel de factor patogen. Merită să fie instalate in spitale, restaurante, alte localuri publice, dar si in bucătăriile noastre, de acasă – dacă vrem să fim apăraţi.

Lasati un comentariu