Acces interzis pe teren (servitute de trecere)

• publicat la: 16 februarie 2012
Acces interzis pe teren (servitute de trecere)

Pe acest teren nu se trece!

Mulţi proprietari de teren s-au trezit că nu pot avea acces la proprietatea lor din cauza lipsei unui drum sau a unei intrări civilizate. Aceştia au ajuns să depindă de bunăvoinţa unor vecini care “orchestrează” drumul de servitute după bunul lor plac

Achizitionarea unui teren intr-o zonă frumoasă, cu un peisaj de vis, având toate premisele unei locaţii relaxante, s-ar putea să iti ofere niste surprize de proportii chiar inainte să apuci să calci pe proprietatea ta – asta dacă apuci – având in vedere faptul că terenul tău este infundat iar drumul de acces este imprejmuit de gardul vecinului. Chiar dacă, in acte, drumul inchis de vecinul răuvoitor apare ca drum de exploatare comună, in realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Acces interzis pe propriul teren

Servitutea de trecere este un drept stipulat in Noul Cod Civil, care enunţă clar dreptul proprietarului fondului dominant (adică proprietarul unui teren) asupra terenului fondului aservit cu acordul proprietarului vecin. Totusi, acest lucru nu inseamna ca servitutea de trecere este la indemana proprietarului vecin intr-un mod facultativ. Legea prevede clar ca acesta trebuie să-i ofere posibilitatea celuilalt proprietar (care se vede nevoit să ceară servitute de trecere), având in vedere că nu există o alta posibilitate, de a avea acces la bunul sau.

Bineinteles, vecinul care ii va acorda servitute de trecere va fi supus unui minimum de pagubă sau va beneficia, conform pretului pe metru pătrat al terenului, de o recompensă financiară. De multe ori aceste drepturi si obligatii nu sunt respectate, institutiile de drept fiind asediate de plângerile proprietarilor de terenuri care nu sunt lăsaţi să aibă acces la proprietatea lor. Acest lucru se intâmplă din cauza vecinilor care nu doresc să le fie deranjata orânduirea arhitecturală a proprietăţii si care emit argumente diverse, de la deranjarea linistii, ridicarea prafului sau orice alt motiv invocat pentru a le interzice accesul facil proprietarilor vecini. Dacă intelegerea amiabila pică, e clar că se va apela la impartialitatea unui judecător, care va face loc pe drumul de servitute tuturor vecinilor, fără discriminare.

Preţul servituţii de trecere

Spre deosebire de alte servituti legale, servitutea de trecere nu este cu titlu gratuit, proprietarul fondului aservit fiind indreptatit sa primeasca de la proprietarul fondului dominant o suma proportionala cu pagubele create acestuia in timpul lucrarilor de executie a drumului de trecere. De obicei, dacă se face dovada că există un drum de exploatare comună, dar nu se situează aproape de terenul impracticabil, se apelează la soluţia drumului de servitute, asta pentru a se evita costurile enorme ale unei lucrări extinse.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu