Gânduri la o aniversare centenară

• publicat la: 13 februarie 2012
Gânduri la o aniversare centenară

In data de 11.02.2012, am participat, cu  mare emoţie, la aniversarea venerabilei vârste de 100 de ani a primului meu dascăl, învăţător şi director de şcoală, din satul Corund, judeţul Satu-Mare, domnul Vasile ILIEŞ.

Domnia sa este o personalitate complexă, copleşitoare prin vitalitatea intelectuală şi fizică, prin caracterul imaculat şi prin performanţele profesionale deosebite. Aproape şase ore, cât a durat partea oficială a sărbătorii, a fost în mijlocul nostru. Ne-a spus  multe vorbe de duh şi un interesant cuvânt de salut, uiminându-ne cu limpezimea gândurilor exprimate.

În opinia mea, cea mai pregnantă trăsătură a personalităţii domniei sale o reprezintă tenacitatea, ilustrată în multe ipostaze. A venit în satul Corund, ca tânăr învăţător, şi nu a schimbat nici locul, nici postul, până la pensionare. Între anii 1941-1945, a participat, ca luptător,   la cel de-al doilea război mondial. A fost rănit, dar a ajuns până în Munţii Cehoslovaciei, unde a cunoscut bucuria victoriei. S-a reînrors în aceeaşi localitate, pentru a-şi continua, cu tenacitate, opera începută. A instruit, succesiv, trei generaţii ale satului meu – bunici, părinţi şi copii. Timp de 29 de ani, fără întrerupere, a fost directorul aceleiaşi şcoli, o instituţie apreciată, câştigătoare a multor concursuri, inclusiv la nivel naţional. Sute de oameni care au învăţat a citi, a scrie şi a socoti sub îndrumarea domniei sale au ajuns licenţiaţi şi specialişti în diferite domenii : medici, profesori, ofiţeri, ingineri, demnitari de stat, preoţi,personalităţi culturale de prestigiu.

Personal îi sunt foarte îndatorat. Îi datorez  succesele  pe care le-am obţinut în cariera militară, faptul de a fi absolvit două instituţii de învăţământ superior precum şi  accesul la onorante funcţii în structuri de conducere ale armatei. Domnia sa mi-a deschis ochii minţii spre lumea cea mare, mi-a influenţat conduita şi a pus temelia evoluţiei mele profesionale. De aceea, la ziua centenarului naşterii, i-am  oferit, cu drag, o carte de eseuri scurte,  întitulată « Contraste în cotidian «,  pe care am publicat-o recent.

Am considerat că, în acest mod, îi restitui, primului meu învăţător, o parte modestă din setul de valori creştine şi general-umane pe care domnia sa le-a cultivat în sufletele celor care i-am fost învăţăcei oneşti şi fideli.  Exprimăm, şi pe această cale, prin prestigioasa publicaţie «  Buletin de Carei » cele mai sincere mulţumiri şi  eternă recunoştinţă  ilustrului nostru învăţător şi director, Vasile ILIEŞ.

Colonel (r.)

Gheorghe CIREAP,  Secretar Executiv al Filialei Judeţene Cluj a Asociaţiei       Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă

comentarii

de Nicoleta Latis la 14 februarie 2012 - 10:50

Cred ca nu exista sentiment mai inaltator decat acela inceract in momentul in care un fost elev iti spune: Multumesc, m-ati facut om! Este gestul de recunostinta suprema la sacrificiul unui educator bun. In fiecare din elevii carora le-a predat sadeste o farama din sufletul sau inepuizabil. La ceas aniversar, La multi ani!

Lasati un comentariu