Pericolul de sub cap: Vezi după cât timp devine perna o sursă de boli

• publicat la: 7 februarie 2012
Pericolul de sub cap: Vezi după cât timp devine perna o sursă de boli

Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii. Potrivit experţilor, până la o treime din greutatea pernei pe care dormim în fiecare noapte poate fi reprezentată de piele moartă, gâze şi fecalele acestora, informează Daily Mail.

Pernele şi aerul închis din dormitor favorizează dezvoltarea microorganismelor responsabile de apariţia bolilor precum gripă, vărsat de vânt sau chiar lepră.

În timp ce unii microbi pot fi găsiţi numai în pernele din spitale, alţii îşi pot face cuiburile în pernele din locuinţa noastră, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital NHS Trust. Specialistul a analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în acestea.

Rezultatele testelor au arătat că există niveluri ridicate de contaminare la exteriorul pernelor, iar în unele cazuri şi în interiorul acestora. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecţii respiratorii şi urinare sau bacteria E.coli.

Multe dintre pernele din spitale aveau mai mult de un milion de stafilococi pe milimetru pătrat. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru infecţii severe care atacă în primul rând sistemul imunitar.

Microbii descoperiţi pe suprafaţa pernelor din spitale arată riscul de contaminare de la un pacient la altul”, precizează dr. Tucker. Medicul completează că schimbarea feţei de pernă nu este suficientă pentru a ne proteja de bacterii. “Oamenii pun o faţă de pernă care arată şi miroase frumos, dar de fapt învelesc în ea ceva cu adevărat dăunător”, spune specialistul.

În plus, Duncan Bain, directorul tehnic al unei companii producătoare de perne din Marea Britanie, spune că pernele reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care ne pun în pericol sănătatea. “Dacă vrei să obţii un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor, perna este cel mai bun pe care îl poţi avea. Este un burete umed care absoarbe fluidele corporale de mai multe tipuri. Acest mediu este păstrat la temperatura ideală de corpul cald care stă pe el”, menţionează Bain.

Cum te poţi proteja de posibilele afecţiuni provocate de microbii din perne

Pentru a ne proteja organismul de eventualele boli care pot apărea din cauza microorganismelor din pernă, specialiştii au oferit câteva sfaturi la îndemâna fiecăruia:

● Persoanele alergice ar trebui să folosească perne sintetice şi să le acopere cu feţe de pernă antialergeni.

● Pentru a distruge microbii care se cuibăresc în perne, se recomandă spălarea pernelor regulat la temperaturi de 60 de grade Celsius sau punându-le în congelator pentru 24 de ore.

● Pernele ar trebui să fie spălate o dată la trei luni şi înlocuite o dată la doi ani.

● Atunci când pernele sunt spălate la maşină, trebuie să se folosească o cantitate mică de detergent şi să fie clătite de două ori.

● În zilele călduroase de vară se recomandă să scoateţi pernele afară, deoarece mediul uscat din atmosferă va ucide microorganismele.

sursa gandulLasati un comentariu