Răscumpărăm şi cedăm Baia Comunală

• publicat la: 7 februarie 2012
Răscumpărăm şi cedăm Baia Comunală

Parohia Reformată Carei a depus o solicitare la Primăria Carei prin care solicită  sprijin financiar pentru susţinerea activităţilor desfăşurate şi a plăţii utilităţilor la cele două centre de zi,solicitare introdusă pe ordinea de zi a consilierilor  intruniţi in şedinţa de vineri,3 februarie.

Solicitarea este semnată de preotul-paroh al Bisericii Reformate, Tukacs Iosif,consilier UDMR dar şi coordonator al centrelor sociale amintite.Acesta menţionează că a desfăşurat până in prezent activităţi sociale pentru 20 de copii şi 20 de persoane vârstnice iar in urma unui proiect depus in cadrul POR 2007-2013,biserica a obţinut finanţare in vederea reabilitării,extinderii şi dotării celor 2 centre de zi.

Actualul Contract de Parteneriat cu Primăria Carei, nr.146/06.01.2012,supus spre aprobare,obligă primăria la asigurarea unei mese calde de la Cantina de Ajutor social şi transportul acesteia la destinaţia stabilită,asigurarea porţiilor de mâncare caldă pentru 80 de persoane,copii şi vârstnici,colaborarea cu Serviciul de Asistenţă socială din cadrul Primăriei precum şi achitarea utilităţilor pentru care au fost incheiate contracte de furnizare, dar şi a susţinerii activităţilor desfăşurate,in valoare de 4.500 lei lunar,asigurate  din cap.68.02.

Conform materialelor oferite de Biserica Reformată,plata utilităţilor este in valoare de 3.200lei/lună din care 2.000 lei cheltuieli salariale,800 lei incălzirea cu gaze iar 300 lei energia electrică.

In municipiul Carei mai există două centre de zi care au in ingrijire copii  cu situaţie materială precară,Centrul de zi de pe lângă Surorile Piariste şi Centrul de Zi pentru copii şcolari Speranţa,sub patronajul surorilor greco-catolice din Congregaţia surorilor Maicii Domnului.

In legătură cu materialul prezentat,consilierul Ilie Ciută atrage atenţia primarului Kovacs asupra existenţei centrelor menţionate mai sus,centre care au nevoie şi ele de susţinere din partea primăriei.

Cu riscul de a mă repeta, doresc să îi măsurati pe toţi cu aceiaşi măsură pentru că toţi sunt careieni.In oraş mai funcţionează două centre sociale care se ocupă de tinerii ce provin din familii defavorizate.Si pentru ei ar fi benefic un ajutor din partea noastră, să le plătim şi lor utilităţile şi să susţinem şi activităţile desfăşurate acolo.Pentru acest parteneriat avem prevăzuţi 80.000 lei  pe intreg anul.Având in vedere că incep pe 1 februarie ne mai rămân nişte bani care ar trebui dirijaţi  la celelalte centre şi ar face fericiţi şi alţi copii”.

Primarul a motivat nealocarea de bani pentru celelalte centre prin absenţa acestora de la audienţe.”Să vină şi ei să ceară.Dăm la cine vine să ceară.”

O altă propunere a venit din partea consilierului Ovidiu Papi,care este de părere că alocarea unei sume fixe pentru utilităţi ar determina beneficiarii la un consum mai economic decât in cazul aprobării plăţii unei facturi, indiferent de valoarea acesteia.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Tot  in cadrul şedinţei de vineri, consilierii au dezbătut oportunitatea concesionării  prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 6640 mp, situat în Carei, pe strada Grădinarilor.

Societatea SC Blandory SRL,prin reprezentatul ei Bako Karoly,intentioneaza să investească suma de 200.000 euro pentru construirea unui sediu de firmă,a unui garaj de intretinere a mijloacelor auto din dotare şi a unei spălătorii auto.Firma asigură in prezent transportul muncitorilor de la Contitech Carei.

In Caietul de Sarcini era prevăzută iniţial valoarea de 0,4 lei/mp  pentru acel teren dar in comisia economică  s-a propus să fie menţionată  şi  in caietul de sarcini valoarea investitiei ( de minim  de 200.000),termenul  de realizare să fie de  24 luni in loc de 12 luni ,iar dacă in acest  termen nu se duce la bun sfarşit  investitia, redevenţa pe mp/an să fie de 2,2 lei in loc de 0,4.

La discutarea in plen a acestui proiect,city managerul Beko Tamas a confirmat modificarea Caietului de Sarcini cu sugestiile venite de la Comisia Economică.

Primarul Kovacs Eugen a adus la cunoştinta celor prezenti,disponibilitatea primăriei in  achizitionarea clădirii fostei Băi comunale,aflate acum in proprietatea E-On Gaz,pentru suma de 100.000 euro,in vederea cedării ei ulterioare către Apaserv Satu Mare in contul datoriilor consistente pe care le are către această societate.

Doresc să mă mandataţi pentru a incepe negocierile cu E-on Gaz pentru clădire.Sugerez să cumpărăm această clădire,cu 100.000 euro,plătibili in trei tranşe.Dacă o cedăm apoi la Apaserv in contul datoriilor de 4 miliarde poate ne iartă şi ei de cele 3 miliarde penalităţi” a  menţionat  Kovacs Eugen.

Acesta a adus la cunoştinţa consilierilor că locaţia fostei Centrale Termice din MVII,din spatele fostei Mobicrasna a fost vândută de către lichidator ,urmând ca in această clădire să funcţioneze un magazin de mobilă.

Situaţia semaforului  din faţa supermarketului central a fost adusă in discuţie de consilierul Adrian Bucureştean care consideră că zona e mult prea aglomerată pentru a nu se lua măsuri de repunere in funcţiune a lui mai ales că este incă in garanţie. Si situaţia intersectiei semaforizate din centru a fost  atinsă, la punctul de Diverse,consilierul Adrian Bucureşteanu reamintind celor de faţă că un proiect pentru realizarea unui sens giratoriu in locul actualului semafor a fost depus de acum 8 ani de către consilierii liberali.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 8 februarie 2012 - 07:45

Citate dintr-un clasic încă in viață – vezi articolul de mai sus (unii, mai cârcotași, nu le spun citate, le spun „perle”):

1) ”Să vină şi ei să ceară. Dăm la cine vine să ceară.”

Dar atunci „Serviciul Public de Asistență Socială” care are 6=1+4+1* salariați (* = post vacant) conform organigramei de pe site-ul Primăriei Carei, și care Serviciu se află în subordinea directă a primarului, oare ce păzește?
Nu efectuează anchete sociale?
Nu acest Serviciu trebuie să cunoască nevoile reale, să mențină legătura cu celelalte două centre sociale despre care se face vorbire și care se ocupă de tinerii ce provin din familii defavorizate?
Trebuie să vină centrele respective „să ceară”?
Dar ce sunt centrele respective, nițte milogi, niște cerșetori la ușa primarului? Adică să vină muntele la Mahomed?

2) “Doresc să mă mandataţi pentru a incepe negocierile cu E-on Gaz pentru clădire. Sugerez să cumpărăm această clădire, cu 100.000 euro, plătibili in trei tranşe. Dacă o cedăm apoi la Apaserv in contul datoriilor de 4 miliarde poate ne iartă şi ei de cele 3 miliarde penalităţi”.

– Ce fel de negociere va mai fi si asta, cea „dorită” de primar cu E-on Gaz?

– Primarul chiar este atât de naiv să creadă ca cei de la Apaserv vor fi atât de proști, încât să dea Primăriei 7 mld. pe un imobil ce valorează doar 4,3 mld. și pe care pot să-l cumpere ei direct de la E-on Gaz oferind cu un Euro în plus decât poate oferi Primarul, și asta numai de dragul lui? Dar oare cei de la Apaserv n-au Consiliu de Administratie, n-au manageri, n-au contabili, n-au CFI? Te pomenești că cei de la Apaserv sunt niște nababi foarte darnici.
Hai să fim serioși.
Primarul chiar crede că Apaserv n-o să se prindă (că doar de aia există contracte de vânzare-cumpărare autentificate la notariat) de faptul că în schimbul unui imobil ce valorează numai 100.000 Euro ei trebuie să plătească practic 7 mld.?
Dacă însă lucrurile o să se întâmple chiar așa cum vrea să ne aburească primarul, mi-ar face o deosebit de mare plăcere să fac și eu în viitor cât mai multe afaceri cu Apaserv, fiindcă se pare că voi avea mari șanse să fac rapid avere. Lucruri care de altfel s-au mai intâmplat recent în țara asta cei n-ar fi chiar o premieră.

de un fraier care plateste IMPOZITE SI TAXE la 8 februarie 2012 - 11:59

pe bani cui RASCUMPARATI …..si DOMN. CIUTA VA PLACE CE ZAPADA ESTE IN CATIERU MV2 UNDE AVETI APARTAMENTU….pentru ce platim impozite si taxe dk nu dezapeziti si in cartiere..????????????????????

de un careian la 8 februarie 2012 - 12:01

de ce nu spuneti cui ati vandut centrala si cu CAT..???????????????

de daaa la 8 februarie 2012 - 12:03

Frumoasa sedinta , primaru vorbea iar consilieri se sosoteau intre ei alti vorbeau la telefon se vede clar cat va intereseaza problemele CAREIENILOR.

de careian la 8 februarie 2012 - 12:23

Da chiar asa domnu CIUTA sa nu luati nici o masura sa se curete zapada in cartiere ca daca asteptam dupa cei care iau salaru de primar ne pune sa ducem si bani de acasa.Am vazut ca ati curatat si in cartier la firma si acasa da in primarie cand faceti curatenie?????

de Ha,ha,ha !Voi ati auzit ?? la 8 februarie 2012 - 12:48

Nu-mi vine sa cred !D-na cu caii va organiza de 15 Martie activitati culturale cu, ocazia zilei Ungariei la Carei.
La convins pe primar ca ea se pricepe si la cultura pe langa calarit si imprastiatul balegarului.
Azi maine vom auzi ca Ali Baba Kastelului sustinuta de cei 7 cai si cei 12 edili locali cine stie cu ce fantezii personale o sa ne mai vrajeasca.

de sindicalist la 8 februarie 2012 - 17:10

Lasa domnule , ca vine USL si vom auzi si de alte centre
Cum e cel al batranilor , ca doar Ciuta doreste sa isi puna un PNL -ist in fruntea Caminului de batrani .
Ce ziceti domnule Ciuta si doamna Ciuta , de acum faceti schimbari?
Poate atunci primaria o sa ii ajute si pe acei nenorociti.

de bastinas la 8 februarie 2012 - 17:28

Lasa domnule ca la unii careieni le este bine cu primar evazionist,dator la stat si cu salaru taiat pina isi plateste datoria da si un vice cu ceva clase mai mult ca trenu.Stai linistit ca nu iti ia Ciuta postu ca are afacerea lui si nu sta cu mana intinsa ca altii.Tulipanosu sef isi poate pune tot neamu in primarie,plateste bani grei firmele apropiate si imparte posturi pe etnie si mai ne lasa si cu datorii dupa ce pleaca da conteaza vrabia de pe gard.Pentru reformati poate lucra asistenta sociala da altii trebe sa se milogeasca la primar.E mai buna balega decat un spectacol ,seda?Bravo PNL,singurii care nu o votat pentru grajd!

de alt bastinas la 8 februarie 2012 - 18:22

Lasa domnule ca PNL-istii au fost singurii care s-au abtinut (a se citi `au fost impotriva`) finantarii echipei de fotbal,doar ca nu au votat cu NU ca sa nu isi strice imaginea?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

de karoly fiu la 8 februarie 2012 - 19:13

KEMENYDIO CIUTA UR ,SPAGA NU,EVAZIUNE NEMA,PREA CORECT PENTRU VOI SI BINE VEDE TOATE AIA E BAIU!!!!KEIZER LAJOS PUS PE BUTUCU VICTORIA SI NU E RUSINE SA MAI CEARA BANI DE LA ORAS.TOTI VOTAT PENTRU CAII LU ANIKO DA SA DUCETI ACASA LA VOI BALEGA

de emil la 8 februarie 2012 - 19:23

De cand lucreaza in primarie domnu Ciuta?A invatat cumva sa scrie ungureste?Parca asta e conditia de baza ca sa lucrezi in primarie.Primaru pentru ce ia salar? Ca sa faca privatii treaba lui?La cine se duc banii pentru deszapezire ne spune si noua cineva?

de Flaviu la 8 februarie 2012 - 20:07

La fel ca in toate orasele conduse de coalitia pacatoasa au fost alocate fonduri cu nemiluita pe care primarii le-au folosit cum au stiut ei mai bine in interesul lor.Nici Careiul nu a facut exceptie dovada toate realizarile celor ce se invart in cercurile apropiate conducatorilor orasului.Ce deosebeste insa orasul nostru de toate celelalte este docilitatea si totala supunere a primarului in fata unei nepoate a grajdarului grofului careian si prezenta unor animale nevinovate in chiar centrul unui parc.Atitudinea denota consideratia pe care edilul sef o are pentru alegatorii sai acum in prag de noi alegeri.

de Razvan la 9 februarie 2012 - 07:47

Sunt curios, daca in centrele de zi patronate de dl Tukacs sunt si asistati romani?Atunci cand ei fac anumite proiecte in orasul Carei,se gandesc ca ,la noi in oras exista si alte nationalitati decat cea maghiara?
In legatura cu dl Ciuta -si-a curatat zapada pentru ca este un om gospodar ,iar cei din primarie nu au curatat-o pentru ca nu ii intereseaza orasul , ci numai buzunarul lor si fondurile de unde pot sa ciupeasca ,studiile de fezabilitate ,fara finalitatete (ma refer la cel de la teatrul de vara)
Dupa cate stiu eu nu dl Ciuta este responsabil cu zapada aflata pe strazile din oras

de Horia Mărieș la 11 februarie 2012 - 08:53

Proteste la Carei :
– Merem la miting să-l dăm jos pe Băse?
– Merem. Da’ câte grade îs afară?
– Minus 15.
– No, lasă atunci, că nu-i om rău…

de George la 12 februarie 2012 - 11:14

Heheee.. unii asa cred ca Ciuta este singurul consilier in Carei :)) Ce limitati :)) No comment

P.S. Totusi, m-ati facut curios … a cui e fosta centrala si cine ii va fi furnizor de scaune?

de cititor la 14 februarie 2012 - 07:13

Totusi consilierul Ciuta este singurul care spune lucrurilor pe nume si care abordeaza in mod constructiv problemele discutate.Nu stiu sa aiba vreun contract cu primaria sau sa beneficieze de vreun ajutor de la primarie,fapt ce il onoreaza.

de Laci la 16 februarie 2012 - 10:52

cu cine o sa negocieze primaru pentru baie?cu nuna de la gaz?le van sza…

de bigyboy la 29 februarie 2012 - 12:19

La nivel local ce se intampla cu alianta usl????
Parerea mea e ca singura sansa sa scapam de dominatia „verde” si de grasanul asta de kovacs, daca ne-am unii, si toate partidele politice romanesti ar desemna un singur canditat pentru postul de primar, altfel nici o sansa…..iar va castiga tulipanul.

de Arik Weinberger la 3 martie 2012 - 13:13

100000 de euro, pentru ruina asta??? cred ca sheriful Kovacs Jeno, a pierdut orice ratiune elementara, asta spus in termeni foarte eleganti!!!

de ildiko la 10 martie 2012 - 09:32

oameni buni ,niciodata nu v-am auzit sesizand ceva si altor consilieri in afara de dl. CIUTA .Ce sa se inteleaga ? ori ca in altii nu aveti incredere ? ori ca altii nu va reprezinta? ori nu citesc ceea ce scrieti dv. aici? si atunci se pune intrebarea fireasc de ce nu alegeti mai multi ca dl. CIUTA? sa se ridice si orasul asta din mocirla dezinteresului ptr. cetateanul platitor de impozite si nu doar ptr. interesul lui si a familiei sale .aveti cateva luni sa va ganditi la asta …pana cand trebuie sa puneti stampila iar ptr. 4 ani . Ganditi-va .Sau asteptati iarasi plasele ….si apoi iar 4 ani va plangeti .lasati-l incolo de vot etnic si votati in cunostinta de cauza cu cineva care stie si vrea sa va faca sa traiti civilizat .

de ildike la 10 martie 2012 - 10:00

eu kred k B. Georgescu ar fi cea mai buna solutie,la fel k si Maries.

ildiko,tu trebuie sa fii ceva foarte apropiat de dl CIUTA daca stii ca numai lui i se sesizeaza ceva.vezi k pui virgulele k si aut0area articolelor.

Fortza B.Georgescu!!!!

de toto la 10 martie 2012 - 10:32

Draghe idike nu esti tu un transexual cumva ca te exprimi ca barbatii de la fituica asociatiei udmeriste platite din banii careienilor si te semnezi ca femeie?Are probleme polgarmesteru cu DNA si cautati inlocuitori?Da la consilieri cum faceti,iar lasati orasu fara soferi si fotbalisti si ii faceti consileri?

de Romica S la 11 martie 2012 - 10:33

Fortza Dl. Ciuta!Fortza PNL Carei! Nu va lasati ,mergeti mai departe tot asa!Nu are UDMRul un asemenea consilier si evident ca deranjeaza.Adevarul deranjeaza si a deranjat mereu.Kovacs cocheteaza cu puscaria dar are in spate Guvernul actual cu toate institutiile lui asa ca miza e mare pentru el.

de Mircea la 11 martie 2012 - 15:33

Sunt locuitor al strazii Gh Sincai si ma intereseaza pe unde vor circula autobuzele domnului Bako prin fata casei mele, pe straduta cea ingusta? De ce se aproba in oras pe starzi locuite autobaze si garaje de masini? nu sunt destule terenuri in afara orasului pentru a fi folosite ca tiribombele de autobuze sa porneasca ?

de ana la 17 martie 2016 - 08:48

Sens giratoriu ar trebui si la intersectia str viilor str petofi sandor 25 octombrie

de ana la 17 martie 2016 - 08:55

In spate la scoala nr 3 ar trebui ori largit drumul ptr 2 masin incap cu greu una langa alta trebuie urcet pe trotuar .ori trebue facut sens unic am mentionat la politia comunitara acest aspect au urmarit circulatia pe strade respectiva timp de doua saptamani in fiecare
dimineata dar nu s-a facut nimic .nevorbind ca se mai baga si masina de gunoi dimineata cand este cea mai mare circulatie cu copii la scoala blocheaza circulatia dar toate astea nu intereseaza pe nimeni.!!!!!!

de ana la 17 martie 2016 - 08:59

Chiar daca se cere nu se intampla nimic daca nu sunt interese proprii .dar tiganii pot sa ceara orice ei primesc omul de rand sa plateasca impozite bugat pentru ca uni sa aiba salarii frumoase .

Lasati un comentariu