Scumpirea cu 15% a electricităţii în februarie şi cu 15% a gazelor până la vară,la solicitarea FMI

• publicat la: 5 februarie 2012
Scumpirea cu 15% a electricităţii în februarie şi cu 15% a gazelor până la vară,la solicitarea FMI

Fondul Monetar Internaţional a cerut Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la finele lunii februarie, ca urmare a secetei care a redus producţia în hidrocentrale, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie redactat în aceste zile şi obţinut de „Adevărul”. De asemenea, preţul gazelor pentru firme ar trebui majorat cu 15% până la vară, susţine FMI.

Draftul reprezintă propunerea FMI transmisă instituţiilor autohtone la mijlocul acestei săptămâni, însă Fondul şi oficialii Guvernului au continuat negocierile vineri, la sediul Ministerului Finanţelor.

Dacă autorităţiile au acceptat solicitările celor de la FMI vom vedea duminică după-amiază, când oficialii Fondului vor susţine conferinţa de presă de la finalul celei de-a patra evaluări a acordului preventiv.

Potrivit acestui draft, calendarul pentru eliminarea preţurilor reglementate la energie şi la gaze rămâne cel convenit până acum, adică finele anului 2013 pentru consumatorii industriali şi sfârşitul anului 2015 pentru cei casnici.

Aceasta deşi, în urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu spusese că va încerca să obţină de la FMI o derogare a acestor termene, astfel încât tarifele reglementate să fie eliminate abia în 2017 pentru industrie şi în 2020 pentru populaţie.

Începe liberalizarea pieţei de energie şi gaze

„Vom începe (Guvernul – n.r.) acum să implementăm planul agreat anterior privind renunţarea la tarifele reglementate la electriciate şi gaze, în conformitate cu regulile UE. Până la 15 februarie 2012 vom transmite Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional traducerea în limba engleză a întregului calendar, incluzând toate specificaţiile relevante şi măsurile specifice pentru a proteja consumatorii vulnerabili şi pentru a asigura competiţia”, scrie în document.

Electricitatea şi gazele se vor scumpi trimestrial

„În sectorul electricităţii, ne angajăm să implementăm ajustarea anuală a tarifelor reglementate (amânată în acest an) de cel puţin 15% până la finele lunii februarie, pentru a compensa creşterea costurilor ca urmare a producţiei reduse de energie hidroelectrică. Împreună cu ANRE, vom începe să implementăm de la finele lunii martie 2012 calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, în paşi trimestriali, până la liberalizarea completă a consumatorilor noncasnici până la finele anului 2013 şi a consumatorilor casnici până la finele anului 2015″, se arată în document.

Totodată, FMI a cerut majorarea preţului gazelor pentru consumatorii noncasnici cu 15% în etape trimestriale până la finele lunii iunie 2012.

„În sectorul gazelor, ajustarea de preţ pentru consumatorii noncasnici implementată lunile trecute (inclusiv cea de 5% de la 1 ianuarie), tot a lăsat preţurile sub cele conform formulei de recuperare a costurilor (CUG). Ne angajăm să aplicăm restul de ajustare de 15%, necesară pentru a ajunge la CUG, în paşi trimestriali până la finele lunii iunie”, se mai arată în draft.

Vom negocia cu Rusia preţul gazelor de import

„Apoi, vor avea loc ajustări trimestriale până la atingerea preţului mediu de vânzare a gazelor din UE/până la paritatea cu preţurile de pe piaţa spot a gazelor din UE până la finele anului 2013 (pentru consumatorii noncasnici, adică industriali – n.r.). În paralel, vom accelera negocierile pentru Acordul Interguvernamental pentru Gaze cu Rusia şi, de asemenea, vom face paşi pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze”, mai scrie în draft.

Urmează apoi, între paranteze pătrate: „O propoziţie despre faptul că autorităţile renegociază preţul cu Rusia prin intermediul UE”.

Va creşte redevenţa la gaze

„Pentru consumatorii casnici, ajustările de preţ vor fi implementate gradual între ianuarie 2013 şi sfârşitul anului 2015, odată cu aplicarea unei scheme pentru a proteja consumatorii cei mai vunerabili. Ajustările de preţ vor fi acompaniate de o renegociere a redevenţelor pentru producţie şi a nivelului de taxare, pentru a preveni profiturile uriaşe conjuncturale realizate de producătorii de gaze, odată cu asigurarea tuturor condiţiilor pentru o creştere a explorării şi producţiei”, se mai precizează în draft.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, statul nu poate majora unilateral redevenţele la petrol şi gaze până în 2014.

Interzicerea exportului de gaze va duce la ruperea acordului.„În fine, suntem pe deplin conştienţi că, în cazul în care Parlamentul ignoră faptul că Preşedinţia şi-a exercitat dreptul de veto în cazul legii privind interzicerea exporturilor de gaze, acest lucru va duce la suspendarea acordului, întrucât contravine principiilor pieţei unice a Uniunii Europene. Vom evita o astfel de măsură”, se arată în document.

sursa adevarul

Lasati un comentariu