Ziua Mondială a Apei 2012

• publicat la: 21 martie 2012
Ziua Mondială a Apei 2012

22 martie  este desemnată din anul 1993 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, ca fiind  Ziua Mondială a Apei, iar tema anului 2012 este – Apa şi securitatea alimentară – Water and Food Security. Prin acţiunile organizate cu ocazia acestui eveniment ecologic, se atrage atenţia  asupra importanţei apei  potabile, şi se  pledează pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă.

În contextul acestui eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare vrea să aducă în discuţie reabilitatea Mlaştinii Ecedea, situată în partea cea mai joasă a râului Crasna, de pe raza judeţului Satu Mare. Mlaştina Ecedea are o o suprafaţă de 450 kmp (o treime se află pe teritoriul României iar două treimi pe teritoriul Ungariei) a fost una dintre cele mai mari zone umede din Europa până în secolul IX când a fost drenată. Cei peste o sută de ani trecuţi de la desecare au dovedit că lucrările nu au adus beneficiile aşteptate, iar la începutul secolului al XXI-lea s-a născut ideea inundării unor teritorii şi a reconstituirii parţiale a mlaştinii.

Astfel, APM Satu Mare va organiza în colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, în data de 23.03.2012, cu participarea reprezentanţilor primăriilor care fac parte din Asociaţia Rurală Câmpia Careiului şi Ierului, o vizită de lucru la Primăria Nagyecsed din Ungaria, care va avea ca scop schimbul de experienţă cu partea maghiară în vederea materializării reconstrucţiei Mlaştinii Ecedea şi identificarea unor linii de finanţare europene pentru realizarea acestui obiectiv.

Totodată, în parteneriat cu Grădiniţa Guliver Satu Mare, se va organiza în data de 22.03.2012, începând cu ora 10.00, un marş de sensibilizare a comunităţii sătmărene privind importanţa apei potabile. Startul acestui eveniment va fi de la Complexul de educaţie ecologică din Grădina Romei, unde preşcolarii grădinţei au amenajat o expoziţie cu lucrări realizate din diverse materiale reciclabile,  pe tema importanţei apei.

Lasati un comentariu