Bani publici pentru primarii Puterii

• publicat la: 10 aprilie 2012
Bani publici pentru primarii Puterii

În Monitorul Oficial nr. 235 din 6 aprilie 2012 a fost publicată Hotărârea de Guvern prin care 648 de milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului au fost alocaţi primăriilor din ţară.

Pentru judeţul Satu Mare au fost alocaţi 10,463 milioane de lei pentru 52 de primării.  Majoritatea lor sunt  conduse de primari PDL şi UDMR sau care vor candida pentru un nou mandat din partea PDL-UDMR.

In incercarea de a-şi păstra  scaunul de premier,Ungureanu a decis să adopte de la predecesorul său unele din metodele care l-au ţinut in funcţie vreme de trei ani.Putem afirma că la fel ca şi Emil Boc, şi MRU a decis să se conformeze politicii de partid. Acţiunile lor sunt identice iar actualul premier procedează exact aşa cum a făcut-o şi Boc, distribuie fonduri pe criterii politice, cedând şantajului politic, păstrarea  funcţiei fiind  obiectivul pentru care este dispus să facă orice compromis.

Din cele 650 de milioane de lei scoase de premier din rezerva bugetară, cele mai multe s-au îndreptat spre administraţiile Puterii.

Urmărind lista localităţilor care au primit bani din fondul de rezervă al guvernului, vă puteti face  o imagine despre cum inţelege noul Guvern să se preocupe de problemele administraţiilor locale din subordine si care este criteriul de alocare al fondurilor pentru acestea,acum,in prag de campanie electorală.

Consiliul Judetean Satu Mare

Satu Mare Satu Mare- 560 mii lei

Acas Satu Mare -160 mii lei

Agris Satu Mare- 160

Andrid Satu Mare 250

Apa Satu Mare psd 80

Ardud Satu Mare( PNL)  40

Batarci Satu Mare psd  40

Beltiug Satu Mare 240

Berveni Satu Mare 320

Bixad Satu Mare 420

Bogdand (PNL) Satu Mare 80

Botiz Satu Mare 320

Carei Satu Mare 320

Camin Satu Mare 240

Capleni Satu Mare 200

Căuas Satu Mare(PNL) 28

Cehal Satu Mare(PSD)  40

Certeze Satu Mare 240

Ciumesti Satu Mare 240

Culciu Satu Mare 240

Doba Satu Mare (PNL)40

Dorolt Satu Mare 240

Foieni Satu Mare(FDG) 80

Gherta Mica Satu Mare 100

Halmeu Satu Mare 240

Hodod Satu Mare 240

Homoroade Satu Mare 360

Lazuri Satu Mare 240

Livada Satu Mare 240

Micula Satu Mare 240

Paulesti Satu Mare 240

Petresti Satu Mare 240

Pir Satu Mare 220

Piscolt Satu Mare 345

Pomi Satu Mare(PSD) 35

Porumbesti Satu Mare 240

Racsa(PSD) Satu Mare 80

5acaseni Satu Mare 210

5anislau Satu Mare 345

5antau Satu Mare (PNL)40

5auca Satu Mare (PSD) 80

5ocond Satu Mare

5upur Satu Mare 160

Tarna Mare Satu Mare 370

Tasnad Satu Mare 305

Tiream Satu Mare(FDG) 160

Turt Satu Mare 370

Turulung Satu Mare 240

Urziceni Satu Mare (FDG)80

Vama Satu Mare(PNL) 40

Vetis Satu Mare (PSD)80

Viile Satu Mare Satu Mare 345

După cum se poate observa,primăriile unor comune  verzi sau portocalii primesc mai mulţi bani decât  oraşele Carei si Tăşnad.La Sanislău,Piscolt sau Berveni s-au alocat sume de peste trei miliarde de lei ,mai mari decât cele alocate municipiului Carei.In “top” conduce Bixad-ul cu 4,2 miliarde,urmat de Tarna Mare(3,7mld) şi Homoroade(3,6mld).

Nimic nou,era de aşteptat ca acesta să fie algoritmul după care se vor impărţi banii din fondul de rezerva, având in vedere campania electorala care bate la uşă.Păcat că se dau  fără discernământ si nimeni nu va mai da socoteala pentru ei,astfel că vor fi cheltuiti după bunul plac al fiecărui primar.Toate acestea insă vor avea un efect de bumerang deoarece oamenii işi vor da seama că banii vin de la cei care deţin Puterea şi vor vota conform sondajelor” a declarat preşedintele PNL Carei,Ilie Ciută.

Nici secretarul general al organizaţiei locale a PSD,Rodica Maxi, nu este de altă părere in ce priveşte această distribuire. “Sunt foarte revoltată in ce priveşte această impărţire a fondurilor către adminstratiile locale din judeţ.Imi doresc ca in urma acestor gesturi ale Guvernului,oamenii să conştientizeze si să iasă la vot la alegerile locale.Nu este corect cum procedează Puterea ,ignorând total acele primării ai căror reprezentanti  nu sunt din partea partidelor de guvernământ.Vom lupta ca să schimbăm această situaţie şi să nu mai avem parte de asemenea nedreptăţi.

redacţia

comentarii

de claudiu la 12 aprilie 2012 - 21:06

nu am auzit sa dea senatorul vreun comunicat de nemultumire asa cum face cu pdlisti de la bucuresti… sa fii obosit sau a dat si el cu mana la branza tulipanului????

de Horia Mărieș la 18 aprilie 2012 - 02:53

Păi de unde bani pentru anumite primării din fondul de rezervă al guvernului dacă „N-ai pe cineva?” care să-ți pună și ție o mică pilă la împărăție!

De unde vine și vorba lalelei + a portocalei:

http://www.youtube.com/watch?v=ESZ4EhwKIlA

de Pepe la 25 aprilie 2012 - 18:42

A inceput la emisiunile de radio campania electorala dar daca tot ne spune tanti cati bani da primaru in stanga si in dreapta de ce nu ne spune dansa si suma cu care a crescut contul ei de are atata putere sa tot laude.Salutari de la Agigea si inspiratie!

de Horia Mărieș la 12 mai 2012 - 22:03

Primăria Municipiului Carei (verde) a primit 320.000 mii lei (RON) iar primăriile unor comune verzi sau portocalii au primit mai mulţi bani decât oraşele Carei si Tăşnad de la fostul Guvern Ungureanu din fondul de rezervă al guvernului, conform Hotărârii de Guvern nr. 255/2012 ce a fost publicată in Monitorul Oficial nr. 235 din 6 aprilie 2012. La Sanislău, Piscolt sau Berveni s-au alocat sume de peste trei miliarde de lei (vechi), mai mari decât cele alocate municipiului Carei. In “top” conduce Bixad-ul cu 4,2 miliarde, urmat de Tarna Mare (3,7 mld) şi Homoroade (3,6 mld). Vezi articolul de mai sus.

Noul Guvern Ponta printr-o Hotărâre de Guvern recentă a decis ca sumele necheltuite din ceea ce s-a alocat către primăriile menţionate în Hotărârea de Guvern nr. 255/2012 să fie blocate odată cu apariţia în Monitorul Oficial a actului normativ respectiv, iar ceea ce a rămas necheltuit să se returneze la Guvern, pentru a fi distribuit către priorităţile acestuia.

Azi, 12 mai 2012, Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că reprezentanţii Uniunii îndeamnă primarii să dea în judecată Guvernul Ponta și să se opună astfel returnării la Guvern a sumelor necheltuite din ceea ce s-a alocat către primării în Hotărârea de Guvern nr. 255/2012.

Astea sunt pe scurt faptele, sau cel putin așa le cunostem noi și în consecinta ne punem următoarele intrebări:

1) Cât din suma de 320.000 lei (RON) alocată Primăriei Mun. Carei a rămas în conturile acesteia, adică a rămas necheltuită și va trebui să fie returnată Guvernului?

2) Dacă a mai rămas ceva necheltuit, primașul se va supune oare disciplinei de partid, adică indicațiilor primite de la șeful său Kelemen Hunor și va da în judecată Guvernul? Dacă da, oare cât va dura procesul împotriva Guvernului, având în vedere viteza medie de soluționare a litigiilor de către instanțele judecătorești? 5 ani sau 10 ani? După 5 sau 10 ani, primașul va mai fi oare tot primaș?

Oricum, mai important ar fi să aflăm repede de la cineva competent și informat răspunsul la intrebarea nr. 1), răsspunsurile la intrebările enumarate la nr/ 2) pot să mai aștepte.

In rest, s-auzim numai de bine.

Lasati un comentariu