Mayasii, aşi in tehnologie – invenţii înainte de vreme

• publicat la: 18 April 2012
Mayasii, aşi in tehnologie – invenţii înainte de vreme

O carte apărută recent si scrisa de James O’Kon se concentrează asupra tehnologiei proprie mayasilor, scoţând la iveală lucruri neştiute până acum. Dacă anterior s-au făcut descoperiri in sfera ştiinţifică, autorul cărţii a scos in evidenţă invenţiile mayase din domeniul tehnologiei.

In timp ce ştiinţele au fost glorificate de către arheologie, tehnologia maya a fost complet neglijată. James O’Kon a studiat vechile oraşe ale mayasilor mai mult de 40 de ani. Experienta sa profesionala si formatia sa stiintifica i-au permis sa recunoasca tehnologia avansata a mayasilor, utilizata pentru construirea oraselor, a sistemelor de apa, a drumurilor si a celui mai lung pod al lumii antice, potrivit World-Mysteries.

Cercetarile lui O’Kon au inclus investigatii de suprafata, teledetectie, analize de inginerie. El a folosit instrumente digitale pentru a reconstitui tehnologia pierduta si redescoperita ulterior, in anul 1839, de catre John Lloyd Stephens.

Descoperirele sale, analizele si metodologia tehnica detaliata sunt cuprinse in continutul cartii. Secretele pierdute ale tehnologiei maya au fost identificate si capacitatile lor au fost dovedite folosind cunostinte stiintifice din termodinamica, fizica, chimie, mecanica, hidraulica si geologie.

Cartea detaliaza descoperirile si dovezile stiintifice, care pun in evidenta inventiile tehnologice ale civilizatiei maya. Acestea includ:

-fabricarea unor unelte din jad, care sunt mai rezistente decat cele din otel
-fabricarea cimentului in cuptoare, cu 1.850 de ani inaintea brevetarii acesteia in Europa
-dezvoltarea materialelor de constructii si a structurilor metalice, care au fost folosite in marile orase maya
-dezvolatarea sistemului de management al apelor, care includea colectarea, depozitarea si distributia acestora
-constructia de drumuri pavate prin jungla tropicala
-inventarea vulcanizarii cauciucului, cu 2.600 de ani inainte de nasterea lui Charles Goodyear
-ridicarea unor poduri lungi
-proiectarea si constructia unor ambarcatiuni de transport marfa.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu