Antonescu: Nu suntem cobai, să ni se testeze aderenţa la valorile democratice

• publicat la: 17 July 2012
Antonescu: Nu suntem cobai, să ni se testeze aderenţa la valorile democratice

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, marţi, la Radio România Actualitati, că fundamentele democratiei in România sunt consacrate demult si că nu este nevoie să mai fim verificati in acest sens.

Rugat să comenteze proiectul de raport al Comisiei Europene in privinta MCV, Crin Antonescu a raspuns ca “România nu este in situatia de a i se testa si verifica angajamentul fata de valorile democratice”.

“Nu suntem cobai, fundamentele democratiei in România sunt consacrate demult. Le cerem sa spuna cine si când a influentat Justitia”, a solicitat Antonescu.

“România nu a creat probleme Uniunii Europene si nici nu a gresit faţă de UE. Nu România a creat criza euro, criza cu Grecia, este un membru al UE foarte cuminte si la locul ei, nu este ca Ungaria. Raportul MCV este infleuntat de evenimentele politice recente. S-au intamplat lucruri pe care nu le-am explicat suficient, care s-au derulat rapid. Trebuie sa facem diferenta intre România si tarile lumii a treia”, a explicat Antonescu.

Presedintele interimar s-a arat suparat ca raportul privind MCV contine si critici care “exced atributiile” Comisiei Europene.

“Se prevede un fel de interdictie pentru autoritatile române de a acorda dreptul de gratiere. Nu s-a pus nicio secundă problema gratierii lui Adrian Năstase, pentru că despre asta este vorba”, a criticat Antonescu.

România este aspru criticată in proiectul de raport pe Justitie care a aparut in presa marti si care va fi facut public oficial miercuri de catre Comisia Europeana.

Potrivit România Libera, Comisia Europeana face o serie de recomandari României, afirmând ca va monitoriza in continuare situatia din tara noastra.

“Independenta Justitiei si separarea puterilor in stat sunt fundamente ale unei societati democratice. In lunile urmatoare, toate nivelurile politice din România vor avea nevoie sa demonstreze, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii, pentru a recapata increderea. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta situatie”, se mai afirma in proiectul de raport.

In viziunea oficialilor europeni, România are o singura sansa pentru a recastiga increderea partenerilor din Uniunea Europeana.

“Romania va recastiga increderea partenerilor sai din Uniunea Europeana doar prin dovezi ca domnia legii este deasupra intereselor de partid, ca toate partile demonstreaza respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile”, se mai afirma in proiectul de raport.

sursa ziare.com

comentarii

de emil la 17 July 2012 - 17:20

pai daca nu suntem cobai, de ce a acceptat quorum-ul la referendum? Comisia de la Venetia a zis fara quorum!

votez DA la referendum!

Lasati un comentariu