Doar ONG-urile favorabile lui Băsescu convocate la întâlnirea cu emisarul SUA

• publicat la: 14 august 2012
Doar ONG-urile favorabile lui Băsescu convocate la întâlnirea cu emisarul SUA

DCNews informează că la întâlnirea programată la Ambasada SUA dintre Philip Gordon şi reprezentanţi ai societăţii civile au fost invitate numai ONG-uri apropiate de PDL şi Traian Băsescu.

În SUA nu s-ar fi întâmplat aşa ceva

Invitarea la Ambasada SUA numai a ONG-urilor apropiate de PDL şi Traian Băsescu reprezintă un eveniment scandalos. În primul rând cei invitaţi nu sunt singurii reprezentanţi ai societăţii civile. În al doilea rând, respectivele ONG-uri nici măcar nu sunt reprezentative la nivelul societăţii civile, ele fiind alcătuite din grupuri restrânse de persoane, unele dintre ele, gen Sorin Ioniţă, Mircea Toma ş.a. făcând parte simultan din board-ul mai multor ONG-uri.

În al treilea rând, se ştie, ONG-urile numite de toată lumea „portocalii” s-au implicat partizan în lupta poilitică de partea lui Traian Băsescu, şi, foarte grav, au transmis organismelor internaţionale dezinformări grosolane privind activitatea autorităţilor române. Nici nu trebuie să facem un efort prea mare pentru a ghici ce vo spune ONG-iştii portocalii la întâlnire. „Lovitură de stat”, „arestarea judecătorilor CCR” şi alte astfel de enormităţi i se vor raporta lui Philip Gordon.

Evident, emisarul Casei Albe nu va fi informat că există şi alte ONG-uri în România. Din informaţiile pe care le deţinem, două organizaţii extrem de active, ProDemocraţia şi sindicatul militarilor rezervişti nu au fost invitate la întâlnire. ProDemocraţia este organizaţia cu cea mai mare implicare civică în toate tipurile de alegeri în ultimii 15 – 20 de ani, ea trimiţând observatori
chiar şi la scrutinuri din alte state. Iar dacă ne raportăm la gazda evenimentului şi la persoana care urmează să se întâlnească cu ONG-urile, trebuie spus că neinvitarea unei organizaţii a militarilor rezervişti nu s-ar fi întâmplat niciodată în
SUA. Pentru simplul motiv că militarii în rezervă sau în retragere reprezintă o categorie foarte respectată şi preţuită în această ţară. Dacă nu chiar cea mai respectată.

„Remember” dezinformări şi manipulări marca ONG-urilor portocalii

În campania pentru referendum, o parte dintre ONG-urile invitate la întâlnirea cu Philip Gordon au dezinformat şi manipulat „la greu”. Vă reamintim câteva din dezinformările grosolane din documentul trimis pe 3 iulie, la Bruxelles, organismelor europene.

1. Demiterea judecătorilor CCR: ONG-iştii portocalii au afirmat că judecătorii CCR au fost ameninţaţi cu „demiterea
şi înlocuirea lor”. „Urmează ordonanţa de urgenţă de demitere, înaintea sfârşitului mandatului, a judecătorilor CCR”. În realitate, judecătorii CCR nu pot fi demişi până la încheierea mandatului. Ordonanţele de urgenţă nu au putere de lege în privinţa judecătorilor CCR.

2. Favorizarea lui Dan Voiculescu! În documentul trimis la Bruxelles se afirmă că Monitorul Oficial a fost preluat de guvern de la Parlament pentru a se publica în regim de urgenţă demisia senatorului Dan Voiculescu, astfel ca acesta să iasă de sub incidenţa judecării de către ÎCCJ. Care a fost realitatea: demisia lui Dan Voiculescu a apărut în Monitorul Oficial nr.429 din 25 iunie 2012, iar ordonanţa de urgenţă prin care s-a preluat instituţia, a apărut în Monitorul Oficial nr. 436 din 30 iunie 2012? Deci, Monitorul Oficial a trecut în subordinea Guvernului începând cu data de 30 iunie.

3.Favorizarea lui Adrian Năstase: în document s-a afirmat că ministrul de Interne, Ioan Rus, a „negociat cu Adrian Năstase condiţiile de detenţie”. În realitate, a declarat public inclusiv Ioan Rus, el a „negociat” modul de transfer de la domiciliu la penitenciar al lui Adrian Năstase. Atât şi nimic mai mult.

4. Avocatul Poporului schimbat fără motiv: autorii documentului nu arată motivele expuse pentru înlocuirea Avocatului Poporului – depăşirea atribuţiilor, şi nu menţionează că înlocuirea s-a făcut prin votul democratic al Parlamentului.

ONG-urile care au semnat documentul din 3 iulie

Group for Social Dialogue (GDS) – Consiliul de Administraţie este compus din: Rodica Palade, Andrei Cornea, Andrei Oişteanu, Vlad Alexandrescu, Eugen Ciurtin (membru supleant), Andreea Pora (membru supleant). Printre membrii GDS îi mai avem pe H.-R. Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Alexandru Lăzescu, Gabriel
Liiceanu, Sorin Ioniţă, Sever Voinescu, Cristian Preda, Monica Macovei (autosuspendată de la vot) ş.a.

Expert Forum (EFOR) – Sorin Ioniţă, Laura Ştefan şi încă doi membri

Freedom House, România – Cristina Guseth plus încă trei persoane

Romanian Center for European
Policy (CRPE) – director Cristian Ghinea, editor
publicaţii, Teodor Tiţă – redactor şef la „enclava” TVRInfo.ro

Romanian Helsinki Committee (APADOR-CH) – Comitetul director: Diana Crângaşu;Smaranda
Enache (este şi membră GDS); Romaniţa Iordache; Edwin Rekosh;Dorina
Zoon

ActiveWatch – Media Monitoring Agency (MMA) – Mircea Toma plus încă 9 membri

Romanian Independent Journalists’ Association (AZIR) – o asociaţie anonimă, constituită ca filială a Asociaţiei Jurnaliştilor
Europeni. Cu două excepţii, printre membri – deloc numeroşi – sunt ziarişti de casă ai fostei Puteri.

Center for Independent Journalism (CJI) – director executive Ioana Avădani; din
echipa de conducere
mai face parte şi Carmen
Macavei, pe care o întâlnim şi la ActiveWatch.

Center for NGO Assistance (CENTRAS) – nu credem, citindu-i ultimele luări de poziţie, că domnul Dorin Tudoran (preşedintele acestui ONG) ar fi semnat apelul, iar celălalt membru marcant, Mariana Stoica, a decedat. Nu ştim care a fost poziţia dnei
Juliana Geran Pilon şi a dlui Richard Soudriette, ceilalţi doi membri ai board-ului.

Resource Center for Public Participation (CeRe) – consiliul director Mircea Toma (sic!), Sorina Bunescu, Vintilă Mihăilescu.

Grupul Erupţie Anticorupţie – nu este un ONG propriu-zis, ci un site ţinut de studenţi
din Cluj şi Bucureşti, probabil printre cei care au promovat sloganul „USL – PDL aceeaşi mizerie”.

sursa cotidianul.ro

comentarii

Lasati un comentariu