Propuneri pentru debarcaderul de pe Someş

• publicat la: 17 august 2012
Propuneri pentru debarcaderul de pe Someş

În perioada 1.02.2012 – 31.12.2012, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare ca şi Lider de proiect, în parteneriat cu Asociaţia KIUT – Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Satu Mare, derulează proiectul HURO/1001/105/1.1.3, întitulat GREENSOMESRIVER, – „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Somes”, în cadrul Programului De Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

În cadrul acestui proiect s-a desfăşurat în perioada 30 iulie 2012 – 2 august 2012 un workshop în Satu Mare și Vasarosnemeny, pentru studenţi arhitecţi la diverse instituții de învățământ universitare (Universitatea ”Babeș Bolyai” – Cuj Napoca, Universitatea Sibiu, Universitatea Oradea, Universitatea Timișoara, precum facultăți renumite în arhitectură din Slovacia – Bratislava, Marea Britanie – Manchaster, Grenwich, Portsmouth) domiciliaţi în localitățile de pe  Valea râului Someş  atât din Ungaria cât  şi din România.

Workshop-ul a urmărit pe parcursul celor 4 zile, familiarizarea studenţilor arhitecţi cu problematica realizării unui viitor acces turistic naval pe râul Someş, cu toate transformările pe care o astfel de acţiune le implică atât pe maluri, cât şi în toată zona înconjurătoare. Pe lângă dezbateriile teoretice avute pe tema acestui proiect, în urma deplasărilor din teren, specialiștii în domeniu alături de studenți, au încercat să identifice modalități optimale de intervenție si realizări personalizate cu o încadrare cât mai armonioasă în cadrul natural existent, în vederea realizării navigabilității râului Someș. Au urmărit modul de amenajare a râului Someș pe traseul Carăseu – Satu Mare în România,  respectiv  graniță – Vasarosnameny din Ungaria.

Totodată pentru a implica direct studenţii arhitecţi în acţiunile de transformare a albiei, malurilor, spaţiului înconjurător al râului Someş şi a tuturor localităţilor riverane, li s-a cerut să facă o propunere pentru realizarea unui debarcader într-una dintre cele două locaţii alese în municipiul Satu Mare: mal drept al Someșului în zona strandului vechi și zona podului de cale ferată.

Deschiderea oficială a expoziție cu propunerile studenților privind amenajarea debarcaderului pe râul Someș, va avea loc în data de 21.08.2012, începând cu ora 12.00, la Complexul de educație ecologică ”Casa Verde”.


comunicat APM

Lasati un comentariu