Seceta aduce fermierii din zona Carei -Tăşnad la Prefectură

• publicat la: 7 august 2012
Seceta aduce fermierii din zona Carei -Tăşnad la Prefectură

Producătorii agricoli sătmăreni solicită sprijinul imperios al prefectului pentru a obţine despăgubiri de pe urma secetei prelungite.

Fermierii reclamă lipsa de implicare a unor primari pentru a se putea obţine statutul de judeţ calamitat din cauza secetei.

În data de 7 august, prefectul Eugeniu Avram i-a primit pe reprezentanţii producătorilor agricoli din zona Carei – Tăşnad pentru discuţii pe tema pagubelor înregistrate datorită secetei prelungite. La întâlnire au mai participat directorul  Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, si directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare, Ioan Cioltean.

Principala solicitare a fermierilor se referă la obţinerea statutului de judeţ calamitat astfel să poată fi despăgubiţi de pe urma secetei prelungite. Pentru ca Satu Mare să poată fi încadrat la categoria judeţ calamitat ar trebui ca 30 la sută din suprafaţa terenului cultivat să fie afectată de secetă, ceea ce ar reprezenta aproximativ 70.000 hectare. Potrivit datelor prezentate de directorul Cioltean a reieşit că, conform bilanţului constatărilor din teren, totalul suprafeţelor ce ar fi calamitate ar fi de 56.179 hectare. Directorul DADR apreciază că o problemă ar fi şi din partea fermierilor care deşi au culturile afectate de secetă nu le declară la primării, unde agenţii agricoli îi anunţă că Legea 381/2002 privind acordarea despăgubirilor a fost abrogată.

Prefectul judeţului a cerut reprezentanţilor Direcţiei Agricole să iasă în teren pentru a identifica, în baza informaţiilor de la APIA, producătorii care n-au semnalat culturile calamitate. A mai fost invocată problema recuperării TVA plătit la facturile pentru sămânţa de rapiţă a cărei cultură a fost deja calamitată în cea mai mare parte în judeţul Satu Mare, solicitându-se directorului DGFP să găsească o modalitate de a veni în sprijinul producătorilor afectaţi. Directorul Ardelean a promis că vor fi oferite cât mai curând informaţii pe tema recuperării TVA printr-un comunicat de presă.

Invitat la discuţii, reprezentantul asiguratorilor a declarat că firmele nu sunt de acord să asigure culturile pentru secetă şi îngheţ, fermierii solicitând prefectului să supună atenţiei Guvernului şi acest aspect.

La final, prefectul a anunţat că problemele ridicate de fermieri sunt corecte şi va depune demersurile necesare pentru ca şi judeţul Satu Mare să fie recunoscut ca şi judeţ calamitat din cauza secetei, în acest sens solicită primarilor să sprijine agricultorii afectaţi în inventarierea tuturor suprafeţelor cultivate calamitate.

comunicat IP

Lasati un comentariu