Toro Tibor (PPMT): Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom

• publicat la: 19 September 2012
Toro Tibor (PPMT): Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom

Şeful Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, spune că strategia electorală a formaţiunii are trei “piloni”: “autonomia comunitară a maghiarilor din Transilvania”, federalizarea României şi revenirea la “euro-transilvanismul” din secolele XVII-XIX, dorind “o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom”, potrivit Mediafax.

Preşedintele PPMT, Toro Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că strategia electorală a partidului este construită pe trei piloni importanţi, transmite corespondentul Mediafax.

“Primul punct al strategiei este autonomia comunitară a maghiarilor din România, pentru care totdeauna PPMT a militat, iar prin aceasta înţelegem autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomia culturală pentru întreaga comunitate maghiară din Transilvania şi o formă specială de autonomie pentru cei care trăiesc în Partium (Bihor, Satu Mare şi Sălaj – n.r.)”, a spus liderul PPMT.

De asemenea, Toro a afirmat că un al doilea “pilon” vizează refacerea “cadrului instituţional al României”, în sensul promovării ideii de federalizare a ţării.

“România este pământul nostru natal şi ne interesează ce se întâmplă cu această ţară. Credem că actuala formă administrativă este o cauză a crizei în care ne aflăm şi suntem convinşi că pentru România ar fi mai bun un cadru federalist. Vom încerca să găsim parteneri pentru o construcţie federalistă a României, o construcţie europeană care funcţionează mai bine decât statul centralizat. Chiar şi considerente istorice, economice şi culturale ne arată că ar fi mai bine pentru România să aibă provincii mai mari, organizate federalist”, a spus preşedintele PPMT.

El a dat exemplul unor state precum “Italia, Spania, Germania, Elveţia” şi spunând că “ar fi mai bine pentru toţi cetăţenii români ca România să intre în acest club al federaliştilor”.

“Nu suntem atât de naivi încât să credem că noi, PPMT, sau comunitatea maghiară din România vom putea elabora singuri un proiect de federalizare, pentru că este nevoie pentru aceasta de consensul tuturor politicienilor din România”, a spus el, adăugând că, “deşi această idee nu este încă bine articulată, ea a fost totuşi enunţată de mai multe personalităţi”, inclusiv de către preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit liderului PPMT, al treilea “pilon” al strategiei formaţiunii este “euro-transilvanismul”, pe care l-a definit ca “proiectul de gândire politică transilvanistă din secolele XVII, XVIII, XIX” şi despre care a afirmat că “o serie de idei ale acestei gândiri euro-transilvaniste sunt actuale şi acum şi ele se pot pune în interesul Transilvaniei şi al întregii ţări, pentru că Transilvania, printre altele, poate fi motorul care să tragă din criză România”.

“Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom”, a afirmat Toro, adăugând că în timpul campaniei va dezvolta aceste idei şi propuneri ale PPMT.

La solicitarea jurnaliştilor, liderul PPMT a definit federalizarea ca fiind “crearea unor regiuni mai mari pe considerente istorice, economice, culturale, cu instituţii proprii, inclusiv parlamente regionale, cu competenţe decizionale care în prezent aparţin administraţiei centrale, Parlament, Guvern sau alte instituţii, la care să rămână competenţe mai ales legate de finanţele centrale, de apărare şi siguranţă naţională şi, bineînţeles, de politică externă”.

De asemenea, Toro Tibor a susţinut că federalizarea ar fi şi un instrument de luptă împotriva corupţiei.

“Federalizarea ar fi şi un instrument de luptă împotriva corupţiei, pentru că acum cetăţenii români sunt închişi într-o ţară coruptă”, a spus el.

Potrivit susei citate, într-un cadru federal, “dacă regulile sunt clare, nici baronii locali, nici baronii centrali nu vor avea mai multă putere decât instituţiile”.

“O regiune nu ar mai fi afectată de corupţia din altă regiune şi eu vă spun că am convingerea că în Transilvania este mai puţină corupţie decât în Moldova sau decât în altă regiune”, a conchis preşedintele PPMT, Toro Tibor.

sursa ziare.ro

comentarii

de emil la 19 September 2012 - 19:03

n-au decat sa o doreasca pana ajung la amiralul Polii, constitutia spune altfel. si nu cred ca suntem atat de idioti incat sa modificam constitutia de dragul horthystilor autonomisti. sau suntem?

de emil la 19 September 2012 - 19:07

acum se poate vedea limpede de ce “ungurimea” careia i-a multumit scatofagul besescu nu s-a dus la referendum: pentru ca besescu le-a promis sprijin in realizarea planurilor lor antistatale, antiromanesti.
dar macar astia sunt ceva mai putin jegosi si o spun deschis. nu prea pricep insa cum a fost inregistrat acest partid cu un program deschis anticonstitutional. sau Constitutia Romaniei e facultativa?

de emil la 19 September 2012 - 19:10

eu prefer modelul francez.
cretinii astia sovini cred ca o sa acceptam modelul lor cultural in care romanii transilvaneni erau doar tolerati iar religia ortodoxa nu era primita intre confesiunile statului? sa se duca ei inapoi in secolele medievale.

de Horia Mărieș la 19 September 2012 - 22:57

Toro Tibor: “Nu suntem atât de naivi încât să credem că noi, PPMT, sau comunitatea maghiară din România vom putea elabora singuri un proiect de federalizare, pentru că este nevoie pentru aceasta de consensul tuturor politicienilor din România”.

Stiu ca domnul respectic nu este naiv. Iar consensul ăla pe care-l așteaptă distinsul domn Toro Tibor (e si ăsta oare beteag la cap?) va veni exact la paștele cailor.

de emil la 19 September 2012 - 23:23

Retineti ca la Carei astia sunt condusi de Eva Konglovits ! Ii sugerez o vizita la amiralul Polii. Ar putea si sa ramana pe acolo!

domnule Maries, deja se pare ca sprijinul lui besescu pentru un asemenea proiect exista! vine scadenta pentru neparticiparea ungurimii la referendum! eu am prea multa incredere in patriotismul politicienilor romani, dar cel mai putin ma incred in pdlei si evident, in scatofagul besescu.

de emil la 19 September 2012 - 23:24

rectific: “eu nu am prea multa incredere in patriotismul politicienilor romani”

de betegek la 20 September 2012 - 00:03

dialogheaza 2 oameni bolnavi pe aici. si eu va citesc. sunt 3 useri pe tot site-ul toata ziua. si poate vreo alti 2-3 care intra odata pe zi, stau 5 minute si pa. asta ati ajuns.

de jeno la 20 September 2012 - 00:05

nem szamit mit gagyogtok ti itt, cska minden magyar szamit!
meg 4 evig en parancsolok, es ti engedelmeskedtek!

de emil la 20 September 2012 - 00:36

inseamna ca betegek si jeno sunt aceeasi persoana. jeno suge(kk)reaza ca porodiceste exact la ma-sa acasa. moarto kendra, ai inviat in jeno/betegek ?pentru asta fac un sacrificiu si iti accept papilele gustative in ochiul meu maro.
si se mai plang unii ca ii baneaza redactia! vorbeste romaneste retardatule, daca vrei sa spui ceva. daca nu, pe horthynagypusztalegelo si povestste acolo ungureste pana se umfla ficatul in tine.
toro tibor care vrea federalizare e normal, cei care vorbesc despre ce vrea el sunt bolnavi. logica perfecta de horthysti. daca vi-e asa de drag horthycultorul miklos, mutati-va cu totul la amiralul Polii, in mandra voastra capitala!
vezi, moarto kendra, astea sunt un fel de manifestari antiromanesti! ca tot ziceai ca sunt putini extremisti! poate trebuie sa asteptam intai sa se inmulteasca ? nu-i combatem acum, ci cand sunt mai multi si formeaza un curent de opinie!? eu va spun de acum ca asta se va sfarsi rau si va curge sange! . din pacate, nu cel al responsabililor pentru astfel de manifestari! probabil asta vor horthystii, nu le-a ajuns 1940-1944!

de emil la 20 September 2012 - 00:37

@betegek/jeno/moarta kendra

nu te obliga nimeni sa citesti! citesti doar daca vrei.

de Horia Mărieș la 20 September 2012 - 01:20

@emil la 19 September 2012 – 23:23

“domnule Maries, deja se pare ca sprijinul lui besescu pentru un asemenea proiect exista!”

“eu nu am prea multa incredere in patriotismul politicienilor romani”.

Nici eu.

Posibil ca sprijinul lui băse să existe, dar eu n-am (încă) o confirmare din sursă f. sigură a acestui sprijin.

Îmi place să cred însă că băse nu mai există ca și politician. După ce 7,4 milioane l-au sictirit într-un mod cât se poate de clar, nu mai este decât o chestiune de timp pentru ca marinarul să fie măturat definitiv de pe scena istoriei românești. În cosecință, orice ar fi promis lui Toro Tibor sau altora ca el, dacă a promis, valorează exact cât o ceapă degerată. Sau exact tot atât cât au valorat și toate celelalte minciuni ale lui băse.

de sakira la 20 September 2012 - 14:14

bine monitorizat orice comentariu peaici de catre iudemereii scoliti ca activisti de pcr si secu….se vede ca nu se pot dezvata de invataturile tatucului impuscat si a lui stalin…cine nu e cu noi e impotriva noastra.

mai bine ar fi cu ochii pe banii orasului ca datoriile curg da conturile personale se ingrasa …direct proportional cu burtile primarilor.

de emil la 21 September 2012 - 14:27

si cat valoreaza convingerea lui toros? pe ce baza emite aprecieri de genul asta? pe baza faptului ca in Ardeal sunt mai multi unguri si aia sunt mai cinstiti decat romanii? poate decat romanul verestoy

Lasati un comentariu