PPMT vrea să organizeze proteste în Transilvania

• publicat la: 4 iulie 2013
PPMT vrea să organizeze proteste în Transilvania

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anunţat, miercuri, că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Preşedintele PPMT, Toro T.Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în 20 iulie, la ora 20:00, va organiza o serie de manifestări care se doresc a fi „o presiune” asupra Guvernului şi coaliţiei majoritare care „au planuri măreţe” de reorganizare administrativ-teritorială a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toro a afirmat că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi a „atenţionat” Guvernul că „nu acceptă” soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

„În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de-sine-stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium,(Bihor,Satu Mare,Salaj) unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, o regiune bilingvă cu statut special”, a precizat Toro T.Tibor.

Potrivit acestuia, în 20 iulie se preconizează că vor avea loc manifestări de protest în peste o sută de localităţi din Transilvania, unde PPMT are organizaţii şi unde CNMT are forţă organizatorică.

La rândul său, preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a precizat că aceste acţiuni de protest se încadrează programului „Anul autonomiei”, după cum a fost declarat 2013 de către preşedintele Tokes Laszlo.

comentarii

de Relutu la 4 iulie 2013 - 08:15

Sunt curios cine si ce va face la Carei. Macar sa-i vad la fata.

de erna la 4 iulie 2013 - 09:08

in sekuime e cea mai mare saracie din toata tara si acolo sunt cei mai bogati parlamentari magyari

de emil la 4 iulie 2013 - 15:52

El poate crede orice, dar, daca tot facem regiuni, nu e de facut vreuna majoritar ungureasca, pentru ca, daca acum fac ce fac in Harghita si Covasna, la ce ne mai putem astepta daca ar obtine si autonomia? La deznationalizarea elementului etnic romanesc. Deci…..
Iar toros asta in fond, ameninta statul roman, cu comunitatea ungara din Romania, care este o minoritate. Pe cand dictatura comunitatii unguresti in Romania?

Lasati un comentariu