Tripla terapie pentru hepatita cu virus C, un progres

• publicat la: 26 septembrie 2012
Tripla terapie pentru hepatita cu virus C, un progres

Tripla terapie pentru hepatita C a fost un mare  progres şi mulţi hepatologi estimează că până în 2020 se va putea eradica această boală, pe măsură ce intră pe piaţă noile tratamente, apreciază dr. Laurenţiu Micu de la Centrul de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În prezent se lucrează la peste 100 de molecule împotriva hepatitei C, virusul C fiind relativ recent descoperit, toate moleculele concepute fiind pentru blocarea replicării acestuia la diferite niveluri, a explicat medicul. ‘Beneficiile triplei terapii sunt clare, la pacienţii care nu au fost trataţi cu interferon rata de eradicare a virusului ajunge la 80% – 90%. Pacienţii cu recăderi, adică pacienţii care au primit un tratament dar care au recăzut, beneficiază cel mai mult de acest tratament, rata eradicării virusului ajungând şi chiar depăşind 90%. A treia categorie de pacienţi sunt cei care nu răspund la niciun tratament şi la care rata de răspuns este de 30% – 35%. Tripla terapie a intrat şi în România prin intermediul unor programe. Şi noi avem în desfăşurare un astfel de program, iar pacienţii au răspuns foarte bine’ a detaliat medicul.

Ca şi dezavantaje la tripla terapie se înregistrează o rată crescută a reacţiilor adverse – anemie, medicamentele accentuează anemia, şi erupţii pe o suprafaţă mare  pe piele care poate ajunge să depăşească 50% din suprafaţa corporală moment în care trebuie întrerupt tratamentul, a punctat dr. Laurenţiu Micu. Potrivit acestuia o problemă pentru acest tip de terapii o constituie costurile foarte ridicate: ”Practic se triplează costurile faţă de terapia standard , este nevoie de o decizie economică, politică, dacă acest cost  va fi suportat de asigurări”, a opinat medicul afirmând că o cură ar costa în jur de 50.000 de euro.

El a mai spus că mulţi hepatologi estimează că până în 2020 se va putea eradica hepatita cu virus C, pe măsură ce intră pe piaţă noile terapii. ‘După datele noastre prevalenţa cu virus C era de 4,5%, cu rată mai scăzută la tineri, sunt grupe de risc cum ar fi dializaţii unde prevalenţa ajunge la 39%. Virusul B are o prevalenţa de 5,59% . În cazul virusului B există vaccinarea la naştere, ceea ce a făcut să se reducă prevalenţa. Ce nu se face sunt rapelurile care sunt importante. Vaccinul are o valabilitate de cinci ani şi este necesar un control şi un rapel’ a arătat dr. Micu.

Calea de transmitere predominantă în prezent a virusului este cea sexuală şi prin consum de droguri intravenoase. Virusurile hepatice sunt în continuare prima cauză de ciroză, carcinom hepatocelular, acesta din urmă diagnosticat precoce însă beneficiază de metode de tratament chiar eficace, rezecţia chirurgicală sau ablaţia cu radiofrecvenţă, a amintit medicul.

‘Cursurile balcanice pe care le facem au drept motivaţie şi o anumită specificitate pentru zonă, sunt invitaţi din Grecia, Bosnia Herţegovina, Macedonia, Turcia, ţări în care prevalenţa hepatitelor este în medie, până în 8%. Dorim să facem această Platformă balcanică pentru că în multe cazuri patologia este comună, prin această platformă facem un schimb de informaţie, elaborăm proiecte comune pentru o mai facilă legătură cu asociaţiile europene. În Balcani se consideră că este o rată mare  de coinfecţia B cu D. După părerea mea, infecţiile vor scădea dar până în 2020 acestea vor creşte’ a spus dr. Micu subliniind că virusul hepatitei B este mult mai infecţios ca cel al hepatitei C.

În perioada 27 – 29 septembrie, vor avea loc în Bucureşti, Congresul Naţional de Hepatologie, cu participare internaţională, al doilea Congres Româno – Francez de Hepatologie şi al treilea Curs Balcanic de Hepatologie.

sursa incomemagazin

Lasati un comentariu