Pivniceru i-a pus la punct pe susținătorii Monicăi Macovei de la Comisia Europeană

• publicat la: 5 octombrie 2012
Pivniceru i-a pus la punct pe susținătorii Monicăi Macovei de la Comisia Europeană

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut azi o întâlnire de lucru la Bruxelles  cu Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. A fost o bună ocazie ca lucrurile să fie  clarificate, mai ales după intoxicările venite din partea Monicăi Macovei și a pionilor politici instalați de către acestea în  poziții cheie din justiția românească. Vizita Monei Pivniceru a survenit la puțin timp după ce secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, una din executantele Vivianei Reding și o simpatizantă feroce a Monicăi Macovei, lansase acuzații la adresa ministrului român. După vizita de la Comisie de acum căteva săptămâni a magistratelor pârâcioase din CSM, Ghica și Hăineală, Catherine Days s-a și lansat în afirmații fără acoperire. Mona Pivniceru era acuzată că în procedura de desemnare a noilor şefi ai DNA şi Parchetului General care ar fi lipsită de transparență și  că nu ar  respecta acele aspecte care reglemntează aceste numiri. Pivniceru a avut onoarea să îi pună la punct pe susținătorii europeni lui Traian Băsescu și a Monicăi Macovei de la Comisia Europeană.

Prezența unui om experimentat în tot ceea ce ține de labirintul jurisprudenței a contat enorm. Mona Pivniceru nu a făcut decât să le explice că ultimul cuvât în numirea noului șef DNA și a procurorului general  îi aparține. Și, dacă procedează așa, este pentru că așa este legal. Ea nu face decât să respecte litera legii în vigoare, creată în 2005 (legea 247 publicată în Monitorul Oficial Nr. 826 din 13 septembrie 2005). Este exact aceeași lege care i-a permis Monicăi Macovei să fie suverană în actul de a-și numi  soldățeii ei politici în vârful Parchetului General și al DNA, pe vremea când aceasta era ministru al justiției.  Ea a spus că nu face decât să respecte legea în vigoare, creată în 2005 pentru a-i lăsa mână liberă ministrului Monicăi Macovei.  În această lege se stipulează foarte clar că numirile privind procurorul general şi șeful DNA a structurii este prevăzută în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului. Dacă  cei de la Comisia Europeană au obiecții asupra unui eventual presupus caracter netransparent sau abuziv al procedurilor stipulate în lege, privind numirea unor înalți magistrați, atunci birocrații bruxellezi ar trebui să îi ceară socoteală chiar Monică Macovei. Ea a folosit prima cu asupra de măsură această lege creată special pentru ea, pe vremea când era ministru. Dacă cei de la Comisia Europeană ar agrea o nouă lege, prin care numirile procurorului general și al șefului DNA să fie făcute de CSM, atunci Bruxelles-ul trebuie să înțeleagă că Mona Pivniceru nu se poate substitui Parlamentului României. Iar până la adoptarea unie noi legi, Pivniceru lucrează cu legea aflată în vigoare. Pe scurt, Pivniceru a știut să speculeze efectul de bumerang al unei legi modificatăm speculată și impusă chiar de PDL.

Cu ocazia unei proxime întâlniri de lucru dintre reprezentantul statului român și cerbera legalității de la Comsia Europeană, Viviane Reding va urma o nouă rundă pugilistică pe tema justiției din România. Atunci vor fi discutate progresele României în îndeplinirea condiţionalităţilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum și măsurile propuse de Ministerul Justiţiei şi aprobate de Guvern, necesare a fi adoptate pentru implementarea în cele mai bune condiţii a noilor Coduri de procedură civil și penală.

cotidianul.ro

Lasati un comentariu