Tokes: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe supuşii săi feudali

• publicat la: 8 octombrie 2012
Tokes: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe supuşii săi feudali

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, ii acuza pe reprezentanţii UDMR că tratează ungurimea din Transilvania ca pe „supuşii săi feudali”, iar Uniunea „a ajuns la nivelul luptei de clasă impotriva celorlalte formaţiuni maghiare”.

Tokes a spus duminică, intr-o conferinţă de presă la Târgu Mures, că reprezentantii UDMR consideră obligatoriu ca fiecare vot să le apartina, exact ca in timpul partidului comunist si ca „au ajuns la nivelul luptei de clasa impotriva celorlalte formatiuni maghiare”.

„Notiunea luptei de clasa se iveste din atitudinea exclusivista a UDMR fata de unitatea la care ne straduim noi, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania si CNMT. Din pacate, daca in 2009 am reusit sa realizam unitatea maghiarilor din Transilvania, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pur si simplu UDMR a renuntat la aceasta unitate si o caracterizeaza exclusivismul unipartinic. UDMR a ajuns, cu ocazia CRU de la Zalau, la nivelul luptei de clasa impotriva celorlalte formatiuni maghiare.

Ma mira faptul ca UDMR considera toata ungurimea din Transilvania de parca ar fi supusii sai feudali si considera, ca in timpul partidului comunist, ca parca ar fi obligatoriu ca fiecare vot sa le apartina. Aceasta nu are nimic in comun cu democratia adevarata si ne aminteste de PCR”, a spus Tokes.

El a adaugat ca, avand in vedere baza electorala constituita de comunitatea maghiara, atat UDMR, cat si PPMT pot avea reprezentanti in Parlament, multumita pragului electoral alternativ legat de castigarea de catre o formatiune a sase colegii de deputati si trei colegii pentru Senat.

Tokes a mai spus ca actualul Parlament este cel mai slab al Romaniei post-decembriste si ca este necesara o schimbare de regim.

„Aceia care sacrifica interesele alegatorilor pentru avantajele si interesul lor personal nu merita sa ajunga in Parlament. Parlamentul Romaniei este cel mai slab al Romaniei post-decembriste, in toata tara este nevoie de o astfel de schimbare democratica pentru continuarea schimbarii de regim”, a spus Tokes.

Intrebat daca intentioneaza sa candideze la alegerile din 9 decembrie, Tokes a raspuns ca aceasta problema a fost ridicata, dar ca i-ar displacea „modelul lui Frunda, care a candidat la PE, iar dupa aceea s-a retras si l-a adus pe Winkler”.

„Daca alegatorii m-au incredintat cu reprezentarea lor in PE ar fi cu semnul intrebarii sa renunt la acest mandat. Ar trebui sa se intample mare lucru ca sa candidez, dar pentru maghiarii nostri, pentru tara, pentru Transilvania sunt in stare de mari sacrificii si mari hotarari, dar deocamdata nu s-a conturat in asa fel”, a sustinut Tokes.

comentarii

de Horia Mărieș la 8 octombrie 2012 - 14:12

Pot să fiu și eu de acord, poate pentri prima dată în viață după revoluție, cu europarlamentarul László Tökes? Sper că nu se supără nimeni fiindcă de data asta chiar că are dreptate.

de emil la 11 octombrie 2012 - 09:15

mai ramane de clarificat pentru care tara, ca sigur nu despre Romania este vorba!

Lasati un comentariu