Sătmărenii şi Marea Unire

• publicat la: 27 noiembrie 2012
Sătmărenii şi Marea Unire

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în data de 1 Decembrie 2012, la ora 12:00, la Muzeul de Artă din P-ţa Libertăţii nr. 21, va avea loc vernisajul expoziţiei Sătmărenii şi Marea Unire”, expoziţie care doreşte să reconstituie atmosfera emoţionantă de la Alba Iulia de acum 94 de ani. Pentru prima dată sunt aduse la Satu Mare documente inedite, de o valoare excepţională, legate de Adunarea de la 1 Decembrie 1918 şi de decizia cu o importanţă epocală pronunţată acolo: fotografii-document, unicele mărturii tangibile care pot să reconstituie atmosfera entuziastă a Marii Uniri.

Cea mai importantă piesă expusă, parte a Tezaurului Naţional, obiectul-document care încununează, de altfel, întreaga colecţie a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, este manuscrisul original al Cuvântării lui Vasile Goldiş la Adunarea din 1 Decembrie 1918. Documentul de o rară importanţă a fost dăruit Muzeului din Alba Iulia de către societatea culturală Astra în anul 1929, după prima aniversare a Marii Uniri.

Discursul lui Goldiş, citit mulţimii prezente de la 10 tribune a reprezenta momentul culminant al Adunării de la Alba Iulia. Acum, în anul 2012 acelaşi discurs va constitui centrul expoziţiei dedicate Zilei Naţionale a României de la Muzeul Judeţean Satu Mare, sperând să stârnească interesul istoric şi naţional al sătmărenilor şi să reînvie o parte din bucuria înaintaşilor în momentul rostirii lui.

Lasati un comentariu