Pregăteşte plantele de apartament pentru primăvară

• publicat la: 26 February 2013
Pregăteşte plantele de apartament pentru primăvară

Curăţenia de primăvară poate avea efecte benefice asupra plantelor de apartament. Geamurile curăţe permit accesul mai bun la lumina soarelui, dar plantele au nevoie de mai multa atentie. Iata cele mai importante sfaturi pentru curatenia de primavara a plantelor de apartament.

Depunerile de praf si de minerale pe plante si pe ghiveciul lor afecteaza sanatatea si aspectul plantelor primavara. Ingrijeste-le cel putin la fel de bine ca pe mobila si te vei putea bucura de frumusetea lor la sosirea primaverii.
Stergerea prafului de pe frunze

Praful adunat de-a lungul iernii pe frunzele plantelor poate ingreuna procesul de fotosinteza si astfel intarzie cresterea plantelor primavara. Poti face chiar un dus plantelor de ghiveci, dar este important sa folosesti apa calduta la o presiune cat mai redusa.

Imbracă ghiveciul intr-o punga de plastic legată bine in jurul tulpinii plantei, apoi las-o sub dus cateva minute.

Curăţarea depunerilor minerale

Daca observi depuneri de minerale pe frunzele plantei dupa dus, este important sa cureti fiecare frunza cu o carpa uscata si curata, in timp ce ii sustii cu mana partea inferioara.

Nu expune niciodata plantele direct la lumina soarelui dupa dus inainte sa fie complet uscate si bine curatate.
Spalarea ghiveciului

Ghiveciul poate avea depuneri minerale similare, in special pe marginea interioara. Excesul de minerale poate fi toxic pentru plante, in special primavara. Asigura-te ca ai curatat bine si fundul ghiveciului.
Curăţarea pământului

Poti curata usor, cu o lama de cutit tocita, si suprafata pamantului. Astfel elimini depunerile de minerale la curatenia de primavara, dar si algele sau lichenii care au crescut pe timpul iernii in stratul superior al pamantului si care impiedica aerisirea lui corecta.

Cum cureţi plantele cu frunze păroase si cactusii

Dusul este recomandat pentru cele mai multe plante cu frunze lucioase, dar cactusii si plantele cu frunze paroase au nevoie de o tactica diferita.

Cea mai simpla metoda de a curata cactusul fara sa te intepi sau sa ranesti planta este pulverizarea apei doar pe partile murdare ale cactusului. Particulele mari de praf pot fi eliminate si cu o penseta lunga.

Perii de pe frunzele unor plante sunt sensibili si protejeaza sanatatea plantei. Curata frunzele paroase cu o pensula moale sau cu un pamatuf cu pene. Daca uzi frunzele chiar si prin pulverizare, apa dintre peri se evapora mai greu, iar frunzele pot suferi.

sursa gradina.acasa.ro

Lasati un comentariu