Dialogul unui primar cu cetăţenii

• publicat la: 25 martie 2013
Dialogul unui primar cu cetăţenii

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, le transmite în aceste zile o scrisoare contribuabililor din Negreşti-Oaş, prin care îşi prezintă raportul de activitate pe anul trecut şi îi informează asupra obiectivelor de investiţii prioritare pentru acest an. Scrisoarea este transmisă contribuabililor din oraşul Negreşti-Oaş în baza HG 1723/2004, care obligă primarii să informeze cetăţenii anual în privinţa activităţii pe care o desfăşoară. Scrisoarea poate fi consultată pe site-ul Primăriei Negreşti-Oaş – www.negresti-oas.ro.

Primarul Aurelia Fedorca arată în scrisoarea trimisă negreştenilor că anul 2012 a însemnat pentru Negreşti-Oaş demararea unor investiţii importante, pe care negreştenii le aşteaptă de foarte mulţi ani. „În luna iulie a anului trecut am început lucrările la Centrul de zi pentru Vârstnici din Cartierul Decebal şi la Centrul de Afaceri din Cartierul Baltă. În prima parte a anului au fost finalizate lucrările de modernizare în cartierul Poliţie, iar ulterior am construit boxe moderne pentru lemne în cartierele Poliţie şi Baltă, aşa cum dorim să facem pe viitor în toate cartierele. De asemenea, am început implementarea proiectului privind reabilitarea a şase străzi din fonduri europene, Vrăticel, Unirii, Cornetului, Oaşului, Valea Cerbului şi Morii, din fonduri europene, în valoare de 8,1 milioane lei, fără TVA. La staţiunea de schi Luna Şes, anul 2012 a fost cel mai prolific dintre toţi anii de când s-au început investiţiile. Astfel, au fost finalizate lucrările la reţeaua de alimentare cu energie electrică, la reţeaua de canalizare şi a fost pus în funcţiune telescaunul. Lucrările la drumul spre Luna Şes au avansat foarte mult, fiind finalizată fundaţia, iar în această primăvară se va lucra la stratul de uzură”, se arată în scrisoarea trimisă contribuabililor.

De asemenea, în scrisoare sunt trecute în revistă evenimentele de amploare pe care le-a organizat sau le-a susţinut Primăria, printre care şi unele organizate în premieră, precum Orăşelul copiilor sau Târgul Mărţişorului Tradiţional. O altă premieră se referă la reluarea unor legături întrerupte cu oraşul înfrăţit Guidel: „Tot în această perioadă am reuşit să restabilim legăturile întrerupte de aproximativ 15 ani cu oraşul înfrăţit Guidel din Franţa. A fost o mare bucurie pentru mine ca, după atâţia ani, să găsesc disponibilitate pentru reluarea parteneriatului cu prietenii noştri din Franţa. Sper ca în acest an să îi avem ca oaspeţi şi să derulăm împreună proiecte reciproc avantajoase pentru comunităţile din cele două oraşe”.

Primarul Aurelia Fedorca afirmă că pentru anul 2013 mizează pe un buget cu aproximativ 5% mai mare decât în anul 2012 printr-o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor locale, concomitent cu reducerea la minimul posibil a cheltuielilor pentru funcţionarea primăriei şi a instituţiilor subordonate.

„Marile priorităţi pentru acest an, care reprezintă priorităţile zero ale mandatului meu de primar, sunt demararea proiectului privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, care va duce la îmbunătăţirea calităţii apei potabile, realizat în parteneriat cu Apaserv SA din fonduri europene, şi modernizarea cât mai multor străzi. Am reabilitat reţelele de apă pe strada Vrăticel, urmând să începem lucrările la reţelele de pe străzile Cornetului şi Luna. Apoi vom continua investiţiile în domeniul apei şi canalizării pe străzile Unirii, Oaşului, Valea Cerbului, Morii, Moţilor, Primăverii, Viitorului, Livezilor şi strada Principală din cartierul Tur, de la Gara veche la Biserică, străzi pe care dorim să le şi modernizăm în acest an”, se arată în scrisoarea primarului Fedorca. Un alt obiectiv important este finalizarea lucrărilor la staţiunea de schi Luna Şes, derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Satu Mare.

Tot în acest an, primarul Aurelia Fedorca şi-a propus să finalizeze lucrările la Centrul de afaceri din Cartierul Baltă şi la Centrul de zi pentru vârstnici din Cartierul Decebal. „Suntem în căutare de fonduri pentru modernizarea Cartierului Decebal, lucru care sper să se întâmple în acest an. Alte obiective pe care ni le-am fixat pentru acest an se referă la reabilitarea clădirii în care funcţionează Serviciul de taxe şi impozite locale, pentru ca voi, contribuabilii, să fiţi primiţi în mod civilizat la ghişeu, şi construirea unei toalete publice în zona centrală a oraşului, concomitent cu modernizarea parcului central şi a aleilor dintre blocurile din zonă „, se precizează în scrisoarea primarului Negreştiului către contribuabili.

În final, primarul Aurelia Fedorca le cere negreştenilor să-şi scrie nemulţumirile sau sugestiile pe adresa proprie de email, aureliafedorca@negresti-oas.ro. La scrisoare sunt anexate lista obiectivelor prioritare pentru anul 2013, investiţiile din domeniul apei şi canalizării, lista străzilor pe care vor fi reabilitate sau extinse reţelele de apă şi canalizare, dar şi situaţia datoriilor primăriei la finalul anului 2012.

comunicat

comentarii

de Horia Mărieș la 26 martie 2013 - 03:38

Din pură curiozitate, am intrat pe site-ul Primăriei Negreşti-Oaş – http://www.negresti-oas.ro – și mi-a plăcut.

În interviul recent acordat Nord Vest TV, reporterului Ciprian Bâtea, /arhiva-emisiuni-76/item/13292-actualitate-careiana-17-03-2013, primarul Kovacs Jenö voia să ne convingă, și mai voia să-l și credem, de faptul că el se străduiește să comunice permanent cu locuitorii Careiului.

Comunică pe draqu, singurele informații ceva mai acătării, dar și alea fragmentate, despre activitatea ce se desfășoară la Primăria Carei le putem afla din presa locală tipărită sau online de limbă maghiară, fiindcă cea de limba română, este ignorată aproape total. Inițial am crezut că este doar o pornire șovină din partea lui. Dar nu este numai o pornire șovină, Kovacs nu stie pur si simplu să comunice, și n-are nici măcar pe cineva pe alături, plătit, evident, care să comunice în locul lui. Centrul de Relatii cu Publicul se evidențiază prin tăcere, iar Numele şi prenumele persoanei responsabilă cu informaţii publice de pe site-ul Primăriei Carei este de ani de zile UNDER CONSTRUCTION. La fel ca și multe alte pagini ale portalului.

Halal IT-ist mai ești matale Jenoke! Dar de un mouse, de o tastatură sau de un display ai auzit la viața lui matale? Sau tot cu plaivazul gros de tâmplar, pe care-l ții proptit după ureche, îți rezolvi hârțoagele? Mai pune mână pe o carte și mai învață câte ceva IT dom’le draghe, măcar pentru timpul rămas în care suntem obligați să te suportăm în fruntea urbei!

Păi uitați-vă și Dvs. stimați cititori, doar așa din bolnăvicioasă curiozitate, la modul elegant în care Primăria Negreşti-Oaş comunică prin site-ul propriu cu cetățenii, uitați-vă la puzderia, la calitatea și la prospețimea informațiilor oferite la Negrești-Oaș, în comparație cu mizeria de site a Primăriei Municipiului Carei și o să constatați o diferență ca de la cer la pământ. Pe bune!

Diferență identică cu cea deja semnalată de mine de mai multe ori, între site-ul primăriei prietene de dincolo de graniță, Nyírbátor Város Önkormányzata și jegul de portal al primarului Kovacs Jenö.

În ambele cazuri semnalate, se vede de la o poștă că omul sfințește locul.

Aia da comunicare cu cetățenii, și nu la Primăria Carei.

În ambele cazuri este vorba de doamne primar, de Aurelia Fedorca, respectiv de doamna Balla Jánosné polgármester, care pe lângă farmecul de necontestat și de loc de neglijat pe care-l au în general doamnele, îi dau fără nici un dubiu vre-o patru clase avans, atât ca școală, ca educație cât și ca spirit gospodăresc primașului de Carei. Primașul Jenő nu le ajunge acestor două doamne nici până la genunchi în ce privește calitatea comunicări cu cetățenii!

Constat că în Carei a mai rămas o singură soluție viabilă. Trimiterea lui Kovács urgent (fiindcă a ajuns la paroxism, s-a săturat de acuze, de măgării, de porcării, să fie făcut troacă de porci și fiindcă este și foarte stresat), să-și facă un concediu foarte lung de andropauză împreună cu cavalerii vinului Sf. Orban și, promovarea urgentă în funcția de primar a unei doamne. Doamnele au în general mult mai mult spirit gospodăresc decât lemnarii ce falimentează în serie fabricile (de stat sau proprii) de mobilă, au mult mai mare grijă de modul în care se cheltuiesc banii aflați în portofel (în bugetul local), nu se îndatorează în prostie astfel ca copiii lor să fie nevoiți să le plătească ani de-a rândul datoriile contractate pe la bînci din pură megalomanie și din crasă prostie, își plătesc regulat datoriile pe care le au la fisc, știu să prețuiască frumusețea unei flori de trandafir, a florilor de castan, a tufelor de tuia, a copacilor bătrâni sub care se plimbă uneori seara îndrăgostiții cei tineri. Asta mai ales fiindcă doamnele au în general și suflet, nu numai fiere verde ridicată până-n gât.
Și n-au nici manifestări evident paranoice de cîte ori sunt criticate nițel.

Hai să promovăm pe cineva choar de la Primărie, dacă nu sunt alte amatoare. De exemplu pe secretara jr. Sroth Clara, sau pe ing. Carmen Egli. În nici un caz pe Veress Anna sau pe Vénig Gabriela, fiindcă cu ele deja ne-am lămurit, sunt mult prea dalmațiene. Adică pătate.

Ei, ce ziceți doamnelor și domnilor de ideea asta creață?

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Horia Mărieș la 26 martie 2013 - 04:34

Consilierii judeţeni au aprobat ieri alocarea sumei de 16,918 milioane lei către primăriile din judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii sunt destinaţi pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Primăria Carei a primit o nouă pomană în valoare de 69.000 lei.

Asta fiindcă primarul Kovács Jenö nu va fi în stare niciodata să se întindă doar atât cât îl ține plapuma. Și fiindcă este mult mai comod pentru el ca datoriile pe care le contractează prostește ca de exemplu cele pentru Szarvas Fogado (Hanul Cerbul de Aur) să fie plătite până la urmă tot de masa cea amorfă a contribuabililor, inclusiv a celor careieni.

Mai lasă-ne nene și fă matale rogu-te frumos o vizită lungă la Asuajul de Sus, județul Maramureș.

Și rămâi definitiv acolo.

Nyugi barát, Careiul se va descurca foarte bine și fără dumneata.

Nimeni nu este de neînlocuit.

Nu de alta, dar cârcotașii din oraș povesteau ieri la un șpriț ce s-a consumat la Red & Brown (fac și eu reclamă mascată cîrciumii respective) că în ultimul RAPORT DE ACTIVITATE al agenţilor locali din cadrul Poliţiei Comunitară Locală a municipiului CAREI a fost menționat și numele primașului printre numele celelalte persoane (în mare majoritatea rromi) care au fost depistate că apelează la mila publică pe raza municipiului Carei.

Adică a persoanelor care stau cu mâna intinsă și apelează la pomeni de la Consiliul Județean Satu Mare. Toți cei 15 agenţi locali au fost mobilizați și sunt pe urmele acestor persoane. Știrea poate fi și falsă, comesenii erau cam amețiți de la șpriț, dar eu înclin să o cred totuși.

Cică s-au luat măsuri ferme de combatere a acestui fenomen şi s-a trecut la amedarea severă a persoanelor care îndrumă la practicarea acestui fenomen, mai ales a celor de la Primărie și care crează un permanent disconfort cetaţenilor orasului. Așa o fi, nu zic nu.

de Horia Mărieș la 26 martie 2013 - 10:32

P.S. la comentariul de mai sus. Iată ultimele cifre pe care le-am aflat din presa de ziare.

Municipiul Satu Mare a primit 1.742.000 lei, municipiul Carei 69.000 lei, ceea ce reprezintă un total de 1.811.000 lei, la care se adaugă sumele alocate oraşelor Ardud 360.000 lei, Livada – 160.000 lei, Negreşti-Oaş – 185.000 lei şi Tăşnad – 184.000 lei. Oraşele au primit 889.000 lei, iar pentru Consiliul Judeţean s-a aprobat suma de 1.890.000 lei.

Nu știu dacă primarul Kovécs Jenö se întreabă sau nu, dar eu mă întreb.

Oare de ce a primit municipiul Carei cea mai mică sumă dintre toate orașele județului? Răspunsul meu (dar nu știu dacă este cel exact): fiindcă acest Kovács Jenö nu mai este de loc in grațiile Consiliului Județean.

Din păcate pentru Kovács Jenö, au trecut vremurile bune când președintele C.J. era Csehi Arpad, cel plimbat cu caleașca de prietena primașului, d-na Veress Anna, administratoarea Asociației non-profit (dar cu toți banii șutiți) Equus. Și ce bine se simțea nea Csehi Arpad pe vremea aia, înconjurat de gagicuțe tinere. Creștea rânza ( a liba máj) în dânsul.

Ia vedeți de priviți și Dvs., ca să nu ziceți că eu vorbesc numai prostii!

Hasta la vista Jenöke, la Asuajul de Sus cu tine! Mult succes la ședința consiliului local de joi. Nyugi, UDMR-ul aprobă orice prostie îi propui.

https://adevarul.ro/locale/satu-mare/satu-mare-potocol-polul-crestere-cluj-napoca-1_50ad265f7c42d5a6638f9c3b/index.html

de inimaginabil la 26 martie 2013 - 10:59

pai daca primarul cheltuie pe chiolhanuri banii si pe firmele pretene dar nu din carei atunci trebuie cineva sa fie responsabil pentru banii publici asa ca nu e de mirare ca nu a primit mai mult

Lasati un comentariu