Căutători de comori la situl arheologic de la Bobald

• publicat la: 30 iulie 2013
Căutători de comori la situl arheologic de la Bobald

În fiecare an la situl arheologic Bobald au loc săpături arheologice. Saptamana trecută am întâlnit-o aici pe Apai Emese, asistent cercetare la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca,Facultatea de istorie. Aceasta a declarat că la siturile arheologice de la Bobald se fac cercetări pentru două perioade istorice diferite: cimitirul medieval al satului Bobald,datat cu aproximație în sec. XIV-XVII ,unde  s-au descoperit și ruinele Capelei, respectiv urmele de locuiri succesive din epoca bronzului.

Am fost curioși să aflăm dacă siturile arhelogice de la Bobald se confruntă cu vânătorii de comori așa cum se întâmplă în alte locuri unde se află vestigii istorice. Referitor la acest aspect ea a spus că „în urmă cu câteva zile am surprins 2 persoane ce făceau căutări cu un detector de metale. Am chemat poliția, care a ajuns în aproximativ 20 de minute și i-a prins în flagrant. Detectorul de metale conform legii nu poate fi folosit nici măcar de arheologi, decât în cazuri în care acesta este stringent necesar. În aceste cazuri trebuie depus un memoriu la poliție în care este menționată data și intervalul orar în care detectorul de metale este folosit. Dacă din varii motive nu poate fi respectată data și ora, memoriul trebuie refăcut pentru reprogramare.”
Apai Emese este ajutată la săpături de studenți de la UBB Cluj Napoca, din Szeged, Debrecen, Miskolc și ELTE Budapesta. Szebenyi Tamas, student la Debrecen, a apreciat „interesantă activitatea de la Carei, deoarece fac arheologie în epoca bronzului. Siturile de acest fel sunt foarte rare.”

vatra de foc din epoca bronzului

Alături de studenți se află și elevi de la Colegiul „Doamna Stanca” din Satu Mare,coordonati de prof.Gabriela Silaghi,seful Catedrei de Istorie.

Alexandra Farcău (clasa a XII-a), colegul ei de clasă, Patrick Pavel, Ioana Moldovan și Nicoleta Mariaș, amândouă în clasa a X-a, tocmai ce au revenit de la ora de odihnă. Elevii spală materialul ceramic descoperit la săpături, apoi îl inventariază. Patrick a ajutat chiar la scoaterea unui schelet dintr-un mormânt recent descoperit. Referitor la viața lor de zi cu zi din tabăra arheologică la care participă, aceștia au spus că programul lor începe la 7.30 când se trezesc, la ora 8 servesc micul dejun, iar de la 8.30 până la 14, lucrează cu materialul ceramic pentru început, urmând ca după acomodarea cu cerințele muncii de arheolog să ajute și la săpături. Între orele 14 și 16 se odihnesc, apoi continuă munca până la ora 20. 

Referitor la timpul petrecut în tabăra de arheologie de la Bobald, Ioana Moldovan a spus că „aici învățăm să muncim în echipă și descoperim lucruri noi”, iar Patrick Pavel o completează: „Sunt a treia oară aici. Este o experiență interesantă să lucrăm cu studenții care ne ajută  și ne explică ceea ce nu înțelegem. Aș reveni oricând aici pentru că îmi place să lucrez pe șantier, să descopăr lucruri noi.” Alexandra Farcău apreciază timpul petrecut aici ca pe „o relaxare, în ciuda faptului că muncim. Stăm mai mult în natură, învățăm și descoperim lucruri noi pe care nu le-am putea afla prin intermediul altor surse”.

 

 

Lasati un comentariu