Adevărul despre proiectul şi lucrările de reabilitare a Teatrului Carei e victima unui boicot!

• publicat la: 27 august 2013
Adevărul despre proiectul şi lucrările de reabilitare a Teatrului Carei e victima unui boicot!

Am primit ieri pe adresa redactiei o invitatie la  o conferinţă de presă organizată de Paul Sarvadi,fost angajat al Casei de Cultură Carei, initiator si organizator a 6 editii ale  Festivalului International de Teatru pentru Studenţi SPOT .Vă redăm in continuare comunicatul:

Stimaţi colegi, dragi prieteni,

Săptămâna trecută am intrat in posesia proiectului  care stă la baza reabilitării Teatrului din Carei. Ceea ce am constatat este alarmat, revoltător si incredibil, in acelaşi timp. Dacă lucrările se vor realiza conform acestui proiect, viitorul miscării teatrale careiene este definitiv compromis, la fel cel al Festivalului International de Teatru pentru Studenti SPOT.  Am tăria de a afirma că proiectul este realizat de demagogi incompetenti, care risipesc 2,5 milioane de euro si ingroapă, defintiv, posibilitatea careienilor de a avea, in sfârsit, şansa unor evenimente teatrale valoroase. In consecinţă, vă invit, mâine, 27 august, la ora 17,00, pe terasa localului Buffalo Bill – Headbangers, de pe strada Mihai Viteazu, pentru a vă prezenta cele constate si a vă pune in posesia proiectului sinucigaş. 

Cu ingrijorare si extrem de revoltat,

Paul Sarvadi


La ora si locaţia anuntată  nu am fost decât reprezentanţi a două redacţii  iar una dintre ele nu a dorit să isi decline identitatea.Invitatia la conferinţa de presă a mai fost trimisă la alte 50 de adrese ale tuturor agenţiilor de presă , instituţiilor  şi redacţiilor sătmărene.

Nimeni nu a fost se pare interesat  de deviaţiile de la proiectul iniţial,finantat din Fonduri Europene,de cum decurg lucrările de renovare ale Teatrului Municipal din Carei,incluse in proiectul   „Renasterea Centrului Cultural al Municipiului Carei” ,cu valoarea de 9.950.000 lei ( Fonduri Europene si 2% contributie CL Carei),manager de proiect Mak Ioan.

Dacă până in aprilie lucrările au decurs in ritm lent,menţionat de noi in articolul Liniste la Teatrul Municipal,din luna mai ,constructorii au accelerat desfăşurarea lucrărilor  si au adus modificări proiectului initial,fapt de care persoana desemnată ca reprezentant al  filialei Satu Mare a Agentiei de Dezvoltare Regionala NV,Ionică Pop ,nu avea cunoştinţă,după cum a declarat intr-o convorbire telefonică.În mod normal,aceste modificări trebuiau anunţate şi apoi avizate de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Firma care prestează lucrările la Teatru este SC Marconst srl Marghita,cea care a efectuat si reabilitare Policlinică/Ambulatoriu  şi reamenajare spatiu verde din jurul Monumentului Ostaşului Român,lucrări incepute,din pură întâmplare, chiar in zilele de dinaintea sărbătoririi centenarului Gheza Vida.

Paul Sarvadi a precizat că in zilele următoare va decide forma de protest pe care o va adopta până la remedierea deficienţelor constatate la lucrările de renovare ale clădirii Teatrului Carei, pentru că nu consideră normal să fie pusă  in pericol buna desfăşurare a activităţii teatrale  viitoare a municipiului.

comentarii

de Primar la 28 august 2013 - 03:19

Este un subiect care va trebui dezbătut pe larg și cu maximă responsabilitate în ședința ordinară a C.L. programată pentru data de vineri, 30 august a.c., la punctul „Diverse”.
Îmi cer scuze pe această cale fiindcă pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Carei nu s-au mai postat, începând cu data de 4 aprilie a.c., hotărârile Consiliului Local.
Informaticianului nostru i s-a stricat mouse-ul și în bugetul local nu există suficienți bani cu care să plătim repararea acestuia.

de Oana la 28 august 2013 - 07:27

De cine din Carei se teme presa si mass-media satamareana, cu exceptia acestui ziar? Sau obedienta ei se datoreaza unor datorii mai vechi sau mai noi, unor posibile intelegeri care se stiu dar nu pot fi facute publice? Oricum, este rusinoasa lasitatea de care au dat dovada!

de unul la 28 august 2013 - 07:38

Mai bine scria dna ciuta direct articolul, nu mai trebuia comedia asta regizata cu Paul, care sa tina conferinte de presa in calitate de ce? de client al Buffalo? De asemenea, nu inteleg de ce madam ciuta e atat de suparata ca cele 50 de agenţii de presă şi redacţii sătmărene nu au venit la crasma la una mica. Fiecvare are propria politica edsitoriala, la fel cum si acest site o are pe a sa proprie, destul de ciudata trebuie sa recunosc. In rest, spor la cnferinte in doi, un fel de paso doble intre madam Ciuta si Sarvadi Paul

de cetateanu'turmentat la 28 august 2013 - 08:51

da iasta i cultura..hic
crisma chrishma…hiic
cf de presa la crisma…???? hic
nici primaru nu face asa ceva…hic
hic..da io cu cine votez m’m zoe ?

de careian la 28 august 2013 - 08:59

gata.au gasit rezolvarea tulipanii implicati in afacere.oricum nu mai mira pe nimeni gaselnitele lor.
probabil problema teatrului e una inventata si deloc interesanta la fel si firma care face lucrarile si care la oradea a fost sanctionata de primaria care a stiut sa tina la banul lor.dar azi lumea e interesata de cum sa intre in gratiile celui ce pune banul in contul indicat si nu mai conteaza adevarul.
daca era o conferinta despre cum naste pui vii o gaina sigur se calcau pe picioare.
timpul va demonstra cine a avut dreptate la fel ca la alte evenimente din Carei dorite a fi tinute sub pulpana primariei.

de sic' la 28 august 2013 - 09:09

unul… e cu musca pe caciula??/
paso doble nu e cu firma din ungaria si cu antal ce tine udemereul si mare suparare ca se afla???

de jupanDumitracheTitirca la 28 august 2013 - 09:16

Ma de cand il caut
pe asta…. Rica Venturiano..
….Ghita umfla l pe…

de aniko la 28 august 2013 - 09:24

nu este interesant pentru presa nici ca un primar nu isi plateste datoriile de 5 ani si inca are retinere pe salar de 30 procente in fiecare luna si nici ca tot fondul fundatiei de turism local a fost folosit in decembrie pentru ca primaru sa isi cumpere din bacau un renault care se gaseste pe toate gardurile si in judet si nici ca un primar sta in gazda la altii ca nu are cum sa isi cumpere ceva pe nume pana nu isi plateste datoriile..
acesta e succesul pe care trebuie sa fim invidiosi?

de intrebare la 28 august 2013 - 09:57

cum se poate ca primaria sa plateasca lucrari pentru o firma falimentara cum e cazul la cladirea noua primarie?

de Spiridon la 28 august 2013 - 10:00

E si Zitza …
De la radioul de la Iunion

de Paul Sarvadi la 28 august 2013 - 11:01

Va salut. Numarul meu de telefon este 0747700704. Trec peste comentarii si va sapun ca am dreptul, ca cetatean al acestui oras, sa imi exprim parerea despre un proiect public, finantat din bani europeni si o contributie locala. In plus, de sase ani, organizez singurul eveniment teatral din acest oras, Festivalul International de Teatru pentru Studenti SPOT, a carui existenta a cintarit enorm in castigarea proiectului pentru reabilitarea cladirii Teatrului. Un festival care a adus in Carei aproape o mie de studenti actori, profesori si regizori importanti si a oferit spectacole de calitate pentru careieni, intr-un moment in care nici macar nu mai exista un teatru in oras. Mai mult, spre deosebire de cei implicati in aces proiect, eu am lucrat in teatre, am absolivit o facultate de specialitate si, prin festival, am creat premisele unei vieti teatrale, reale si de calitate, care ar trebui sa se materializeze acum. Numai ca, in momentul de fata, ceea ce se executa aduce mai mult a casa de cultura sateasca, nicidecum a teatru. Daca cineva crede ca ar trebui sa tac, sau ca sunt manipulat se inseala amarnic. Eu nu am nimic de pierdut, pentru ca am vazut sute de spectacole, am participat la nenumarate festivaluri si, spre norocul meu, sunt in realatii profesionale si de prietenie cu o serie de oameni de teatru, din tara si din strainatate, ceea ce imi permite sa imi satisfac nevoia de teatru, aproape oricind. Asta, spre deosebire de voi, locuitori ai acestui oras, carora vi se rapeste posibilitatea, ca macar de acum incolo, sa aveti parte de asa ceva. Cine nu ma cred sa ma sune, ca sa afle cum e pe cale sa se construiasca in Carei un teatru fara foaier, fara tehnica de scena corespunzatoare, cu tribuna in loc de loje si alte aberatii.

de totusi..... la 28 august 2013 - 11:05

mult zgomot…
pentru nimic….

de Paul Sarvadi la 28 august 2013 - 11:09

Pentru un teatru, stimate „totusi”, pentru un oras civilizat, pentru copiii din el!

de Ocean la 28 august 2013 - 11:34

Daca o primarie plateste , vireaza bani in contul unei firme private. Firma find in; lichidare, faliment, s-au in executare. Acea primarie sau acel CL, este pasibil de o infractiune s-au de un dosar penal. Cu bani publici nu te joci. Asta este valabil doar pentru uni, nu si pentru toti alesi neamului.

de pensionar la 28 august 2013 - 11:36

sa vedeti ce de emisiuni se vor turna acum ca sa spele imaginea sifonata a primarilor care dispun de banul public ca de buzunarul lor.
vom afla cat efort se depune pentru a mai devia de la suvoiul de bani europeni niste pariiase spre buzunarele personale sub forma de aducere de noi firme din ungaria care sa ofere consultanta constructorilor din marghita.
vom afla poate si cum se face ca si la ora actuala apa balteste sub scena sau cum se face ca dezbaterea publica de prezentare nu a mai avut loc.
asa cum cei doi au falimentat firmele proprii prin abilitatile lor de conducere asa va ajunge si orasul in scurt timp.
pana atunci se platesc salarii grase la familiile apropiatilor din primarie.
ar fi interesant sa publicati cate familii lucreaza in primarie si pe ce salarii!

de Aciu Adrian la 28 august 2013 - 13:15

Ai sprijinul meu, Paul, doar solicită-l!

de inginer la 28 august 2013 - 13:57

La Carei,primaria nu are nevoie de specialisti pe domenii daca acestia nu sunt inregimentati in grupul care ridica osanale ceausiste celor doi primari.
Adrian Aciu este specialist in arboricultura dar la concurs a fost preferat de primar un agronom absolvent in 1971 care a pus pe butuci asociatia agricola din Camin.Nu mai aduc in discutie ca acea comisie de la concurs nu avea competente in domeniu sau daca cel care prelucreaza lemnul este considerat specialist in deszvoltarea si amenajarea spatiilor verzi…..
La fel si in acest caz,consilierii maistri din echipa de conducere au refuzat sfaturile unui specialist in teatrologie pentru ca noi sa beneficiem de un teatru functional si nu de o cladire de camin cultural.
Ce fel de teatru renovat din milioane de euro din fonduri europene e cel care nu are pus la punct un sistem performant de alimetare cu curent a scenei sau lipsa seriei de stangi de deasupra scenei?
Dar lipsa unui foier adecvat?

de vasile la 28 august 2013 - 14:22

Incompetenti cu salariu din banii impozitelor voastre gospodaresc nu doar banii europeni ci si viitorul cultural al Careienilor, pentru care se zbat oameni cu habar … dar care din pacate nu sunt in interiorul acestor institutii de gospodarire a orasului datorita tonei de prostie la care ar fi trebuit sa ii coboare. Ma bucur, Paul, ca nu ai fost compromis. Pentru ceilalti cativa oameni de valoare care inca se mai ocupa de cultura orasului, poate ca ar trebui sa faca mai multe eforturi in a trage semnale de alarma. Insa banuiesc ca predomina santajul financiar la care sunt supusi (posibila concediere, etc). Felicitari si multa bafta in demersuri celor independenti de Primarie, care au facut cunoscute aceste aberatii ce pot inchide pentru totdeauna capitulul Teatru la Carei.

de netCultura la 28 august 2013 - 15:25

Noi muncim nu gindim n avem timp de teatru…
Avem nevoie de investitii ca de astia care dau din gura avem dastui…vezi pnl carei
Locuri de munca ca avem teatru destul…

Moi apoi va veni si teatru la noi…..

de erjike la 28 august 2013 - 16:04

mostra de gandire de udemerist traitor din bugetul de stat….locuri de munca pentru noi nu pentru voi votanti prosti si platitori de taxe…..mare invidie pe pnl carei si pe specialisti ca aciu adrian si paul si alti care nu se lasa calcati in picioare de tulipanii condusi de un primar evazionist cu poprire pe salar….e greu cu consilieri maistrii pensionari si ignoranti care nu pricep nimic din ce se vorbeste pe la consiliu dar stiu sa ridice mana dupa ce se uita la sef……greu sa vezi ca nu ai specialisti de talia altora si cei pe care ii ai dai afara din consiliu ca si cum a fost cu csbi visnyai…..

de vasile la 28 august 2013 - 16:22

netCultura.. cred ca voiai sa scrii NIETcultura.

Fara cultura, fara arta sunteti cu totii condamnati la o existenta fara rost. Ori poate ca asta vrei de la Careieni, sa ramana cu gandirea la mintea gainilor, astfel incat unii sau altii sa ii poate manipula dupa cum vor ei. Cei 45 de ani de comunism si alti 24 de post-comunism te-au transformat intr-o leguma. Exact ce doreau parinti precum Marx, Stalin & Lenin.

de Horia Mărieș la 28 august 2013 - 16:32

@Paul Sarvadi la 28 August 2013 – 11:01

Ar fi foarte multe de scris / discutat pe marginea acestui subiect.
Va scriu doar un singur lucru: pe mine puteți conta.

de nkvd la 28 august 2013 - 16:38

Baiatu…
Marx Lenin Stalin au fost niste genii…
Probabil le stii numai numele….
Ei au fost dascalii proletariatului…
Si au vrut binele pentru popor…
Spre deosebire de ciolanistii si fripturistii de azi
Vezi pnl psd fsn si alti ciolanisti emanati…
Asa va lasa abureala despre cultura…..
Aveti bar uri cafenele crisme…
Vezi ce este institutia culturala din back groundul fotoului…..
Asa ca mucles!

de nutika la 28 august 2013 - 18:42

draga ludovik,te rog sa nu bagi pe altii la mijloc pentru ca noi nu reusim sa facem case din salar si mai ales sa nu folosesti ca soptitori pe ppdkk ca patim apoi ca si cum au patit ei in toamna.
lasa ca e gata casa de la mateszalka si avem pasapoarte de ungaria si putem sa plecam acolo si lasam pe astia cu datoriile sa le plateasca si cu baza sportiva distrusa.si tu poti sa aduci acolo pe cine vrei si atunci eu pot sa iau veibelu cu mine.

de Viorel la 28 august 2013 - 18:49

Bine punctat Paul,dar proiectul nu trebuia sa fie subiect de dezbatere publica?
Nu tot la Teatru a fost si Kelemen Hunor in campanie si nu a chemat nici macar un consilier local sau sef de institutie careiana cand a depus capsula timpului la o cladire din zestrea orasului?
Si celelalte proiecte sunt varza si au fost facute ca sa acopere construirea unei fabrici pentru copilasu proaspat absolvent daca taticul nu poate sa aiba pe nume nici macar o casa pana nu plateste datoriile la Fisc!
Cum se poate ca in cartiere sa va bateti joc de banii europeni trimisi pentru lucrari de calitate?
La fel fac si la Teatru daca tot lasam sobolanii sa faca ce vor ei.Sa iesim si sa protestam pana nu e prea tarziu!

de uNu AltU la 28 august 2013 - 19:44

Din cate am inteles cartierele MV1 SI MV2 au fost modernizate din bani imprumutati si nicidecum din bani europeni.pavajele au costat peste 4 milioane de ron undeva la un milion de euro.

de eBBa la 29 august 2013 - 08:48

cine nu crede ce spune ziarul poate sa merge la teatru si sa vede cum este facut si cum o sa picteze pe dinafara ca sa arate colorat pentru cine nu se pricepe si apoi o sa pateste cum este cu cladirea de la noua primarie unde se cade fatada noua si trebuie mereu refacut

de zsolti la 29 august 2013 - 19:13

A nu te lasa definit de catre altcineva, mi se pare o arta pe care putini oameni o inteleg

de toma la 29 august 2013 - 20:09

da stiu ca ai avut nevoie de ceva timp jolti pana sa intelegi ca nu e bine sa te lasi definit de altcineva.
conteaza ca ai inteles si meriti felicitari!

de cotcotcotcodaaaaaaaaaak la 30 august 2013 - 00:47

palika, lipsit la tine reflektorfeni? dorit sa face putin scandal? dorit sa bagat putin in lumina de la villany? dorit putin sa paktalni cu pnlm carei ciutamaries ca sa dat putin in primar?

de Horia Mărieș la 30 august 2013 - 04:38

@cotcotcotcodaaaaaaaaaak la 30 August 2013

Asocierea numelui meu cu numele Ilie Ciuta ma onoreaza. Multumesc.
In ce priveste apartenenta mea la PNL, n-ati nimerit-o. Puteti insira numele tuturor partidelor din RO si tot nu o sa o nimeriti.

de cititor la 30 august 2013 - 06:54

de ce crede gaina de mai sus ca paul se da la primar?
doar avem un primar deosebit care se remarca prin cele 4 firme falimentate prin neplata datoriilor nici dupa 5 ani si pentru care inca mai plateste din salar .
ce importanta are ca un asemenea personaj administreaza bani publici si aduce si orasul in situatia firmelor sale?
am inteles ca avem peste 9 milioane de euro datorie si in aceste conditii scena teatrului va fi totusi una de camin cultural.
cand ne va comunica primaria pe cati bani au fost luate pietrele de pavaj din cartiere si de la monument si din centru si cine e firma de unde se aduc?
de ce trebuie sa vina firma din ungaria ca sa schimbe proiectul la teatru si ca sa salte nota de plata de la teatru ?
de ce nu iese in public domnu primar si refuza sa faca o emisiune la radio cu domnu ciuta sau una televizata ca tot stim ca plateste sutele de milioane la ele ca sa faca emisiuni pentru care ar fi invidios si baselu?
am vazut ca si la zilele orasului a fugit de la primarie si nici in parc nu a onorat careienii macar cu un cuvant de deschidere la scena ?
ce gospodar fuge de localnici ?

de asad la 30 august 2013 - 06:57

In afara de „Scandal de Carei”, nu il baga nici dracu in seama pe Sarvadi.
Poate doar anumite minore.

de sebi la 30 august 2013 - 07:18

si atunci de ce va agitati?
ca doar nu paul a semnat una alta pe la teatru…vine controlu,constata si gata.doar sunteti specialisti la incarcat masinile cu care vin curtile de conturi

de victor la 29 august 2017 - 11:11

Daca inginerii care stau la birou si deseneaza ar fi ascultat putin mai mult de tehnicienii din Teatru poate ar fi fost mai bine . Ei stiu ce trebuie, ce tehnica ,si cum trebuie sa fie ,,scena” pentru ca acolo se petrece totul.
Cu 2 buc stangi de lumini nu se prea pot face spectacole de Teatru . In rest, pupitrul de lumini e foarte bun , sunetul de asemenea, vorbesc doar din punc de vedere tehnic, fara implicatii politice , dar trebuie continuat cu acele stangi de lumini care mai trebuie montate …….si nu mai sunt bani .

Lasati un comentariu