Cum a salvat BNR un tezaur de 242 de tone de aur

• publicat la: 24 august 2013
Cum a salvat BNR un tezaur de 242 de tone de aur

Banca Naţională Română a anuntat că a incheiat lucrările de infrastructura pentru muzeul Tezaurului ce va fi deschis in peştera de lângă Mănăstirea Tismana.

Urmează procesul de amenajare efectiva a muzeului si a exponatelor. Locul unde a fost amplasat acest muzeu nu a fost ales la întâmplare, se arata pe site-ul BNR. Proiectul a fost initiat in 2007 si locul de amplasare aduce in actualitate ceea ce in 1944 s-a numit „Operatiunea Neptun” sau „Tismana”.

Atunci, Banca Natională, in colaborare cu guvernul, Armata, CFR-ul si Mitropolia Olteniei a organizat, in secret, adăpostirea a 242 de tone de aur din tezaurul BNR si alte trei tone de aur din tezaurul Băncii Poloniei. Intreaga cantitate de aur a fost păstrată in pestera din apropierea mănăstirii Tismana, judetul Gorj, până in 1947.

„Gestul nostru de a transforma una din peşterile muntelui Stârmina în muzeu este rezultatul firesc, natural, al unei succesiuni de fapte care au început acum aproape un secol. Deşi de multe ori se spune că nu se învaţă nimic din istorie, Banca Naţională a României a învăţat temeinic din experienţa dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors, astfel că, în cel de-al Doilea Război Mondial, a decis să apere singură stocul său de aur. Acest tezaur avea dimensiuni mult mai importante în 1944 comparativ cu 1916; în pofida pierderii din Primul Război Mondial, se atinsese cantitatea de 242 de tone. În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat: pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Tismana, unde a fost depus în peşteră”, a declarat  Mugur Isărescu pentru Agerpres.

In acest muzeu, publicul va putea vedea cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, potrivit documentelor din Arhiva BNR.

Lasati un comentariu