Festivalul Moţilor de Câmpie de la Marna la prima ediţie

• publicat la: 9 septembrie 2013
Festivalul Moţilor de Câmpie de la Marna la prima ediţie

Duminica Naşterii Sfintei Fecioare Maria a avut o semnificație aparte pentru sătenii din Marna Nouă, comuna Sanislău. În această zi a avut loc prima ediție a Festivalului  Moților de câmpie, manifestare ce se dorește a deveni un tradițional festival județean. Fete şi băieţi din sat,în frumoase costume populare,au prins în piept participanţilor ecusoane care să le rămână apoi ca amintire pentru orele petrecute la Marna.

Au fost prezente numeroase oficialitati locale si judetene  dintre care îi amintim  pe preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef,consilierii judeţeni Rodica Maxi şi Pinter Iozsef,primarul de la Sanislău,Kardosi Zsolt,viceprimarul Răzvan Roşca,directorul Muzeului Judetean Liviu Marta,directorul Centrului de Creatie,Felician Pop,consilierii municipali careieni Ilie Ciută.Ionuţ Oneţ,Adrian Bucureştean,Dan Bontea,Marius Rusu şi Păuşan Bujor, preşedintele Consiliului Național al Societății Culturale „Avram Iancu,Victor Bercea ,preşedintele de onoare- Ioan Bâtea şi vicepreşedintele Mircea Dobra, lect. univ. dr. Ioan Cârja de la UBB Cluj,oficiali din Mărişel,jud Cluj.

Evenimentul a debutat cu primirea moților din Mărișel județul Cluj, satul de unde au venit primii coloniști moți în 1924.Mândrii şi făloşi în frumoasele lor costume traditionale,localnicii din  Mărişel au adus sărbătorii moţeşti de la Marna un farmec aparte,fiind pilde vii pentru cei care doresc să cunoască tradiţiile  şi datinile  strămoşeşti româneşti din Munţii Apuseni.O adevărată paradă a portului popular autentic a putut fi urmărită la Marna in ziua de duminică 15 septembrie 2013.

Tulnicele au dat semnalul inceperii manifestării de duminică.Un sobor de preoţi veniti din satele moteşti din câmpie au sustinut un serviciu religios si un parastas de pomenire a eroilor ardeleni, Avram Iancu și Pelaghia Roșu, a căror busturi în bronz au fost sfinţite  cu acest prilej.

Au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeului Județean Satu Mare,Primăriei Mărișel, Primăriei Sanislău, Asociației refugiaților, filiala Satu Mare-Carei, Filiala „Pelaghia Roșu” din Mărișel a Asociației Culturale „Avram Iancu”, Consiliului  Național al Asociației Culturale „Avram Iancu”.

Cuvinte izvorâte din suflet au alcătuit discursurile personalităților prezente la sărbătoarea moţilor.

Ioan Pocşa, consilier în Consiliul Local Sanislău, a mulțumit asistenței numeroase,peste asteptări,pentru prezență ,adaugând,:”Astăzi este o sărbătoare, sărbătoarea moților din câmpie. Sunt mândru să văd lalolaltă  moții de la câmpie, din Marna, Scărișoara, Ianculești, Gelu, cu moții de la munte, de la Mărișel.” 

Consilierul judetean Rodica Maxi,a adresat urări de bun venit moţilor din Mărişel dar şi un “La mulţi ani!, dragi mărneni. Sunt emoționată să fiu aici,într-un sat românesc la ceas de sărbătoare. Mă simt extraordinar să fiu alături de cei din Mărișel de unde se trage si Pelaghia Roşu,o femeie care a demostrat că si noi,femeile suntem capabile de fapte mari.”

In alocuţiunea sa,Victor Bercea, preşedintele Consiliului Național al Societății Culturale „Avram Iancu”, și-a dezvăluit bucuria de a se afla în mijlocul moților de câmpie și a prezentat personalitatea lui Avram Iancu.  Alături de acesta s-au aflat Mircea Dobra vicepreședintele Asociației Avram Iancu și procurorul Ioan Bâtea, președintele de onoare al asociatiei.

Un discurs ce a încadrat în contextul istoric în care s-a făcut colonizarea moților pe aceste meleaguri a suținut lect. univ. dr. Ioan Cârja, specialist în Istoria modernă a României, Istorie ecleziastică și Arhivistică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Discursul directorului Muzeului Județean, Liviu Marta, a transmis un emoționant mesaj de suflet asemănând Muzeul sătesc inaugurat cu acest prilej cu buletinul de identitate al satului, așa cum spunea N. Bălcescu, <istoria este prima carte a unei națiuni, în ea vedem trecutul, prezentul și viitorul acesteia>”. I-a felicitat apoi pe organizatori, în special pe etnograful Răzvan Roșu, despre care a spus: „El a inițiat, el i-a convins pe săteni să doneze obiectele de muzeu și el ne-a convins și pe noi să-i sprijinim.” 

Profesorul Ioan Purcel, fost primar al comunei Mărișel, a spus celor prezenți că „mi-am pus căciula pe cap să o pot scoate acum în faţa dumneavoastră pentru ceea ce ați făcut în satul Marna.”

Momentul festiv de la busturile celor doi eroi ardeleni, Avram Iancu și Pelaghia Roșu, donate de sătenii din Mărișel, s-a încheiat cu un scurt moment artistic, de folclor autentic moțesc, sub conducerea muzicală a celui care a fost sufletul evenimentului de la Marna, etnograful Răzvan Roșu.

Pentru o clipă,am revăzut momentele de odinioară,când locuitorii satelor incingeau hora satului la ceas de sărbătoare,localnici şi oaspeti deopotrivă,formând un arc peste veacuri,ducând mai departe traditiile lăsate  din străbuni.

Festivitățile Sărbătorii moților din câmpie, prima ediție, au continuat cu inaugurarea Muzeului satului Marna.

Pe scena Căminului Cultural din sat, Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare,  a adresat câteva cuvinte celor de faţă: „Mă bucur că la  celelalte festivaluri tradiționale pe care le avem în județ, mă refer la Sâmbra Oilor, Oțeloaia și festivalul de la Bogdand, se alătură Festivalul  Moților de câmpie de la Marna. Sunt legat sufletește prin familia mea de Sanislău, deci și de Marna. Am fost acuzat în ultimele zile că mi-am luat cetățenia maghiară. Vreau să vă spun că deși mama mea este de etnie maghiară și sunt vorbitor de limbă maghiară, eu sunt român ortodox și așa voi rămâne cât trăiesc. Suntem un judet multicultural şi această multiculturalitate a județului ne face mai puternici. Prin aceste festivaluri tradiționale punem o piatră de hotar peste tot unde acestea se desfășoară. Vă promit că de anul viitor acest festival se va afla în calendarul cultural al Consiliului Județean. Dumnezeu să binecuvânteze Marna, Sanislău și județul Satu Mare.”

Au fost apoi premiaţi de Ioan Bâtea, președintele de onoare al Asociației Culturale „Avram Iancu”, Primăria Sanislău prin primarul Kardosi Zsolt( care a sprijinit desfăşurarea in bune conditii a sărbătorii moţeşti), consilierul Ioan Pocșa, etnologul Răzvan Roșu, decanii de vârstă ai satului Marna Nouă, Mihai Roșu, Maria Purcel, Floare Ghic și doi soți a căror căsnicie este cea mai longevivă in sat, Nicolae și Silvia Ghic (63 de ani de căsnicie n.red.), și grupul folcloric din Mărișel.

Sărbătoarea moților de câmpie a continuat cu momente de folclor autentic moţesc, muzică ușoară,dans popular și modern, susținute de Grupul folcloric Mărișana din Mărișel, județul Cluj, Grupurile folclorice moțești din Ianculești, Gelu,Horea, Scărișoara și Marna, conduse de Răzvan Roșu, Octavian But și Lavinia, Grupul folcloric șvăbesc din Petrești și artiști ai Centrului Cultural Carei.

Sufletul evenimentelor de la Marna, etnograful Răzvan Roșu, a declarat pentru Buletin de Carei:

Ideea dezvelirii acestor busturi și a muzeului sătesc este mai veche, dar anul trecut am găsit sprijin la consilierul Ioan Pocșa care și-a luat angajamentul să mă sprijine. Inițial am dorit să realizăm cele două busturi. Am adăugat programul moțesc și expoziția etnografică. Dorința mea este să transformăm festivalul, aflat la prima ediție într-unul tradițional, să devină ceea ce este Sâmbra oilor pentru oșeni, dar cu un control etnografic sever pentru că, de obicei, la aceste festivaluri se întâmplă lucruri care nu-și au locul acolo. În realizarea muzeului,tot satul a donat câte ceva, majoritatea obiectelor fiind lucruri autentice păstrate în familie de la venirile succesive. Pe viitor sper într-o implicare mai mare a sătenilor. În ceea ce privește motivația pe care am avut-o pot spune că <lumea asta nu-i a me, ceielaltă nici așe>, dar trebuie să păstrăm ce avem pentru ca să se știe. Așa am conceput și muzeul ca fiecare să se recunoască în el.”

 La buna desfăşurare a evenimentelor au contribuit şi fii ai satului care nu au uitat de unde au plecat si care acum fac cinste localitatii.Familia profesor Maria si Ioan Mărneanu au trudit pentru amenajarea micului părculeţ din jurul celor două busturi iar antrenorul Ioan Mărneanu,un adevărat  crescător de campioni la atletism, a organizat chiar competitii sportive pe parcursul zilei de duminică.Un cros şi un meci de fotbal intre echipele satelor Marna si Ianculesti s-au desfăşurat pe terenul de sport şi pe uliţele  satului,frumos împodobite.

Manifestările au fost  patronate de către  Primăria și Consiliul Local Sanislău, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Nicoleta Latiş

comentarii

de oana la 9 septembrie 2013 - 15:06

Extraordinara aceasta organizare a evenimentului:fiecare moment a fost subliniat cu grija, prin diferite detalii care raman simboluri -amintiri pentru cei prezenti(ecusoanele, de exemplu).
Felicitari pentru colaborarea din ce in ce mai buna a institutiilor de cultura din judet , precum si a celor din administratia locala. Asa se formeaza spiritul comunitar, construind ceva impreuna.Este pentru prima oara cand observ contributia oficialitatilor locale, respectiv a primarului din Sanislau!Felicitari organizatorului principal, Razvan Rosu, a carui pasiune pentru folclor si istorie este atat de rodnica!

Lasati un comentariu