Primăria Carei acceptă ,,ştergerea,, Monumentului Ostaşului Român de pe harta oraşului,ca obiectiv turistic

• publicat la: 28 septembrie 2013
Primăria Carei acceptă ,,ştergerea,,  Monumentului Ostaşului Român de pe harta oraşului,ca obiectiv turistic

Supun atenţiei nu doar opiniei publice locale ci şi instituţiilor abilitate o situaţie, halucinantă de-a dreptul pentru anul 2013, ce persistă în municipiul nostru de ani şi ani de zile. Datorită ignorării ei până acum, situaţia s-a  perpetuat în timp. Harta municipiului Carei nu are mentionat ca obiectiv turistic cu caracter istoric-  Monumentul Ostaşului Român! Un obiectiv inclus în înşăsi  stema oraşului dar  şi în lista monumentelor istorice  din   Patrimoniul Naţional.

Informăm public pe această cale Instituţia Prefectului din Judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare,precum şi alte instituţii  abilitate a veghea la respectarea întocmai a realităţilor din teritoriu, că ultima editare a Hărţii  a Municipiului Carei, întocmită printr-o colaborare a  Primăriei Carei cu o renumită firmă  de cartografiere, nu include nici ca “atracţie turistică”( în format online)  şi nici ca obiectiv turistic sau  monument existent, Monumentul Ostaşului Român, creaţia sculptorului Gheza Vida.

Inaugurat in anul 1964, Complexul monumental este realizat din piatră albă şi are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m si inăltimea de 12 m.Amplasat in plin centrul municipiului,pe firul drumului DN19,e putin probabil să treacă neobservat,mai ales de către cineva care stă  în oraş mai mult timp.

Anul 2013 nu a fost de bun augur pentru  Monumentul Ostaşului Român , cea mai reprezentativă creaţie de for public a renumitului sculptor băimărean Gheza Vida.

După ce sfârşitul de an l-a prins  împopoţonat ca o paparudă  de către administraţia locală, momentul sărbătoririi Centenarului naşterii părintelui său a dat ocazia aceleiaşi administraţii locale să îi aducă o nouă ofensă, şi anume aceea de a ridica cu doar 7 zile înainte de evenimentul la care şi-au anunţat participarea înalte personalităţi din domeniul cultural, precum şi oficialităţi de rang înalt, dalele din faţa sa, cuprinse dealtfel în proiectul iniţial din 1963 al arhitectului Anton Dâmboianu.

Pentru realizarea recentei hărti, Primăria Carei,prin primarul Kovacs Eugen,a semnat un contract de parteneriat cu  Editura Cartografica Schubert&Franzke, conducătoarea pieţei de  cartografie din Europa Centrala si de Est, lucrare  din care lipseşte cu desăvârşire obiectivul turistic cu caracter istoric Monumentul Ostaşului Român. Incredibil, dar adevărat!

Din corespondenţa purtată în ultimele zile cu conducerea acestei societăţi reiese că la întocmirea hărţii au fost luate  în calcul materialele puse la dispoziţie de Primăria Carei, fapt subliniat în fiecare mail transmis.

,, In România realizam din 2005, marea majoritate a hartilor de orase si municipii (incl. Satu Mare, Negresti-Oas si Carei). Revenind la structura unui asemenea proiect, va informam urmatoarele:  Spatiul redactional, texte si fotografii, apartin in exclusivitate primariei, S&F neavand decat un rol consultativ, in ceea ce priveste  prezentarea grafică!,,

În încercarea de a  descifra ,,ineditul,,  situaţiei în care un obiectiv de talia Monumentului Ostaşului Român nu apare pe harta  municipiului Carei ca obiectiv turistic cu caracter istoric, am luat legătura cu ing.Sebastian Egli, şef birou urbanism din primăria Carei, desemnat de primarul Kovacs Eugen ca persoană de legătură cu firma editoare, în urma unei şedinţe de anul trecut la care au fost prezente 3 persoane din conducerea firmei din Cluj precum şi şefi de direcţii din Primărie.

În februarie 2013, primăria a semnat un contract de parteneriat cu Editura Cartografica Schubert&Franzke,prin care eram de acord să colaborăm la editarea unei hărţi a oraşului nostru. Am pus la dispoziţia unui domn Pop Gavrilă o monografie a oraşului, o hartă mai veche şi poze cu diferite obiective. Primarul Kovacs a semnat de asemenea şi o adresă  din partea noastră care să confirme acest parteneriat pentru firmele ce urmau să fie contactate ca sponsori în realizarea acestei hărţi.

După demararea lucrărilor, am primit planşele pentru corectură, prin poştă. Au fost mai multe greşeli acolo. Chiar la ultima planşă sosită spre corectură dar în paralel cu o primă tranşă din harta tiparită,  apărea ca stemă a oraşului cu totul altceva decât stema noastră şi am solicitat refacerea totală a hărţilor editate până la acea dată.Apărea acolo o stemă cu 3 turle la castel şi nu cu 5 cum avem noi şi nu semăna defel cu ce avem noi. Noi nu am pus şi nu am scos nimic de pe acele planşe, ci numai am corectat, ca de exemplu nume de străzi sau clubul elevilor care era menţionat ca funcţional, deşi de ani de zile clădirea e goală. Menţionez de asemenea că noi nu am dat nici nume de firme din oraş”  a  afirmat  Sebastian Egli.

Harta a fost tipărită în mii şi mii de exemplare care circulă în această formă.Un turist care intră în oraş şi primeşte o asemenea hartă va fi contrariat să constate că  ce ea ce întâlneşte în plimbarea sa prin oraş nu se regăseşte totdeauna şi pe hartă!

Ditamai Monumentul din centrul oraşului,menţionat în cărţile de istorie şi în toate publicaţiile ce fac referire la municipiul Carei,ultima brazdă de pământ eliberată în 1944, nu apare pe hartă ca obiectiv ! Şi nici clădirea Şcolii  Vasile Lucaciu, un alt obiectiv cu caracter istoric, amplasată tot central, fost Liceu Vasile Lucaciu din 1919  ce are bustul patronului său spiritual amplasat chiar în faţă.

Această unitate de învăţământ a pregătit elevi ca prof.univ.Ioan Chindris,directorul Bibliotecii Academiei din Cluj, Prof.univ.dr.Ioan Condor,prof.univ.Cornel Toader,renumit chirurg,decan al Facultatii de medicină clujene,membrii ai Academiei Române precum Gheorghe Chiş,decan al Facultăţii de Matematică-Mecanică din Cluj intre anii 1962-1968 şi apoi director al Observatorului din Cluj, renumitul istoric de talie europeană  Francisc Pall, Salvator Cupcea,unul din intemeietorii Şcolii clujene de psihologie, prelaţi papali, dr. Szolomayer,medic la Casa Albă in anii ’70,etc.

Omiterea Monumentului Ostaşului Român de pe hartă ca obiectiv careian nu e singura scăpare. Pe hartă apar la capitolul obiective turistice şi anumite biserici din oraş. Fiecare cult este reprezentat, numai cel Greco Catolic de rit român, nu.

Chiar dacă nu intra în atribuţiile din fişa postului persoanei sosite din Cluj ,,editarea unei  monografii,,  ; ,, Ori v-ati gandit că a căutat biserici in Registrul Comerţului!?!,, după cum afirma persoana din conducerea filialei clujene cu care am luat legătura pentru clarificări, după 5 săptămâni de străbătut oraşul e păcat să nu observi care sunt obiectivele care merită vizitate iar  frumoasa biserică Sf.Andrei, o bijuterie atât ca şi clădire interior-exterior cât şi ca parc înconjurător.Este mereu în centrul atenţiei turiştilor care poposesc în  Carei dar pe hărţile realizate de Primăria Carei lipseşte cu desăvârşire!

La nivel de municipiu,cultul Greco-catolic de rit român este reprezentat de 3 lăcaşe de cult,dintre care primăria nu a considerat oportună menţionarea nici măcar a unuia.Am observat şi faptul că fiecare dintre  lăcaşele de cult menţionate la capitolul Obiective Turistice de pe hartă,beneficiază de  un minim de descrieri legate de arhitectură sau picturile murale interioare,in timp ce la singura biserica românească ce apare pe hartă, Catedrala Ortodoxă Sf.Dumitru (denumire incompletă de altfel), putem citi „construită în stil bizantin, începând din anul 1990, catedrala poartă hramul Sfântului Mucenic Dumitru”.

Pentru Primăria Carei nu este nimic neobişnuit în a omite menţionarea acestor obiective turistice importante nu numai pentru localnici ci şi de interes naţional. Că doar sunt româneşti….Au mai fost editate hărţi ale Careiului, de-a lungul timpului şi toate au  ,,mici,, ….omisiuni.

Deranjează , până la omitere, Monumetul Ostaşului Român, biserica Greco Catolică de rit român ?!

Nu cu mult timp în urmă, mai exact acum un an, apărea la Carei volumul Traseul Legendelor Sătmărene,un fals istoric finanţat din bani europeni    unde de asemenea apar …omisiuni mai mult sau mai puţin întâmplătoare ale obiectivelor istorice sătmărene.

Prezent la Carei cu ocazia Centenarului Gheza Vida, acad.Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie din Cluj Napoca, a editat ulterior un Album dedicat lucrărilor maestrului, a cărui lansare a avut loc în Aula  Academiei Române  din Bucureşti în data de 26 iunie 2013 iar apoi la Cluj în data de 12 septembrie.

Albumul, de o înaltă ţinută artistică, conţine nu mai puţin de 20 de pagini dedicate  Monumentului Ostaşului Român (detalii mai ales)  şi va fi lansat şi la Roma, în octombrie, la  Accademia di Romania din Roma,Italia.

Daniela Ciută

 

comentarii

de jocy la 5 octombrie 2013 - 08:34

Buna ziua
Nu am citit comentariile ,nu am timp,ma duc des la monument imi place cum arata parcul din spatele monumentului , cum si monumentul, refacute de consiliul judetean sau de primarie, nu ma intereseaza fiindca si asa din impozitele platite de mine ,noi, erau facute.
Cand e timp frumos se aduna multe lume pe acolo, pensionari, copii, tineri,romani, rromi, maghiari.Cam asta e important.punct………..
Ah si nimeni nu e deranjat de asta.

de kira la 5 octombrie 2013 - 09:54

persze ca nu esti deranjat pentru ca ai locul tau la imparteala ca din impozitele nostre ia serifu pentru salarii de sute de milioane pentru oamenii lui din primarie.
poate ar fi bine si pentru noi cei care facem naveta sa fie un loc la carei ca suntem saturati ca unii sa fura si sa aiba de 10 ori salar decit minim pe economie si noi sa numaram dac ajunge de la o luna la alta banutii.
am citit ca numai cararea de la monument la restaurant o costat peste 55 de mii de ieuro si atunci poate sa scrieti voi ca este frumos ca de platit si din impozitele noastre mere la primari in jeb!
si vedem ca lucrarile sunt in bataie de joc facute si trintit acolo betonu la fantana ca sa poate cineva numa sa ieiei banii pe facturile grase!!!!

de cikike la 5 octombrie 2013 - 10:09

ai libertate da n ai ce face cu ea, ciki

de mikulas la 5 octombrie 2013 - 10:24

jocy in ce oras locuiesti tu si despre ce monument vorbesti aiciea?
eu stau in cartieru eliberarii din spatele monumentului si acum e o mare adunatura de gunoaie acolo adica ce a fost parcul a fost distrus si au venit buldozerele si au scos ceva copaci si toata iarba si acuma vrea sa pune alta dar poate cu bani frumosi din acei bani care noi dam pe darile.
in spate la monument este pus multe pavaje si beton mult si tot ce o fost verde au distrus!
nu baga aici etniile ca nu este pentru noi important asra numai la cei care conduc acum orasul le trebuie razboi ca sa nu vede lumea ce invarteli fac ei cu banii de la orasul nostru!!!!
mereti sa vedeti cum arata in spate la monumentul si apoi sa scrieti aici minciunile!1

de Gelu la 7 octombrie 2013 - 08:20

Degeaba se incearca omitere si stergere de catre frustrati a ceea ce este mai mult decat evident.
Adevarul iese mereu la suprafata chiar daca mai tarziu uneori dar tot adevarul ramane deasupra!
http://www.buletindecarei.ro/2012/10/autostrada-dacilor-arheologii-au-descoperit-cea-mai-veche-asezare-dacica-din-nord-vestul-romaniei.html

de careianu la 20 octombrie 2013 - 19:21

va cam sta in ochi doamna ciuta de cand apare buletinul de carei!!!!
mare suparare ca se aude si se vede ce boanghine sunteti si ce invarteli faceti cu banii publici!!!1
ala e marele bai si nu firma abracom care mere din 91 si nu ca firmele lui jeno falimentate si cu angajati la negru!!!!
daca nu vreti bai de ce nu puneti pe harta si bisericile romanesti si monumentul ostasului roman?
la voi cine vorbeste romaneste e sovin iar cine vorbeste ungureste e european?
cine plateste pentru hartile falsificate la fel ca si cartea cu legendele falsificate??? numa la falsuri si smenuieli va sta capu si mai vorbiti de oamenii cinstiti cand nu sunteti in stare nici sa rasuflati fara bani de la statu roman.

de gyuri la 20 octombrie 2013 - 20:09

o fi primit ceva amenda primaria ca prea isi varsa amar u pe cine i-a descoperit cu omisiunea de pe harta?
este interesant ca nu se sufla o vorba despre cei care au batut palma cu editorii hartii si care au incasat ceva comisioane.
Prefectura iar face ureche surda ca si in martie cand au batjocorit udemeristii o sarbatoare romaneasca?
Firma care a scos dalele nu e cea din marghita care a incasat miliardele de la primarie inainte de semnarea receptiei?

de cititor careian la 21 octombrie 2013 - 07:20

Daca Editura Cartografica Schubert&Franzke este conducătoarea pieţei de cartografie din Europa Centrala si de Est cum or fi celelalte firme care nu sunt asa renumite la facut harti?
Nici modelul de stema primit nu a fost respectat si a trebuit corectat iar persoana din firma care a fost la Carei a apreciat mai mult apele termale si mesele copioase decat o prospectare reala a orasului.Stim ca primaria incearca demult reducerea importantei monumentului si nu precupeteste nici un efort in acest sens dar ca o firma ca Schubert&Franzke sa intre in asemenea jocuri e mai rar intalnit si nu ii face cinste.Au mers pe mana primariei de la Carei si ajuns sa se compromita si ei!
Vineri vom vedea in premiera cum ministrii vor depune coroane iar garda de onoare va defila la un monument care nu exista pe harta orasului CAREI

Raspunsuri

Lasati un comentariu