Primăria Carei acceptă ,,ştergerea,, Monumentului Ostaşului Român de pe harta oraşului,ca obiectiv turistic

• publicat la: 28 September 2013
Primăria Carei acceptă ,,ştergerea,,  Monumentului Ostaşului Român de pe harta oraşului,ca obiectiv turistic

Supun atenţiei nu doar opiniei publice locale ci şi instituţiilor abilitate o situaţie, halucinantă de-a dreptul pentru anul 2013, ce persistă în municipiul nostru de ani şi ani de zile. Datorită ignorării ei până acum, situaţia s-a  perpetuat în timp. Harta municipiului Carei nu are mentionat ca obiectiv turistic cu caracter istoric-  Monumentul Ostaşului Român! Un obiectiv inclus în înşăsi  stema oraşului dar  şi în lista monumentelor istorice  din   Patrimoniul Naţional.

Informăm public pe această cale Instituţia Prefectului din Judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare,precum şi alte instituţii  abilitate a veghea la respectarea întocmai a realităţilor din teritoriu, că ultima editare a Hărţii  a Municipiului Carei, întocmită printr-o colaborare a  Primăriei Carei cu o renumită firmă  de cartografiere, nu include nici ca “atracţie turistică”( în format online)  şi nici ca obiectiv turistic sau  monument existent, Monumentul Ostaşului Român, creaţia sculptorului Gheza Vida.

Inaugurat in anul 1964, Complexul monumental este realizat din piatră albă şi are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m si inăltimea de 12 m.Amplasat in plin centrul municipiului,pe firul drumului DN19,e putin probabil să treacă neobservat,mai ales de către cineva care stă  în oraş mai mult timp.

Anul 2013 nu a fost de bun augur pentru  Monumentul Ostaşului Român , cea mai reprezentativă creaţie de for public a renumitului sculptor băimărean Gheza Vida.

După ce sfârşitul de an l-a prins  împopoţonat ca o paparudă  de către administraţia locală, momentul sărbătoririi Centenarului naşterii părintelui său a dat ocazia aceleiaşi administraţii locale să îi aducă o nouă ofensă, şi anume aceea de a ridica cu doar 7 zile înainte de evenimentul la care şi-au anunţat participarea înalte personalităţi din domeniul cultural, precum şi oficialităţi de rang înalt, dalele din faţa sa, cuprinse dealtfel în proiectul iniţial din 1963 al arhitectului Anton Dâmboianu.

Pentru realizarea recentei hărti, Primăria Carei,prin primarul Kovacs Eugen,a semnat un contract de parteneriat cu  Editura Cartografica Schubert&Franzke, conducătoarea pieţei de  cartografie din Europa Centrala si de Est, lucrare  din care lipseşte cu desăvârşire obiectivul turistic cu caracter istoric Monumentul Ostaşului Român. Incredibil, dar adevărat!

Din corespondenţa purtată în ultimele zile cu conducerea acestei societăţi reiese că la întocmirea hărţii au fost luate  în calcul materialele puse la dispoziţie de Primăria Carei, fapt subliniat în fiecare mail transmis.

,, In România realizam din 2005, marea majoritate a hartilor de orase si municipii (incl. Satu Mare, Negresti-Oas si Carei). Revenind la structura unui asemenea proiect, va informam urmatoarele:  Spatiul redactional, texte si fotografii, apartin in exclusivitate primariei, S&F neavand decat un rol consultativ, in ceea ce priveste  prezentarea grafică!,,

În încercarea de a  descifra ,,ineditul,,  situaţiei în care un obiectiv de talia Monumentului Ostaşului Român nu apare pe harta  municipiului Carei ca obiectiv turistic cu caracter istoric, am luat legătura cu ing.Sebastian Egli, şef birou urbanism din primăria Carei, desemnat de primarul Kovacs Eugen ca persoană de legătură cu firma editoare, în urma unei şedinţe de anul trecut la care au fost prezente 3 persoane din conducerea firmei din Cluj precum şi şefi de direcţii din Primărie.

În februarie 2013, primăria a semnat un contract de parteneriat cu Editura Cartografica Schubert&Franzke,prin care eram de acord să colaborăm la editarea unei hărţi a oraşului nostru. Am pus la dispoziţia unui domn Pop Gavrilă o monografie a oraşului, o hartă mai veche şi poze cu diferite obiective. Primarul Kovacs a semnat de asemenea şi o adresă  din partea noastră care să confirme acest parteneriat pentru firmele ce urmau să fie contactate ca sponsori în realizarea acestei hărţi.

După demararea lucrărilor, am primit planşele pentru corectură, prin poştă. Au fost mai multe greşeli acolo. Chiar la ultima planşă sosită spre corectură dar în paralel cu o primă tranşă din harta tiparită,  apărea ca stemă a oraşului cu totul altceva decât stema noastră şi am solicitat refacerea totală a hărţilor editate până la acea dată.Apărea acolo o stemă cu 3 turle la castel şi nu cu 5 cum avem noi şi nu semăna defel cu ce avem noi. Noi nu am pus şi nu am scos nimic de pe acele planşe, ci numai am corectat, ca de exemplu nume de străzi sau clubul elevilor care era menţionat ca funcţional, deşi de ani de zile clădirea e goală. Menţionez de asemenea că noi nu am dat nici nume de firme din oraş”  a  afirmat  Sebastian Egli.

Harta a fost tipărită în mii şi mii de exemplare care circulă în această formă.Un turist care intră în oraş şi primeşte o asemenea hartă va fi contrariat să constate că  ce ea ce întâlneşte în plimbarea sa prin oraş nu se regăseşte totdeauna şi pe hartă!

Ditamai Monumentul din centrul oraşului,menţionat în cărţile de istorie şi în toate publicaţiile ce fac referire la municipiul Carei,ultima brazdă de pământ eliberată în 1944, nu apare pe hartă ca obiectiv ! Şi nici clădirea Şcolii  Vasile Lucaciu, un alt obiectiv cu caracter istoric, amplasată tot central, fost Liceu Vasile Lucaciu din 1919  ce are bustul patronului său spiritual amplasat chiar în faţă.

Această unitate de învăţământ a pregătit elevi ca prof.univ.Ioan Chindris,directorul Bibliotecii Academiei din Cluj, Prof.univ.dr.Ioan Condor,prof.univ.Cornel Toader,renumit chirurg,decan al Facultatii de medicină clujene,membrii ai Academiei Române precum Gheorghe Chiş,decan al Facultăţii de Matematică-Mecanică din Cluj intre anii 1962-1968 şi apoi director al Observatorului din Cluj, renumitul istoric de talie europeană  Francisc Pall, Salvator Cupcea,unul din intemeietorii Şcolii clujene de psihologie, prelaţi papali, dr. Szolomayer,medic la Casa Albă in anii ’70,etc.

Omiterea Monumentului Ostaşului Român de pe hartă ca obiectiv careian nu e singura scăpare. Pe hartă apar la capitolul obiective turistice şi anumite biserici din oraş. Fiecare cult este reprezentat, numai cel Greco Catolic de rit român, nu.

Chiar dacă nu intra în atribuţiile din fişa postului persoanei sosite din Cluj ,,editarea unei  monografii,,  ; ,, Ori v-ati gandit că a căutat biserici in Registrul Comerţului!?!,, după cum afirma persoana din conducerea filialei clujene cu care am luat legătura pentru clarificări, după 5 săptămâni de străbătut oraşul e păcat să nu observi care sunt obiectivele care merită vizitate iar  frumoasa biserică Sf.Andrei, o bijuterie atât ca şi clădire interior-exterior cât şi ca parc înconjurător.Este mereu în centrul atenţiei turiştilor care poposesc în  Carei dar pe hărţile realizate de Primăria Carei lipseşte cu desăvârşire!

La nivel de municipiu,cultul Greco-catolic de rit român este reprezentat de 3 lăcaşe de cult,dintre care primăria nu a considerat oportună menţionarea nici măcar a unuia.Am observat şi faptul că fiecare dintre  lăcaşele de cult menţionate la capitolul Obiective Turistice de pe hartă,beneficiază de  un minim de descrieri legate de arhitectură sau picturile murale interioare,in timp ce la singura biserica românească ce apare pe hartă, Catedrala Ortodoxă Sf.Dumitru (denumire incompletă de altfel), putem citi “construită în stil bizantin, începând din anul 1990, catedrala poartă hramul Sfântului Mucenic Dumitru”.

Pentru Primăria Carei nu este nimic neobişnuit în a omite menţionarea acestor obiective turistice importante nu numai pentru localnici ci şi de interes naţional. Că doar sunt româneşti….Au mai fost editate hărţi ale Careiului, de-a lungul timpului şi toate au  ,,mici,, ….omisiuni.

Deranjează , până la omitere, Monumetul Ostaşului Român, biserica Greco Catolică de rit român ?!

Nu cu mult timp în urmă, mai exact acum un an, apărea la Carei volumul Traseul Legendelor Sătmărene,un fals istoric finanţat din bani europeni    unde de asemenea apar …omisiuni mai mult sau mai puţin întâmplătoare ale obiectivelor istorice sătmărene.

Prezent la Carei cu ocazia Centenarului Gheza Vida, acad.Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie din Cluj Napoca, a editat ulterior un Album dedicat lucrărilor maestrului, a cărui lansare a avut loc în Aula  Academiei Române  din Bucureşti în data de 26 iunie 2013 iar apoi la Cluj în data de 12 septembrie.

Albumul, de o înaltă ţinută artistică, conţine nu mai puţin de 20 de pagini dedicate  Monumentului Ostaşului Român (detalii mai ales)  şi va fi lansat şi la Roma, în octombrie, la  Accademia di Romania din Roma,Italia.

Daniela Ciută

 

comentarii

de un roman la 28 September 2013 - 14:50

mare suparare la tulipani ca au pierdut razboiu si horty a fost infrant si aruncat inapoi de unde a venit aici numai ca sa omoare oameni nevinovati numai pentru ca erau romani.
invata si romaneste daca trebuie si e rost de pus mana pe ceva banet din Romania udemeristii lui jenica!
nu degeaba nu va vrea nic ungaria si nu va primeste ca altfel demult erati plecati.Ei nu au nevoie de carcotasi si iredentisti medievali asa ca nu va mirati ca nu le trebuiti la ai vostri si trebuie sa mai ramanem noi cu pacostea asta pe cap!

de misu la 28 September 2013 - 14:52

au uitat sa se uite la stema orasului cei doi primari…da daca le umbla ochii dupa fete tinere….. e de inteles!

de Horia Mărieș la 28 September 2013 - 15:44

@ZSOLTI la 28 September 2013 – 14:19

Hopaaaa!!! S-a trezit postacul primarului, distinsul @ZSOLTI@! Bravo.
Și totuți, ce ai vrut să ne scrii în comentariul tău? Cu subiect și predicat.

1) Orice omisiune (și greșeală) trebuia corectată de către reprezentanții beneficiarului, ai Primăriei Carei, atunci când s-au “primit planşele pentru corectură, prin poştă”. Cei care nu și-au făcut datoria, să plătescă costurile ocazionate de returnarea tuturor hărților greșite la editură și de tipărirea unui nou set, corect. Fără nici o altă discuție!

2) Desemnarea Editurii Cartografice Schubert & Franzke ca executant al lucrării s-a făcut prin licitație publică sau prin încredințare directă?

3)Cât a costat contractul ce a avut ca scop tipărirea acestor hărți, cât a plătit Primăria Mun. Carei, cât au plătit sponsorii?

Ca să nu se zică de unii simpatizanți ai lui că-l jignesc, o să folosesc acum doar expresii academice – și nici un fel de înjurături – la adresa primarului Eugen Kovács Jenö:

- O zi fără dvs. e ca o lună de concediu!
- Fiecare trebuie să existe, dar de ce tocmai dvs.???
- S-a sinucis candva cineva din familia dvs.? Nu??? V-ați gândit cum ar fi?
- Nu v-au rugat niciodată paărinții să fugitți de-acasă???
- Eu nu uit niciodata un chip, dar in cazul dvs. o sa fac o exceptie…
- Oare este astăzi o zi deosebită sau sunteți de obicei așa de tâmpit?
- Va rog sa nu va miscati! As vrea sa va uit asa cum sunteti…
- Ați arăta foarte bine în ceva lung, curgător… Amazon, Nil, Dunăre…
- Sunteți la fel de binevenit la Primăria Municipiului Carei ca și telefonul care sună în timpul sexului…
- Dacă v-am jignit cumva, să știți că am savurat-o…

de Buletin de Carei la 28 September 2013 - 15:55

Primaria Carei a incheiat cu firma respectiva un contract de parteneriat care nu o obliga finaciar,ceea ce nu inseamna ca se pot omite obiective turistice de talia Monumentului Ostasului Roman de pe harta municipiului.

de Horia Mărieș la 28 September 2013 - 16:01

@@ZSOLTIKA (la 28 September 2013 – 14:19) – Szamárka.

Era suficient să ne indici link-ul, citeam noi și singuri, dacă simțeam nevoia.

http://cimec.ro/ProiecteEuropene/Patrimoniu/doc/istorice.htm

Dar tu ești obișnuit cu Copy & Paste, ca orice incult sau neșcolit care nu este în stare să scrie din căpățâna lui o propoziție de la început până la sfârșit. Hai Siktir!

de Horia Mărieș la 28 September 2013 - 16:09

@Buletin de Carei la 28 September 2013 – 15:55

N-am scris “că se pot omite obiective”. Dimpotrivă. Dar dacă a încheiat un contract, chiar de parteneriat și care nu o obligă financiar, tot ea, Primăria, reprezentată de primarul Eugen Kovacs Jeno (în ziua de azi, dar totuși este bine să sperăm că nu mult timp de azi încolo) era responsabilă cu rahatul care iese din contractul respectiv.

I-ar dacă a ieșit un rahat, așa cum am înțeles eu din lecturarea articolului de mai sus, atunci toți cei responsabili să mânănce în cote egale din el.

S-au n-am înțeles eu bine tocmai bine conținutul articolului?

de Horia Mărieș la 28 September 2013 - 17:17

Iar dacă Primăria Municipiului Carei este impotentă fiindcă nu poate să ceară editurii retragerea de pe piață a hărților greșite și editarea unora corecte și fiindcă a avut doar un contract “de parteneriat” cu aceasta, atunci poate că sponsorii (care sigur că i-au vărsat bani în cont) să forțeze editura să-și facă treaba ca lumea. Mă refer la Agrotex, Stahlbau Hermann, Steiger, ContiTech Fluid Automotive, RubinKing Food Industry, Milesi, Coraltech, Union Glass, Alcedo, West Motel, Infratirea Carei, Polipol, Strand Carei, Motel Vraja Viilor, Ardealul, FGH (Fluid Group Hagen), MW Trade, Calorset, TransPack.

http://carei-city.map2web.eu/

de delancealuihoriasavetiparte la 28 September 2013 - 17:26

sunt oripilat de ce am gasit in harta de la link ul de mai sus!!!!
ura celor doi primari impotriva a tot ce este romanesc nu are margini si nu precupetesc nimic de la a incerca distrugerea a tot ce e romanesc!!!!
urmariti ce ineptii apar la institutii.
avem noi scoala in carei feny istvan si nu am aflat inca???
sau stadion fortuna??/
bine se scrie in articol ca liceul vasile lucaciu nu apare niciunde.Si acuma le e frica de Vasile Lucaciu pe care l-au tinut in lanturi in inchisorile unguresti pentru ca cerea invatamant in limba romana????
un dezastru e si harta la fel ca si primaria udemerista a orasului!!
o ceata si o adunatura de impostori si ignoranti!!!

de mihaela la 28 September 2013 - 17:33

ce atractie turistica e scoala 1,wauuuu.
repede au pus mana pe biserica ruteana maghiarii si au si trecut-o la ei ca greco catolica dar cele romanesti nu au loc pe harta.
faini crestini udemeristii din carei si mai cer si bani de la oras ca nu i mai satura necuratu’
de fresca de la catedrala unu nu sufla un cuvant!

de adevarul la 28 September 2013 - 20:03

sa fim realist monumentul apare in toate cartile de istorie,pentru monument vin politicieni sa faca campanie electorala restul sunt povesti de prostit lumea,monumentul traieste doar in octombrie dupa care nici un politician local de la oricare partid din oras nu mai apare acolo sa faca o actiune publica pentru ca nu sunt privitori ,comedia nu are rost,dar imediat e octombrie si trebuie reinventat scandalul in urbea noastra felicitati doamna dana aveti fler de ziarist simtit imediat unde se poate face rating,ma inchin in fata dumneavoasta,succes pe mai departe

de CS la 28 September 2013 - 20:15

Din cate am inteles este vorba de harta turistica a municipiului Carei, ca obiectiv turistic , nu cred ca acaesta trebuie sa cuprinda doar obiective vechi de sute de ani selectate ,care sa reprezinte doar asuprirea si dominatia maghiara (o pata neagra in istoria Romaniei).Sa nu uitam ca pe aceste meleaguri satmarene chiar si pe vremea acestor nedoriti (nu numai de noi , de intreaga europa)in cartile editate in timpurile de dominatie maghiara (austro-maghiara)populatia mjoritara a fost cea romaneasca (daca doriti bibliografie , sunt dispus sa v-o pun la dispozitie)populatia majoritara a fost si este ROMANEASCA .Careiul este intradevar o localitate intemeiata de fam. Karoly prin puterea conjucturala primita , autodobandita in acele vremuri , dar nu numai prin fortele propri(romanii fiind considerati o populatie docila si foarte tenace).Obiective turistice nu iseamna doar ce este vechi de sute de ani ci si de mii de ani(vezi Bobald , Mediesul Aurit ,Moftini Mic etc.)
Mai am cateva intrebari in special reprezentantilor romanilor in CL Carei:
-ati facut suficienent pentru a ne impune un reprezentant in conducerea administratiei locale(viceprimar) tinand cont de proportia populatiei
-sediul ASTRA din Carei a fost data uitarii si modificata fara pastrarea arhitecturii originale
-de ce nu se aminteste niciodata de discursul Regelui Ferdinanat I in 1919 din balcon in piata Avram Iancu
-cand va redeveni denumirea strazii Doina la vechea denumire Gheoghe Muresan (precum str.Milenium din Satu Mare ,ca doar avem si consilier judetean,nu)
-mai am multe de spus;probabil voi avea oportunitatea
P.S.strangeti aproape( voi fi langa voi)
Sper ca nu am suparat majoritatea Careiana .Va iubesc pe toti indiferent de natia de care apartineti(nu este meritul niciunuia )Nu mai suntem docilii de pe vremea trecuta.Daca va fi cazul ptr. pentru pastrarea armoniei in orasul nostru va propun MANIFESTRE publica
Cu drag S.C.

de CS la 28 September 2013 - 20:39

Patrium .Dar plasa Saljului

de CS la 28 September 2013 - 20:42

Unde este intalnirea Eminesce-Petofi avangardtsti

de Bela la 28 September 2013 - 21:55

acestea sunt marile realizari ale celor doi primaridin carei!
invrajbirea careienilor si separarea lor in unguri si romani,in monumente romanesti si monumente unguresti!
pentru ei nu conteaza sa creasca economia in oras ca sa avem si alte locuri de munca decat la banda la fonix.pentru ei conteaza sa ne certam unii cu altii si atunci ei pot sa faca ce vor!
bravo jeno!
bravo lajos!

de un roman la 28 September 2013 - 22:16

Joltica draga vede-te-as ,,sopon de haine ca de fata n-ai fi bun”dar impunatoarea statuie la care romanii ar trebui sa dea … a lui Kaffka Margareta si a lui Petrovici Alexandru(Petofi Sandor)apar pe harta?
Sau alea trebuie sa apara pentru ca-s milenare si au dubla cetatenie… :)

de dan pt. CS la 29 September 2013 - 05:28

pt.CS-Inteleg Mediesu Aurit sau Bobaldul dar cu Moftinu Mic ce ai vrut sa spui?

de victor la 29 September 2013 - 08:48

Daca orasul accepta ca sa fie ridicata o statuie e unui grof care asuprea romanii si sa dea nume de parc unuia care a dus lupte crancene impotricva romanilor atunci intelegem ca e deranjant ca romanii sa aiba un monument al lor care sa marcheze victoria impotriva supritorilor hortysti ca peaici mar rar am vazut fascisti>

de un roman la 29 September 2013 - 10:20

Trebuia sa scrii Lucsian Mandrucza ca asa era mai corect e un capitol care a mai fost discutat si pe acest site si nu numai…
Nu te mai grabi Joltica cand scrii ca iese un lecso… Iarasi voi dragul meu v-ati scris istoria si operele ,,milenare” pe laba si pe saua calului cu care din pacate ati ajuns pe aici sa va faceti ,,mari gospodari” si artizani ai culturii europene…Cand noi scriam in urma cu vreo 5000 de ani pe tablitele de la Tartaria voi inca nu stiati ce-s alea caractere vorbind de litere,pentru ca daca vorbim de caracter ca si caracteristica a personalitatii umane nici acuma nu aveti…

de Burebista la 29 September 2013 - 11:22

cat de disperat trebuie sa fie joltica a nost ca sa apeleze la scrierile unor borfasi romani platiti de ei..ioiiii da mare superare la voi ca avem in Carei un Monument al Ostasului Roman acelasi ostas care v-a eliberat budapesta voastra de bela kuhn in 1919 cand erati rupti de foame si mancati la popota armatei romane in budapesta…..noroc ca romanii is toleranti si ospitalieri si mai profitati si voi de viata mai buna…ca si acum cand traiti tot din bani romanesti ca cei din ungaria nici nu vor sa auda de voi cu toata cetatenia voastra luata….

de Burebista la 29 September 2013 - 11:23

si joltica draghe fiam,,,sa mai semnezi si cu joltica copy paste de acuma ca vad ca e greu cu neuronu tau la treaba…e cam obosit si uzat….

de sunt in viata la 29 September 2013 - 13:58

Inca mai traim dintre cei ce am avut se suferit de pe urma regimului hortyst instala tla CAREi in toanna lui 1940 si pana cand armata romana a reusit sa elibereze si acest col;t de tara in 1944.In cinstea acelor ostasi este dedicat Monumetul Ostasului Roman sculptat de Vida Gheza.
Nu va doresc sa mai apucati asemenea orori! Nu se poate descrie in cuvinte ura si intentiile de exterminare la adresa populatiei romanesti.
E pacat ca nu se vorbeste despre asa ceva pentru ca impreuna sa putem intelege ca nu merita sa mai avem parte de inca un diktat care sa imparta oamenii in romani si unguri!
Desi suferintele nu pot fi uitate nu cred ca e cazul ca acum niste exaltati sa fie sustinuti in ideile lor tocmai de conducerea actuala a orasului nostru.
Ati interzis accesul romanilor care nu stiu limba maghiara sa lucreze in primarie,ati sters de pe harta orasului monumentele romanesti si scolile si bisericile romanilor,cantati imnul ungariei la castel iar la evenimente romanesti nu luati parte desi sunteti primar in orasul si cu romani si cu maghiari.
Ce mai urmeaza domnilor primari?
Ne veti trage in teapa cumva daca deschidem gura?
Nu ne-au sperita nici hortysti intr-atat incat sa ne uitam limba si neamul asa ca nu ne speriem nic acum de aceste actiuni pe care le indreptati impotriva romanilor doar ca va descalifica in primul rand ca om si apoi ca primari!

de motzuldecampie la 29 September 2013 - 17:17

asa e…
nici pentru muntii nostri…
nu sintem in stare sa mergem sa protestam…la monument
ne meritam soarta…

de pentru joltica copy paste la 29 September 2013 - 19:09

te-ai facut si motzzzz????
rau va supara Avram Iancu si monumentu’..
va aduc aminte de cum ati incasat-o….
hai ,mai meri si pune mana pe ceva lucru nu numa la intins mana ….dupa retrocedari si alte paranghelii

de Horia Mărieș la 29 September 2013 - 20:54

In Carei la Primărie, nu se vorbește/militează încă ptr autonomia Transilvaniei? Mă mir, Tökés și probabil unii ca Zsolti, vorbesc deja despre Tirolul, Elveția Transilvană. Fără nici o reținere. Jos cu “sudiștii, moldovenii, oltenii și bănățenii” mai zic băieții ăștia.
S-o vedem și pe asta.

de fara cuvinte la 29 September 2013 - 21:04

Intr-adevar incredibila toata tarasenia asta!!!!
Cum isi poate permite un primar ca sa stearga istoria orasului si monumente de pe harta??/
Sa nu se fi terminat prigoana comunista la Carei???
Numai comunistii au interzis cultul greco catolic iar acum acest primar este continuatorul operei de distrugere incepute de comunisti???

de motziiauvotatPrimarul la 30 September 2013 - 03:05

Pai de fapt
Noi am votat primarul..
Pentru foloase…

de pentru motzul joltiva copypaste la 30 September 2013 - 06:25

stiam asta…ca doar nu degeaba tot postezi in sprijinul unui evazionist datornic cum este seful tau…..
un falimentator de firme care a lasat pe drumuri familii intregi de careieni pentru ca nu le-a platit asigurarile sociale iar acum tot la negru lucreaza cu angajatii…pana si firmele de paza le aduce din ungaria si sa nu mai vorbim de cele de constructii iar careienii nostri sunt inscrisi la somaj sau fac naveta in alte parti…stim ca il votati ca sa primiti foloasele …ca voi altfel nu stit sa traiti..numai din a lua de la altii… nimic nou nu ne-ai spus motzulejolti&comp.

de bravo la 30 September 2013 - 10:37

felicitari primariei carei!
pentru asta vroiau sa fie doi primari de la udmr ca sa is bata joc iar de romanii din oras!!!
astia doi ametiti numai asa stiu sa conduca un oras multietnic,batjocorind alte natii.
si se mai lauda in campanie ca au neveste romance!
Rusine sa va fie la UDMR CAREI!!!!
si mai vreti in Europa..Nu degeaba nu le trebuiti nic in ungaria la nimeni si trebuie noi sa va suportam peaici!

de veteran la 30 September 2013 - 22:57

lipsa de reactie a autoritatilor judetene si a institutiilor abilitate ale statului de drept au dus ca azi sa ne aflam in acesta situatie ca un presedinte de UDMR din Romania sa isi permita sa ignore un Monument ridicat in memoria ostasilor romani care au luptat pentru eliberarea patriei lor!
prigoana impotriva romanilor din anii de sub stapanirea hortysta sunt preluati de administratia locala de acum si inca nu le e rusine sa mai si ceara drepturi de la statul roman!
traiesc din bani romanesti dar le lipseste cu desavarsire decenta acestor neaveniti prin partile noastre.
un oras linistit si prosper a fost intors cu totul pe dos de cand a dat ghinionul de kovacs peste noi!
siroaiele de ura impotriva romanilor se rasfrang si asupra monumentului facut de maestrul vida.
ce fel de lichid curge in venele unui astfel de.. ?..am vrut sa spun om

de pentru joltica copypaste la 1 October 2013 - 06:46

mai ai putin si te apuca plansul ca nu poti demonstra ca primaru vost da in gura la romani mai ceva ca hortystii ca doar HARTA facuta de primarie arata clar ca monumentul si bisericile romanesti greco catilice nu sunt trecute….cam frustrat si complexat presedinte are udemereu daca se preteaza la astfel de actiuni de scoatere a unui monument romanesc de pe harta orasului….da nu cumva tot udemereu a tiparit si cartea aia fals istoric????
ce poti sa astepti joltica de la un om care a falimentat si firmele lui personale ,,doar 4 ..si acum are retinere pe salar pentru ca nu plateste datoriile..mai ceva ca ultimul asistat care cere ajutor social…nici aia nu se fac de ras ca presedintele udemereului din nagykaroly ce conduce destinele nobililor careieni

de citizen la 1 October 2013 - 06:53

joltica dragam pe ce sa fie invidiosi careienii?
pe datoriile primarului?
sau pe faptul ca nu poate axvea o casa si o masina a lui?
sau pe faptul ca trebuie sa ia din banii fundatiei de turism local ca sa aiba o masina a lui???
pe smenucurile cu firma din behor??? poate……. ca prea se duc sacii de bani incolo si incoace….
cat de mic si plin de ura poti sa fii ca sa omiti sa treci pe harta monumentul si bisericile romanesti?

de justitiarul la 1 October 2013 - 10:05

SE APROPIE 25 OCTOMBRIE SE VEDE RENASC PASIUNI,SENTIMENTE CARE SUNT HRANITE DE POLITICIENI NOSTRI LOCALI ,DAR SE UITA UN LUCRU ESENTIAL VINE IARNA OAMENI DE RAND LE MERGE GREU SALARI MICI TOTUL SCUMP ,EI POLITICIENII SI SLUGILE LOR NE DISTRAG ATENTIA CU MONUMENTE,NE INTERESEAZA TRAIUL MAI BUN NU MONUMENTELE PENTRU CA LA IARNA NU NE VA TINE DE CALD NU NE VA DA DE MANCARE,SCRIETI MAI BINE DESPRE FAPTE DE A AJUTA PERSOANELE NEVOIASE DIN ORAS, E FOARTE USOR SA SCRII DE MONUMENTE DIN MASINI LUXOASE ,DAR POLITICIENI LOCALI(JENO,ILIE, ETC.)INTELEGETI ODATA CA PE NOI SIMPLI CETATENI NE INTERESEAZA TRAIUL NOSTRU NU LUPTA VOASTRA

de adevarul la 1 October 2013 - 10:48

pe tine te intereseaza JUSTITIA lui jeno si nu a careienilor sustinuti de consilierul ciuta care da un loc de munca pentru careieni cu carte de munca si nu la negru si contribuie la bugetul local si nu are retinere pe salar ca si jeno pentru datoriile neplatite de 5 ani.
ilie ciuta are casa lui si masinile lui si nu sta cu mana intinsa la stat dupa bani iar din ce castiga ajuta si nevoiasi prin sponsorizari din banii lui nu ai orasului.
cand va face si jeno sponsorozari din buzunarul sau atunci mai vorbim.
daca nu sunt importante monumentele de ce le puneti pe harta numai cele unguresti si la fel si bisericile unguresti sunt toate pe harta dar nu si cele romanesti.
daca cantati imnul ungariei in castel credeti ca cetatenii maghiari vor avea salar mai mare si va tine de cald la iarna?
e foarte usor sa scrii fara sa cunsoti adevarata fata a lucrurilor si numai sa arunci vorbe.
daca e asa bine intentionat de ce nu merge primaru la emisiuni tv cu ilie ciuta si se fereste mereu de el ???
el face emisiuni singur cu intrebarile invatate de acasa si cu telefoane pregatite din timp.
simpli cetateni trebuie sa stie ca nu pot avea locuri de munca in carei pentru ca jeno aduce firme din alte localitati sau firme de paza din ungaria si pentru careieni le ofera un loc pe lista de someri.
redactia sa scrie despre toate sponsorizarile lui ciuta si de la biserici si tot din banii lui si despre cum a facut statutul pentru fundatia de turism local de care jeno si-a batut joc anul trecut si a ras toti banii ca sa isi cumpere masina personala!
cetatenii trebuie sa stie cine cheltuie banii orasului si pe ce se duc aceste imrpumuturi de peste 9 milioane de euro.
sa spuneti si pe unde a facut case jeno si pe ce nume ca el nu are voie sa fie proprietar pana nu plateste datoriile ca a ajuns de rasul curcilor,ca ultimul bandit!

de intrebare la 1 October 2013 - 12:03

numai la 15 martie e liber la pasiuni?
politicienii locali de la udemere de ce nu ies in fata sa vedem cum vorbesc si ei la o emisiune?
de ce politicienii udmr se ascund mereu la lacul ianculesti?
de ce nu dau explicatii politicienii udmr pentru omiterea monumentului si a bisercicilor romanesti de pe harta orasului?

de vecinu la 1 October 2013 - 14:22

cand va da socoteala primaru pentru contractul de parteneriat semnat pentru aparitia unei asemenea harti?
cine ii permite ca sa isi bata joc de romani?
probabil a fost obisnuit acasa sa i se permita si confunda orasul cu batatura lui…scuze…ca el nu are nici macar o batatura si sta pe la altii in batatura…macar si pentru atat si trebuia sa fie recunoscator!

de justitiarul la 1 October 2013 - 16:37

NU MA INTESEAZA CIUTA NICI PRIMARUL MA INTERESEAZA SA MI CRESC COPII SA POATE MERGE LA SCOALA NU MA INTESEAZA JEPUL LUI ILIE,NICI RENAUTUL LUI JENO,NICI MONUMENTUL CI CA SA POT TRAI DECENT IN ORASUL MEU NATAL ALATURI DE FAMILIA MEA ALATURI DE NEVASTA MEA CAREI CETATEAN ROMAN DE NATIONALITAE MAGHIARA,DE VECINUL MEU CARE E NEAMT,DE PRIETENI SA PUTEM MERGE SA BEM O BERE CAND STOCAMUL NOSTRU O CERE NU MA INTERESEAZA CE SE CANTA IN CASTEL ,NU MA INTERESEAZA CINE CAND CASTIGA ,MA INTERESEAZA SA NE SIMTIM BINE IN OEASUL NOSTRU NATAL TOTI ROMAN,MAGHIARI, GERMANI SI ROMI DE ASTA AVEM NEVOIE NU DE DISCURI LUNGI SI OBOSITOARE

de adevarul la 1 October 2013 - 18:10

pai tu poti sa traiesti bine justitarule joltcopypaste pentru ca sunteti din grupul lui jeno care va da salarii de sute de miloane lunar numa ca astia sunt si din banii nostri care platim la timp darile!
si noi vrem sa traim decent si sa avem locuri de munca in carei ca sa nu mai facem naveta pe la satmar.
si vrem si la continental sa lucram dar nu toti stim sa vorbim ungureste si atunci la primarie nu putem sa lucram si nici la fonix si uite asa ajungem ca numai unii pot sa traiasca in acest oras.
si noi avem dreptul sa muncim in acest oras si sa ducem copii nostri la gradinita si atunci de ce merge jeno la educatoare si spune sa invete copii pe ungureste? de ce noi nu putem sa ne crestem copii in limba noastra si sa lucram in orasul nostru indiferent ca suntem romani sau maghiari sau romi sau svabi?
de ce noi nu putem sa avem bisericile noastre si numai la altele merg banii?
pe cine deranjeaza romanii in acest oras?

de Horia Mărieș la 1 October 2013 - 21:15

@ZSOLTI

Ești mândru gagiule că numai tu și cu @justitiarul, adică doi an-α-β sunteți cu capul limpede pe acest site? Adică ești fudul?

Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul.

de dascal la 1 October 2013 - 21:21

cu asa justitiari nu ne miram ca se intampla la primarie lucrurile care se intampla.
daca nici macar justitiarul nu are terminate clasele de liceu unde se presupune ca iti desavarsesti arta scrisului corect,atunci ce pretentii sa mai avem de la altii?!

de mirinda la 1 October 2013 - 21:50

Daca doriti locuri de munca de ce nu le cereti de la primar, de ce ii permiteti sa angajeze in orasul nostru firme din Bihor si din Ungaria in timp ce nici noi nici voi nu avem locuri de munca? dragi concetateni maghiari este primarul pe care la-ti votat voi,cate locuri de munca v-a dat? O duceti mai bine acum ca aveti asa un primar? Cate firme a adus in oras de cand este primar ,pardon firme a adus care ne duc banii, investitori cati a adus? Dupa ce l-ati votat nu sunteti buni nici sa puneti pavaje in oras,nici paza la castel,nici… nimic, lucreaza altii,prietenii lui care au mai mare nevoie de bani ca voi.Ce mult va iubeste…si pe voi … Dispretuieste toti locuitorii din Carei. Nu sunteti prieteni cu el numai cand trebuie sa-l votati in rest plangeti si voi pe la toate colturile ca nu aveti locuri de munca,in timp ce el isi aduce prieteni din Bihor sa lucreze pe banii Careienilor. Bravo voua asa ati votat asa aveti.
Cel care voia sa aduca investitori in oras nu v-a trebuit ca era roman si avea toate relatiile si informatiile necesare sa aduca investitori si sa creeze locuri de munca dar nu ca nu ne trebuie,ce sa facem cu ele. Acum ceretii la Kovacs nu la Ciuta sau lui Macec sau USL-lui, ca doar este de al vostru,dar se pare ca-l cam doare in cot side voi si de noi.

de Ocean la 2 October 2013 - 08:47

Da sa stii ca ai perfecta dreptate”de justitiarul” sau mai corect zis: nu ma intereseaza. Dupa cum vad, eu, chiar ca te intereseaza. Ca doar pomenesti de ditamai gipul lui Ciuta. Si de masinuta noua a Primariei, cu care se lalaie Tribunul UDMR-lui. Te lauzi cu sotia ta , foarte bine. Dar tu ce cuvinte de lauda poti sa aduci despre tine” nu ma intereseaza”.Ciuta a muncit din greu pentru orice banut, nu ma intereseaza. Nu ca si Tribunul tau si scump ( jeno).

de cetateanucaraian la 2 October 2013 - 09:28

problema e ca ciuta are la el cuvintele si culmea e ca se adeveresc mereu.
el mereu angajeaza careieni si lucreaza cu firme locale la societatea lui si da astfel un exemplu si sa nu mai spunem de cate sponsorizari are la activ indiferent daca se refera la maghiari sau romani.
e si normal ca deranjeaza conducerea udemerista care nu mai poate ascunde mizeria sub pres cu tot cu fituica platita de oraseni .
nici comunistii nu si-au permis sa faca ce face primaria udemerista din carei!
singuru care tine partea cetatenilor este ciuta si aici e buba mare pentru cei doi primari care au uitat cum e sa stai in mijlocul multimii!

de monica la 3 October 2013 - 08:11

Romane zsolti( pe romaneste cum iti spune?) si tu justitiarule limpezi la cap nu a-ti fost niciodata si nici nu o sa fiti , deoarece si in vis a-ti vrea sa starpiti poporul roman ,dar asa cum pana acum nu a-ti putut deacum inainte nu veti putea nici asa . De ce voi ungurii ravniti mereu la ce nu este al vostru? Mergeti in Ungaria si deschideti gura acolo ca o sa va fie inchisa in mai putin de o secunda.In primul rand ARMATA ROMANA A LUPTAT SI PTR UNGAGARIA !!! Voi nu a-ti invatat minimum de istorie ptr ca nu aveti timp de gandurile negre si de marsaviile pe care le faceti tinand cont ca jeno e unger si primar. Cum sa fie trecute pe harta Catredala Greco Catolica cand MONUMENTUL OSTASULUI ROMAN A FOST OMIS SI NU ESTE NOU AMPLASAT SI SCOALA VASILE LUCACIU POATE ERA DACA AVEA NUMELE LASZLO.
PRIMARUL SI CEI CARE IL SUSTIN GASESC MEREU CATE O SCUZA CAND E VORBA DE ROMANI DAR INTERESANT CA NU UITA NIMIC CE E UNGURESC. EX: DE CE NU AU UITAT UNA DIN BISERICILE UNGURESTI? TOTUL E VOIT ! NIMIC NU E LA INTAMPLARE SI NU UITATI CA TOT CE FACETI IMPOTRIVA NOASTRA SE VA INTOARCE INTR-O ZI IMPOTRIVA VOASTRA !!! DACA CIUTA ARE CE ARE ESTE DIN MUNCA LUI SI A SOTIEI FARA SA FIE PRIMAR SI LE ARE DINAINTE DE A FI CONSILIER !
DE CE NU VA VEDETI STALPUL DIN OCHIUL VOSTRU SI NUMAI PAIUL DIN OCHIUL ALTORA !!!!!!!!

VITALIAN VAIDA SPUNE ASA:
” SUNTEM SARACI DAR NU SUNTEM PROSTI”

CU ACEST SLOGAN AR TREBUI SA VA CULCATI SI TOT CU EL SA VA TREZITI , LA FEL CA SI O RUGACIUNE !!!

de pentru joltica copy paste la 3 October 2013 - 09:59

vorbeai ceva de agramat?
nu te refereai la lajos cumva?
sau la primarul cu retinere pe salar pentru datoriile neplatite si cu firmele falimentate?
nici la consilierul lui jeno scolit la scoala politica stefan gheorghiu ce predica impotriva romanilor desi are si el sange de roman?
banuiam….speram…dar esti pierdut

de emil la 3 October 2013 - 23:09

Galbenul = Jolti se referea la sine insusi cand vorbea de agramati. Dar nu pierdeti speranta, nu e singurul! Daca nu stie nici unde si cand sa puna semnele de punctuatie, la ce sa te mai astepti? Sa fie critic literar?

de ciki la 5 October 2013 - 07:44

bv justitiarul, bine ai scris, restul nu conteaza
unii se simt inca in perioada lu ceasca, dar nu mai e , sa dus ,suntem liberi

de grig la 5 October 2013 - 08:05

liber la prostie si ignoranta a la ciki care..sa dus…

de cartieru la 5 October 2013 - 08:08

nu va mai luati asa de ciki ca doar fratii se lauda intre ei , nu ?

de jocy la 5 October 2013 - 08:34

Buna ziua
Nu am citit comentariile ,nu am timp,ma duc des la monument imi place cum arata parcul din spatele monumentului , cum si monumentul, refacute de consiliul judetean sau de primarie, nu ma intereseaza fiindca si asa din impozitele platite de mine ,noi, erau facute.
Cand e timp frumos se aduna multe lume pe acolo, pensionari, copii, tineri,romani, rromi, maghiari.Cam asta e important.punct………..
Ah si nimeni nu e deranjat de asta.

de kira la 5 October 2013 - 09:54

persze ca nu esti deranjat pentru ca ai locul tau la imparteala ca din impozitele nostre ia serifu pentru salarii de sute de milioane pentru oamenii lui din primarie.
poate ar fi bine si pentru noi cei care facem naveta sa fie un loc la carei ca suntem saturati ca unii sa fura si sa aiba de 10 ori salar decit minim pe economie si noi sa numaram dac ajunge de la o luna la alta banutii.
am citit ca numai cararea de la monument la restaurant o costat peste 55 de mii de ieuro si atunci poate sa scrieti voi ca este frumos ca de platit si din impozitele noastre mere la primari in jeb!
si vedem ca lucrarile sunt in bataie de joc facute si trintit acolo betonu la fantana ca sa poate cineva numa sa ieiei banii pe facturile grase!!!!

de cikike la 5 October 2013 - 10:09

ai libertate da n ai ce face cu ea, ciki

de mikulas la 5 October 2013 - 10:24

jocy in ce oras locuiesti tu si despre ce monument vorbesti aiciea?
eu stau in cartieru eliberarii din spatele monumentului si acum e o mare adunatura de gunoaie acolo adica ce a fost parcul a fost distrus si au venit buldozerele si au scos ceva copaci si toata iarba si acuma vrea sa pune alta dar poate cu bani frumosi din acei bani care noi dam pe darile.
in spate la monument este pus multe pavaje si beton mult si tot ce o fost verde au distrus!
nu baga aici etniile ca nu este pentru noi important asra numai la cei care conduc acum orasul le trebuie razboi ca sa nu vede lumea ce invarteli fac ei cu banii de la orasul nostru!!!!
mereti sa vedeti cum arata in spate la monumentul si apoi sa scrieti aici minciunile!1

de Gelu la 7 October 2013 - 08:20

Degeaba se incearca omitere si stergere de catre frustrati a ceea ce este mai mult decat evident.
Adevarul iese mereu la suprafata chiar daca mai tarziu uneori dar tot adevarul ramane deasupra!
https://www.buletindecarei.ro/2012/10/autostrada-dacilor-arheologii-au-descoperit-cea-mai-veche-asezare-dacica-din-nord-vestul-romaniei.html

de careianu la 20 October 2013 - 19:21

va cam sta in ochi doamna ciuta de cand apare buletinul de carei!!!!
mare suparare ca se aude si se vede ce boanghine sunteti si ce invarteli faceti cu banii publici!!!1
ala e marele bai si nu firma abracom care mere din 91 si nu ca firmele lui jeno falimentate si cu angajati la negru!!!!
daca nu vreti bai de ce nu puneti pe harta si bisericile romanesti si monumentul ostasului roman?
la voi cine vorbeste romaneste e sovin iar cine vorbeste ungureste e european?
cine plateste pentru hartile falsificate la fel ca si cartea cu legendele falsificate??? numa la falsuri si smenuieli va sta capu si mai vorbiti de oamenii cinstiti cand nu sunteti in stare nici sa rasuflati fara bani de la statu roman.

de gyuri la 20 October 2013 - 20:09

o fi primit ceva amenda primaria ca prea isi varsa amar u pe cine i-a descoperit cu omisiunea de pe harta?
este interesant ca nu se sufla o vorba despre cei care au batut palma cu editorii hartii si care au incasat ceva comisioane.
Prefectura iar face ureche surda ca si in martie cand au batjocorit udemeristii o sarbatoare romaneasca?
Firma care a scos dalele nu e cea din marghita care a incasat miliardele de la primarie inainte de semnarea receptiei?

de cititor careian la 21 October 2013 - 07:20

Daca Editura Cartografica Schubert&Franzke este conducătoarea pieţei de cartografie din Europa Centrala si de Est cum or fi celelalte firme care nu sunt asa renumite la facut harti?
Nici modelul de stema primit nu a fost respectat si a trebuit corectat iar persoana din firma care a fost la Carei a apreciat mai mult apele termale si mesele copioase decat o prospectare reala a orasului.Stim ca primaria incearca demult reducerea importantei monumentului si nu precupeteste nici un efort in acest sens dar ca o firma ca Schubert&Franzke sa intre in asemenea jocuri e mai rar intalnit si nu ii face cinste.Au mers pe mana primariei de la Carei si ajuns sa se compromita si ei!
Vineri vom vedea in premiera cum ministrii vor depune coroane iar garda de onoare va defila la un monument care nu exista pe harta orasului CAREI

Raspunsuri

Lasati un comentariu