USL este de acord cu un referendum „Roşia Montană”

• publicat la: 2 septembrie 2013
USL este de acord cu un referendum „Roşia Montană”
  • USL este de acord cu un referendum naţional, după dezbaterile din parlament;
  • Crin Antonescu propune în Parlament o comisie specială, cu participarea societăţii civile, pe tema Roşiei Montane;
  • Numele nepoatei lui Băsescu, mai important decât dezbaterea privind Roşia Montană.

Surpriza de la sediul USL

În cadrul întrunirii săptămânale a liderilor USL s-a ajuns la un consens în privinţa controversatei probleme referitoare la „Roşia Montană”, în ceea ce priveşte formele de dezbatere şi consultare a populaţiei. După ce preşedintele Traian Băsescu a lansat (sub formă de atac la USL) ideea de referendum pentru Roşia Montană, replica USL a fost una pe măsură: de acord cu referendumul. „E dreptul preşedintelui să facă un referendum şi cred că e o idee bună, dar un referendum se face după o informare. Dacă preşedintele Traian Băsescu, conform atribuţiilor sale constituţionale, consideră util să declanşeze un referendum, cred ca e o idee foarte bună. De altfel, noi am mai vorbit de aşa ceva, de consultare înainte de referendum în cadrul Parlamentului, cu toţi cei care au opinii pro şi contra, care gândesc într-un fel sau altul. E locul ideal de dezbatere şi informare. După care mergem la referendum şi se poate decide în mod democratic”, a declarat premierul Victor Ponta.

Şeful guvernului a mai făcut o precizare legat de proiectul de lege elaborat recent de guvern şi care vizează exploatarea de la Roşia Montana. „Noi nu am adoptat acelaşi proiect care exista până în 2011. În sensul în care, faţă de ceea ce s-a prevăzut iniţial, Guvernul a renegociat cele trei puncte: investiţii suplimentare în protecţia mediului, creşterea redevenţelor de la 4% la 6% şi creşterea participaţiei statului la 25%. România ar beneficia de circa 75% din tot ce iese din exploatare. Eu am luat o decizie. Ministerele trebuiau să emită autorizaţiile pentru proiect. Dacă nu făceam aceast lucru, companiile implicate ne dădeau în judecată pentru neîndeplinirea obligaţiilor. Din acest motiv am făcut toată partea tehnică de negociere, nu am luat nicio decizie. Parlamentul este locul ideal de dezbatere şi de informare după care putem merge la referendum. Am moştenit, pe lângă multe alte lucruri, proiecte în care laşitatea guvernului anterior nu a luat decizii. Statul român va plăti miliarde de lei pentru probleme nerezolvate”, a explicat Ponta. Această declaraţie însă trebuia făcută exact când a fost adoptat în guvern proiectul, dar iată că şi premierul are câteodată „probleme” la capitolul comunicare.

Tot Victor Ponta i-a dat o replică seacă lui Traian Băsescu, care într-un interviu dat unei publicaţii i-a adus o serie de acuzaţii premierului. „Ce spune dl preşedinte Băsescu nu mă interesează. Oricâte jigniri îmi va aduce în continuare, foarte bine, nu-i răspund”.

Antonescu propune comisie specială privind „Roşia Montană”

Co-preşedintele USL, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat tot luni că, în calitate de preşedinte al Senatului, va propune înainte de intrarea proiectului guvernamental în proceduri parlamentare propriu-zise, constituirea unei comisii speciale privind problema numită „Roşia Montană”. Conform afirmaţiilor lui Antonescu, este vorba de o comisie mixtă, care pe lângă parlamentari va avea în componenţă şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi specialişti în domeniu. Antonescu a mai precizat că vor fi invitaţi să facă parte din comisie şi cei care se împotrivesc proiectului, şi cei care îl agreează.

Numele „nepoatei”, mai important decât Roşia Montană

Din păcate, posturile TV care ar trebui să informeze corect tot ce ţine de controversatul „dosar” Roşia Montana şi-au dat din nou în petec. Şi nu este vorba de faptul că televiziunile de ştiri au acţionat pentru a da satisfacţie companiei care vrea să exploateze la Roşia Montană şi care a pompat sume generoase prin multiple reclame publicitare şi nu numai. A fost vorba de altceva. Exact în momentul în care preşedintele PNL şi al Senatului făcea precizări despre comisia specială pe care o va propune în Parlament, B1 TV, RomâniaTV şi Antena 3 au întrerupt brusc transmisia de la sediul USL şi au transferat-o la spitalul universitar, unde tocmai sosea mama Elenei Băsescu. Pentru cele trei televiziuni era mai important care va fi numele dat nepoatei familiei Băsescu decât incendiara problemă numită Roşia Montană.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu