Vinul roşu şi afinele, aur pentru sistemul nostru imunitar

• publicat la: 18 septembrie 2013
Vinul roşu şi afinele, aur pentru sistemul nostru imunitar

Vinul roşu si afinele ar putea proteja organismul de boli prin stimularea sistemului imunitar, arată un studiu recent.

Cercetătorii au examinat efectele a 446 compusi chimici diferiti asupra sistemului imunitar si au identificat astfel doi care au avut un impact semnificativ, relateaza The Telegraph.

Cei doi compusi lucrează impreună cu vitamina D si cresc activitatea unei gene cunoscută sub numele de Camp, care stimulează organismul sa lupte cu bolile.

Unul dintre compusi, resveratrol, care se găseste in strugurii roşii, este conoscut pentru efectele benefice asupra corpului, cum ar fi lupta cu cancerul si reducerea riscului de boli de inimă.

Dar noul studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon, a fost primul care arata cu claritate modul in care compusul functioneaza cu vitamina D pentru a produce acest efect.

Un alt compus care s-a remarcat in cadrul studiului a fost pterostilbenul, care se gaseste in afine. Studii anterioare au demonstrat eficienta acestuia in scaderea colesterolului, contribuind si la sănătatea inimii.

Dr. Adrian Gombart, care a condus studiul, a declarat: „Dintr-un studiu de sute de compusi, doar la acestea două a apărut imediat sinergia cu vitamina D, cresterea activităţii genei Camp fiind semnificativă si intrigantă. Vitamina D a fost anterior legata de functia genei Camp, implicata in functionarea sistemului imunitar, dar noul studiu sugerează ca si alti compusi pot juca un rol”, au raportat cercetatorii.

Deoarece studiul a fost efectuat pe celule intr-un laborator, este prea devreme pentru a spune daca inclusiv alimentele, ca parte din dieta, ar aduce rezultate similare.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu