Vom avea Tribunal Comercial

• publicat la: 11 septembrie 2013
Vom avea Tribunal Comercial

La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul României a aprobat în   şedinţa de miercuri, 11 septembrie 2013, un proiect de lege pentru  modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, proiect prin  care se crează posibilitatea legală pentru înfiinţarea unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti.

Înfiinţarea unui astfel de tribunal specializat va asigura atât degrevarea judecătorilor, cât şi specializarea acestora, precum şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile, cu impact  semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general.

  „Una din priorităţile Ministerului Justiţiei se referă la  sprijinirea mediului de afaceri. O problemă pe care companiile o pot avea  legat de sistemul de justiţie ţine de termenele foarte mari în dosare care  au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă, etc. În acelaşi timp, aceste termene nu pot fi scurtate din  cauza volumului foarte mare de muncă existent la nivelul Tribunalului  Bucureşti.

Încercăm şi prin aceste modificări să asigurăm premisele  desfăşurării unui act de justiţie rapid şi eficient. Dosarele care privesc   societăţi vor fi soluţionate de un tribunal specializat, iar magistraţii  de la această instanţă vor beneficia şi de pregătire suplimentară. În  acelaşi timp, degrevaţi de aceste cauze comerciale, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti vor avea un volum de muncă redimensionat, ceea ce le va permite să soluţioneze mai rapid restul cauzelor aflate pe rol.

 Proiectul de Lege va fi înaintat Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem trece la înfiinţarea efectivă a acestei instanţe”, a explicat Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Lasati un comentariu