Scandal la RCS-RDS
Compania RCS/RDS cea care deţine posturile Digi TV şi Digi Sport discriminează telespectatorii români pe care îi privează de drepturi de televizare obţinute EXCLUSIV pentru România.
O transmisie „live” întreruptă brusc pe RCS/RDS şi Dolce
Începând cu 21 decembrie 2013, platforma tv Eurosport a achiţionat exclusiv pentru telespectatorii din România licenţa de transmisie pentru meciurile din Premier League (prima divizie din Anglia), acestea urmând să fie transmise pe canalul Eurosport 1 (secţiunea România). Sâmbătă 21 decembrie, lovitură de teatru. Din minutul 44 al meciului dintre FC Liverpool şi Cardiff City, transmisia meciului din Anglia s-a întrerupt brusc şi telespectatorii arondaţi la companiile de cablu RCS/RDS şi Dolce NU au mai putut urmării meciul de fotbal, ci o competiţie de schi din Elveţia.
Imediat, în media de specialitate au început să apară speculaţii pe această temă şi o publicaţie sportivă – Fanatickbet – a şi titrat, „Sabotaj”, susţinând că cele două companii au întrerupt transmisia pentru a nu face concurenţă meciurilor Concordia Chiajna-Viitorul Constanţe şi Astra Giurgiu-Steaua, difuzate de Digi Sport şi Dolce Sport. Ceea ce s-a crezut că este doar ceva temporar, s-a prelungit însă, şi cele două companii nu au transmis nici următoarele meciuri din Premier League de sâmbătă şi duminică după-amiază. Practic meciurile din campionatul englez au fost văzute pe Eurosport 1 doar de abonaţii UPC şi de abonaţii altor societăţi de cablu de anvergură mai mică.
Un comunicat halucinant
RCS/RDS a emis duminică un comunicat de presă foarte confuz, publicat de site-ul Paginademedia.ro şi preluat şi de media sportivă. „În cursul zilei de 21 decembrie 2013, compania Eurosport a întrerupt transmisia programului Eurosport 2 (versiunea internaţională care nu difuza meciuri de fotbal din PremierLeague) atât în România, cât şi către abonaţii din Ungaria, Cehia şi Slovacia. În locul Eurosport 2, compania Eurosport a introdus un nou canal denumit Eurosport 2 România care a fost difuzat către toţi abonaţii RCS & RDS din toate aceste ţări.Eurosport nu a anunţat această înlocuire. RCS & RDS a aflat de aceasta schimbare în momentul în care a început să primească reclamaţii de la abonaţii săi din celelalte ţări, care erau nemulţumiţi că în locul postului Eurosport 2 International, care emitea în limba naţională a fiecărui stat, au putut viziona doar noul canal Eurosport 2 România, canal transmis doar în limba română. Prin această înlocuire, au fost grav afectaţi peste 1 milion de abonaţi ai RCS & RDS din aceste ţări. În plus, precizam ca Eurosport a primit dreptul sa transmită meciurile din Premier League doar în România, nu şi în Ungaria, Cehia sau Slovacia. În condiţiile în care am fi permis transmisia postului Eurosport 2 România, am fi încălcat drepturile de difuzare a Premier League deţinute de alţi titulari din ţările respective”, se arată în comunicatul RCS/RDS.
Şi acum să vă „traducem” acest comunicat care este confuz:
- RCS/RDS lasă de înţeles că nu ştia de introducerea în grilă a meciurilor de fotbal din Anglia. Afirmaţie cel puţin ciudată, pentru că în foarte multe medii de informare, de mai multe zile s-a scris – şi ştirea a fost primită cu satisfacţie de români – că Eurosport 1 va difuza meciuri din campionatul Angliei.
- RCS/RDS dezinformează, susţinând că platforma Eurosport 2 Internaţional a fost înlocuită cu un canal nou, Eurosport 2 România. În primul rând nu s-a introdus niciun canal nou – formularea a fost astfel concepută, pentru a forţa CNA să intervină, ştiut fiind faptul că nicio platformă nu poate introduce fără aprobare canale noi; În al doilea rând, subiectul nu are nicio legătură cu canalul Eurosport 2; în al treilea rând transmiterea meciurilor din Anglia nu reprezintă altceva, decât o banală modificare de program, de cca 4 ore în zilele de etapă din Anglia, când în loc de sporturi de iarnă (care nu prea fac audienţă în România – n.a.) intră câte două meciuri de fotbal.
- Preluarea transmisiei meciurilor din Anglia nu avea cum să afecteze telespectatorii din Ungaria, Cehia şi Slovacia din cauza comentariilor în limba română, dacă RCS/RDS pur şi simplu ar fi decuplat pentru respectivele ţări semnalul care, repetăm este exclusiv doar pentru România. Tot prin decuplare (adică în timp ce românii ar vedea fotbal din Anglia, ungurii, cehii şi slovacii ar vedea schi, sărituri, patinaj etc) se putea rezolva şi pretinsa încălcare a drepturilor TV ale posturilor din respectivele ţări care deţin licenţe pentru Premier League.
Pentru compania lui Tsezari nu contează românii, ci doar ungurii, cehii şi slovacii
RCS/RDS este compania de cablu de cea mai mare anvergură din România, cu cea mai mare acoperire pe teritoriul naţional. Se impune deci o întrebare: dacă într-adevăr transmisia meciurilor din Anglia generează „probleme” pentru 1 milion de abonaţi din Ungaria, Cehia şi Slovacia, ce vină au cei peste 4 sau chiar 5 milioane de telespectatori români?
Problema, este însă de fapt alta: Până în luna mai 2013, Digi Sport transmitea (din 2010) meciurile din Premier League. Pentru sezonul 2013/2014 Digi Sport, unul dintre „pivoţii” companiei RCS/RDS nu a mai achiziţionat drepturile de transmisie pentru Premier League. Au existat voci care susţineau că nu s-au mai cumpărat meciuri din Anglia, pentru că a crescut preţul dreptuirilor de televizare. Presupunem însă că la mijloc sunt probleme de concurenţă. Digi Sport transmite campionatele din Italia, Spania şi Franţa, iar transmisia campionatului din Anglia de către Eurosport 1 concurează serios transmisiile celor de la Digi Sport. Deci un motiv real de blocare a transmisiilor pe cablu RCS/RDS a meciurilor date de Eurosport 1.
Mai trebuie ţinut cont şi de un alt aspect. Premier League se transmite sigur în Ungaria (nu ştim dacă şi în Cehia şi Slovacia) pe postul Digi Sport Ungaria. Ce a descoperit însă cotidianul ProSport? Vă prezentăm un fragment din articolul „Cum încalcă RCS/RDS drepturile TV, difuzînd ilegal în România meciuri din Premier League”. „Printre explicaţiile furnizate de RCS-RDS pentru nedifuzarea canalului Eurosport România, care transmite începând din acest weekend meciuri din Premier League, se găseşte şi că ”a ţinut cont şi de drepturile titularilor de licenţă pentru competiţiile Premier League din Ungaria, Cehia si Slovacia”.
Culmea însă, RCS-RDS este cea care încalcă cu bună ştiinţă drepturile de difuzare pentru Premier League şi chiar regula pe care o invocă în cazul Eurosport! Se întâmplă chiar în România, unde, în anumite oraşe, se poate recepţiona la liber DigiSport Ungaria în reţeaua RCS. DigiSport Ungaria deţine drepturile pentru Premier League doar pe teritoriul Ungariei, dar difuzează meciuri, ilegal, şi pe teritoriul României. Se întâmplă cel puţin în Timişoara, dar probabil şi în alte oraşe unde se recepţionează canale în limba magiară”. Aici, http://www.prosport.ro/fotbal-intern/cum-incalca-rcs-rds-drepturile-tv-difuzand-ilegal-in-romania-meciuri-din-premier-league-11807791 se pot observa şi probele prin care ProSport îşi susţine acuzaţiile.
Practic aici lucrurile sunt clare. RCS/RDS pentru a evita concurenţa Eurosport la posturile Digi Sport România şi (mai ales) Digi Sport Ungaria, îi privează pe telespectatorii români de drepturi exclusive obţinute pentru România./continuare pe cotidianul.ro
comentarii
de avram iancu la 28 decembrie 2013 - 06:47
Platim degeaba isi bat joc de noi , o sa ii dam in judecata sa le cerem despagubiri de milioane de euro sa se sature odata de batjocura care o fac,
de panonia la 28 decembrie 2013 - 10:44
la fel fac si alte firme care critica coruptia din romania dar ei o practica…
http://www.cotidianul.ro/institutiile-statului-bine-motivate-sa-le-dea-in-cap-producatorilor-229094/