Zeci de muncitori români înşelaţi de patronii germani: Muncesc fără plată, în condiţii mizere

• publicat la: 29 decembrie 2013
Zeci de muncitori români înşelaţi de patronii germani: Muncesc fără plată, în condiţii mizere

Mai multe zeci de muncitori plecati la muncă in Germania se plâng că patronii le-au retinut actele si nu sunt plătiti. Ei au sesizat Consulatele României de la Bonn si Berlin.

Românii, plecati la cules de legume prin intermediul unei firme din Drobeta Turnu-Severin, trebuiau  să primeasca 6 euro pe oră si să lucreze intr-un program de 48 de ore pe saptamana. „Noi lucrăm 16-18 ore, nu stim cu cât suntem plătiti, nu vor să respecte contractul, ni s-au oprit buletinele. Ne spun fel si fel de variante, ne spun că ne dau un cent si jumătate pe firul de praz”, a declarat Gheorghe Eratu, muncitor in Germania, pentru B1.

Românii reclamă că in contract nu li s-au precizat taxele pe care au aflat ulterior ca trebuie sa le plateasca si faptul ca locuiesc in conditii mizere.

„In contract nu specifica de asigurarea de sanatate, pentru care ne opreste 40 de euro, nu specifica. Va dati seama lucram in umezeala, prazul este ud, il aducem din camp, este inghetat. Cazarea e in niste containere mobile, niste containere de sinistrati, in care avem goange”, a mai spus Gheorghe Ertatu.

Ministerul Afacerilor Externe spune, intr-un comunicat, ca „astfel de situatii pot fi evitate daca cetatenii romani care doresc sa munceasca in strainatate depun diligentele necesare pentru semnarea contractelor individuale de munca” si dacî cer ca autorităţile să verifice legalitatea operatiunilor de intermediere a angajarii in străinătate.

sursa ziare.com

comentarii

Lasati un comentariu