Invitaţie la Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu

• publicat la: 13 ianuarie 2014
Invitaţie la Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu

De 164 de ani,românii îl au pe Mihai Eminescu.Deşi a bucurat această naţie cu doar 39 de ani  de viaţă,activitatea sa a fost una imensă:pe plan literar,jurnalistic sau economic,aceasta din urmă fiind însă foarte puţin cunoscută.

Despre Eminescu se poate vorbi si acum  la timpul prezent şi de ce nu, la viitor, pentru că citind şi recitind operele sale vom constata  cât de actuale sunt, bineînţeles la o altă scară a evoluţiei societăţii.

De câţiva ani încoace,data de 15 ianuarie are pentru toţi românii o dublă semnificaţie: Ziua Culturii Naţionale şi ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, toţi iubitorii de cultură sunt invitaţi la Carei la ample manifestări  ce vor avea loc pe parcursul întregii luni ianuarie.

Ele vor debuta  miercuri 15 ianuarie,de la ora 17,00,la Sala Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu,cu o manifestare organizată de Consiliul Judetean,Centrul de Creatie si Păstrare a Valorilor şi Tradiţiilor,Direcţia de Cultură Carei şi Buletin de Carei.

In zilele următoare vor urma concursuri de recitări de poezii din lirica eminesciană,in organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei.

Manifestarea de miercuri, 15 ianuarie 2014, va fi una deosebită deorece pentru prima dată in urbea noastră va vedea lumina tiparului un dicţionar de schiţe biobibliografice ce va cuprinde nume importante  de persoane ce au avut un rol pozitiv ,de-a lungul timpului ,în promovarea şi mentinerea la inalte standarde a fenomenului cultural local.

Tezaur spiritual si cultural careian ,autor Nicoleta Latis,este o lucrare care nu trebuie să lipsească de acum înainte din nici o bibliotecă careieană  şi  nu numai.

Pe  parcursul  desfăşurării  evenimentului de miercuri,veţi putea asista şi la scurte momente artistice susţinute de către careieni,elevi şi părinţi deopotrivă.

 Daniela Ciută

comentarii

de ...Si totusi Eminescu la 13 ianuarie 2014 - 21:25

Părintele Arsenie Boca a deplâns viaţa marelui poet Mihai Eminescu, înzestrat de Dumnezeu cu atâta talent. Dacă şi concepţia poetică ar fi unit-o cu concepţia de viaţă creştină, ar fi suferit mai puţin în lumea aceasta şi nu ar fi trecut atâţia ani prin iad, era de părere Părintele Arsenie. Dar prin evlavia pe care a avut-o la Maica Domnului, se mângâia şi uneori se refugia la mănăstire, cu prietenul lui de suflet, scriitorul Ion Creangă, care avea seminarul de teologie de la Mănăstirea Neamţ. Şi totuşi, Eminescu, prin Maica Domnului, a avut parte înainte de moarte de Sfânta Împărtăşanie, după însemnarea care a rămas pe o carte veche de cult. Versurile scrise de Mihai Eminescu, închinate Maicii Domnului:

Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor
Din valul ce ne bântuie
Ne apără, ne mântuie!
Privirea-ţi adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară, Marie.

Noi, ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Fii scut de izbăvire
Şi zid de mântuire!
Din neguri te arată,
Senină, dulce clară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară, Marie.
–––
Felicitari Daniela Ciuta si celorlalti organizatori, pentru acest eveniment deosebit dedicat careienilor iubitori de cultura !

de Ocean la 14 ianuarie 2014 - 09:54

Da felicitari Doamnei Daniela Ciută. Pentru munca depusa in promovarea culturii, la noi in micul nostru Carei.

de .....filo la 14 ianuarie 2014 - 10:19

Voi santeti urmasii Romei?

de Marian Georgeta la 14 ianuarie 2014 - 10:51

Salut din plin organizarea acestui eveniment cultural important ,o felicit pe neobosita Dana Ciuta,si doresc ca acest eveniment sa aiba o continuitate .

de dacul liber la 14 ianuarie 2014 - 11:48

.10:19

..noi suntem stramosii lor si acum si pururea si in vecii vecilor!

de axio la 14 ianuarie 2014 - 12:26

Amen!

de un careian la 14 ianuarie 2014 - 15:06

afisele pentru spectacol din centru de pe gardul castelului au disparut cu desavarsire dar politia locala sta de permanenta langa statuia grofului .
unde apare rosu galben albastru intorc capul pana cineva rupe afisul dar la grof stau cate doi gardieni ca doar jenika datorniku coldusu plateste salariile lor!
dupa ce ca ia salar de la guvernu ponta si comision cat incape mai face pe nebunu si se face ca nu vede cine rupe afisele!!

de Fane Musca la 15 ianuarie 2014 - 06:36

Si asa, omagierea lui Eminescu se transforma in omagierea lui Cuiuta Danila si in saritura la gatul ungurilor.

de sakal la 15 ianuarie 2014 - 08:37

ioii ce mare supalale la tulipaniii muska…sa nu poate ei sa spune cu pumnu in masa ce si cum sa fie spectacolul…..mai bine faceti pomana si puneti pentru jenika tulipanu ca sa nu mai fie cu taiere din salaru de polgar pt ca nu este in stare sa plateste datoriile …..si de frica punye tepele la casa de pe caplenylor in loc sa plateste datoriile….

de citizen la 15 ianuarie 2014 - 09:21

Mihai Eminescu,geniul romanesc din Carpati,mare patriot,deranjeaza si acum impostorii si sovinii.A fost unul ca noi, si si-a folosit intreg harul cu care Dumnezeu l-a inzestrat pentru poporul sau! Ca genial om de cultura, ca jurnalist incomod si ca patriot militant pentru noi,Eminescu este inca acelasi reprezentativ si va ramane asa in eternitate.
Cine se rusineaza sa il omagieze pe Eminescu sau sa arunce in derizoriu acest moment? .Doar sufletele mici si inchistate,ignorantii si sovinii ce mustesc de ura impotriva celor ce le-au dat casa si masa de-a lungul istoriei.

de emil la 15 ianuarie 2014 - 16:15

@musc-o

Ungaristii mai dezvăluie o neputință: nu pot pricepe/percepe diferența dintre ungurii de treaba și ungaristi. Daca are cineva o problema cu ungaristii, acesta e imediat acuzat ca sare la gatul ungurilor. Daca are cineva o problema cu primarul, nu inseamna ca sare la gatul ungurilor, asa cum, daca are cineva o problema cu un roman la Cluj pentru ca nu știe ungurește, nu înseamnă ca sare la gatul tuturor romanilor, ci numai la cel al taximetristului respectiv. Asta înseamnă doar ca ungaristii nu pricep cine e majoritar aici, în Romania si oftează după statul in care ungurii nu au fost majoritari, dar au stăpânit majoritatea neungureasca și au forțat-o sa utilizeze limba ungureasca. Ziua culturii naționale indignează și deranjează indivizi de teapa celor care s-au scandalizat pentru bentița tricolora românească sau pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României în Romania.

Lasati un comentariu