Anul editorial sătmărean la a XV-a ediție

• publicat la: 27 februarie 2014
Anul editorial sătmărean la a XV-a ediție

Biblioteca Județeană, sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare și în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Filiala Satu Mare, organizează cea de-a XV-a ediție a Anului editorial sătmărean.

Evenimentul cultural se va desfășura în găzduirea Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, luni, 3 martie, cu începere de la orele 1200 și va debuta cu deschiderea oficială și prezentarea publicațiilor care au apărut în cursul anului 2013, printr-o expoziție, urmate de festivitatea de decernare a premiilor.

Anul editorial sătmărean, prin cele 14 ediții de până acum, s-a dovedit a fi un eveniment important pentru comunitatea culturală locală și județeană. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un brand al sătmărenilor pasionați de cultură, brand ce a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.

Prin acest eveniment ne-am dorit să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri și alte documente grafice și audio vizuale pe care le-am colecționat de-a lungul anilor, biblioteca fiind depozitarul tuturor documentelor apărute în raza județului Satu Mare, conform legii 111/1995. Amploarea pe care evenimentul a dobândit-o de-a lungul celor 14 ediții trecute ne permite în prezent conturarea fenomenului editorial sătmărean.

Încă de la începuturi, manifestarea a fost concepută ca o recunoaștere a ”scrisului” de pe aceste meleaguri. La primele ediții, poezia era ocupanta majoritară a standurilor expoziționale.  În timp, cu fiecare an, pe lângă poezie au apărut și alte genuri literare iar în prezent avem și o bogată colecție de carte științifică. Odată cu creșterea în importanță a manifestării a crescut și grija pentru editarea și tipărirea operelor autorilor sătmăreni., a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, scriitori, editori, jurnaliști, iubitori de carte și frumos.

Lasati un comentariu