Activități prilejuite de Ziua Națională a Bibliotecarului și Săptămâna Națională a Bibliotecilor

• publicat la: 23 aprilie 2014
Activități prilejuite de  Ziua Națională a Bibliotecarului și Săptămâna Națională a Bibliotecilor

La inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), data de 23 aprilie a fost declarată prin Hotărâre de Guvern drept Ziua Bibliotecarilor din România, eveniment ce coincide, la inițiativa UNESCO, cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Satu Mare derulează pe parcursul întregii săptămâni o serie de activități și evenimente profesionale, culturale, de recreere și de promovare a profesiei de bibliotecar, a bibliotecii și a serviciilor oferite de biblioteca publică, evenimente care concentrează experiențele profesionale cele mai relevante din perspectiva bibliotecarilor membri ANBPR.

Ziua de 23 aprilie este dedicată expoziției tematice de carte, sub genericul „Pagini din istoria Cărții și a Bibliotecii”, găzduită de către Secția de împrumut pentru copii, urmând ca la data de 24 aprilie să se deruleze activitatea „Ștafeta poveștilor”, inclusă în proiectul interjudețean „Biblioteca – fereastră deschisă spre nenumărate vieți”. Găzduită în Sala multimedia, cu începere de la orele 1300, la această activitate vor participa elevi de la prestigioasele Colegii Naționale”Ioan Slavici” și „Doamna Stanca”, alături de bibliotecari, profesori și documentariști. Scopul proiectului este acela de a-i atrage pe elevi în lumea fascinantă a literaturii, descoperirea şi punerea în valoare a copiilor cu talent artistic, familiarizarea acestora cu biblioteca, cu serviciile oferite de bibliotecă şi cu tehnicile de identificare şi de regăsire a informaţiei, familiarizarea cu actul de creaţie literară, dezvoltarea simţului literar-artistic, formarea deprinderilor de studiu şi lectură, de muncă intelectuală în rândul elevilor. De asemenea proiectul îşi propune familiarizarea copiilor cu lumea poveștilor, redescoperirea eroilor din basme, educarea actului creaţiei şi dezvoltarea talentului narativ şi artistic al elevilor.

Ziua de vineri, 25 aprilie, este dedicată unei activități care s-a bucurat de un succes deosebit și în anii precedenți, „Bibliotecar pentru o zi”. De această dată, bibliotecari vor fi copii instituționalizați, activitatea fiind organizată în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Aflată la a treia ediție, această activitate a stârnit interesul multor elevi. Sperăm ca o parte dintre ei să prindă drag de profesia de bibliotecar și să se pregătească temeinic și din timp pentru această frumoasă provocare. , a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Săptămâna Națională a Bibliotecilor se va încheia sâmbătă, 26 aprilie, cu un colocviu profesional și o excursie documentară, sub genericul „De la cartea de căpătâi la biblioteca de suflet”. Bibliotecarii sătmăreni vor fi oaspeții colegilor lor maramureșeni de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și de la Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici” Sighetu-Marmației.

„Marcarea zilei de 23 aprilie ca zi națională a bibliotecarilor din România reprezintă recunoașterea publică a instituției bibliotecare, locul în care bibliotecarii dau cărții un rol indispensabil, esențial, de educare și culturalizare. În această zi sărbătorim   bibliotecarul ca un bun profesionist, dăruit acestei meserii. Cei care beneficiază de serviciile lui, știu că el, bibliotecarul, din fiecare localitate, fiecare compartiment sau serviciu de bibliotecă rămâne același pasionat de propria-i profesie.”, a declarat Angela Câmpian, președinte ANBPR, filiala Satu Mare.

În cadrul filialei ANBPR Satu Mare, membră în Asociația Națională încă de la înființarea ei, din 1990, își desfășoară activitatea 92 de bibliotecari.

 

 

 

comentarii

de pasarica la 24 aprilie 2014 - 19:31

si la carei???? nu se tine ziua la bibliotecari????
nu poate sefa cu liceul la seral ca si fotbalistu sa face o activitate singurika????ce salar are la ea pe luna????si cu ce mai pica de la protocolu de la primarie….iese de meniu zilei

de pisoiasul la 25 aprilie 2014 - 05:00

Cam multe pasarici..
pe la biblioteci…..
Da da biblioteci
Ca cica sint si la scolile….
Si cam joaca bambilici…

de motanu la 25 aprilie 2014 - 20:32

cam liniste la biblioteca din kkrei… a pus primaru bota pe voi si acum vrea sa desfiinteze biblioteka… cu asa sefa …cu scoala la seral…..nici de crosetat nu e buna dapoi sa mai si face ceva…daca nicoleta nu face atunci nimic nu e la biblioteca din carei!

de broasca-saltareata-de-calaveras la 26 aprilie 2014 - 08:14

mdaaa…cam multe bibilici…..
care iau salar si sint responsabile cu timpul liber…

de OacOac la 26 aprilie 2014 - 11:16

pis pis

de Covaciu la 26 aprilie 2014 - 19:44

Citesc comentariile de mai sus și pun pariu că sunt scrise de unii care n-au intrat în viața lor într-o bibliotecă.
Cine ține pariul?

de broscuta la 26 aprilie 2014 - 20:05

blonda de la bibli….care a descoperit cartea dupa ce se aseza pe primul scaun din biblio

de oacoac la 27 aprilie 2014 - 07:52

@Covaciu
ai pierduto…
am lucrat in biblio academiei..
ce tie cu bolovanii din carei

de cameradevizavi la 27 aprilie 2014 - 08:29

ideal ar fi sa preia casalantius biblioteca
ca tot de ei a apartinul cindva…
iar pasaricile sa primeasca cite o
taraba in piata….si sa vinda la produs (e)

de pisoiasul la 27 aprilie 2014 - 09:34

idealul este acum…pasaricablonda produce la calasanti….si se bucura jenicul…si le mai da bani de protocol….si poate duce acasa pasarica

de mucalit la 27 aprilie 2014 - 11:17

..dar e moral ?
sau si la calasanti e o mocirla?

de pisoiasul la 27 aprilie 2014 - 11:26

de fapt e doua acolo…. ca da jenicul de la oras peste suta de meleoane pe luna…are balta peste pentru calasanti

de bulla la 27 aprilie 2014 - 11:53

Sint pasarici scolite..
Ziua fete mari..(cu fite)
Noaptea, fleur du mall…
Ca la spovedanie le iarta…

Lasati un comentariu