Corneliu Balla.In Memoriam

• publicat la: 11 aprilie 2014
Corneliu Balla.In Memoriam

Personalitatea profesorului Corneliu Balla a fost omagiată de Direcția de Cultură și Sport Carei alături de Biblioteca Municipală Carei cu prilejul aniversării nașterii sale, vineri, 11 aprilie 2014, ora 12.00, la placa comemorativă așezată pe blocul unde a locuit.

Evenimentul a debutat cu o scurtă biografie a scriitorului, prezentată de bibl. Nicoleta Latiș, urmată de un moment artistic susținut de elevele Alexa Polak și Melisa Zolocan, clasa a VIII-a A la Școala Gimnazială Nr. 3, care au recit două pozii din volumul „Zarca”. La final, Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport Carei   și Corina Nuna, șef-secție la Biblioteca Municipală Carei, au depus jerbe de flori la placa comemorativă.

În 11 aprilie 1930 s-a născut la Olosig, județul Bihor, prof. Corneliu Balla. Deși nașterea sa a fost marcată de tragicul eveniment al morții mamei sale, destinul său a fost unul special. A trecut de tânăr prin rigoarea închisorilor comuniste, fapt ce i-a întârziat debutul în lunga și frumoasa carieră didactică pe care a împletit-o mereu cu activitatea pe tărâm cultural. A inițiat reviste, precum „Agora”, pe care împreună cu prof. Ioana Câcu, arheologul dr. Neța Iercoșan, prof. Florica Rațiu, o redactau pe un calculator primitiv apoi o tipăreau la imprimantă. S-a implicat în redactarea revistelor editate de către Inspectoratul Școlar Județean, Sindicatul Salariaților din Învățământ, Casa Corpului Didactic Satu Mare. A militat pentru apropierea culturală dintre românii și maghiarii din Carei, fiind prieten apropiat al prof. Fényi István. Plăcile comemorative care amintesc locuitorilor din Carei de cei doi mari profesori prieteni își zâmbesc pentru eternitate, fiind așezate față în față pe cele două blocuri vecine unde aceștia au locuit.

Demn urmaș al lui Costa Carei, a făcut traduceri excepționale din literatura maghiară: Aprily Lajos – „Prinţul tristeţii”, Editura Kriterion, Bucureşti, 1979; Szilagyi  Istvan – „Cad pietre în fântâna seacă”, Editura Kriterion, Bucureşti, 1984; Szavai Geza – „Promenadă cu femei şi ţapi”, Editura Pont Publisher, Budapesta, 1997; Szavai Geza – „Vă binecuvântez cu gloanţe (Postludiu)”, Editura Pont Publisher, Budapesta, 1998. Alături de Nae Antonescu îngrijește volumul „Sânge şi aur” al poetului Ady Endre în traducerea lui George A. Petre, volum apărut la editura orădeană Cogito în 1996. În 1997 îngrijeşte şi prefaţează volumul „Ady Endre, Itthon/ Hier/ Zu hause/ Aici, acasă”, apărut la Editura Muzeului Judeţean Satu Mare.

A debutat ca poet, sub pseudonimul literar Gabriel Rațiu, în 2001 cu volumul „Logosclipuri”, apărut la Editura Dacia din Cluj-Napoca. referindu-se la acest moment a afirmat că „am ajuns să debutez aproape postum”. În 2003 a publicat în regie proprie la Satu Mare al doilea volum de poezii, „Jugul cel blând”, poeme-rugăciune scrise în perioada detenţiei. În 2008, la Editura Citadela din Satu Mare, a apărut postum volumul „Zarca”, al doilea ciclu de poezii scrise în închisoare. La 24 iunie 2006 s-a stins din viaţă, fiind înmormântat în Carei.

comentarii

de proAgora la 12 aprilie 2014 - 08:52

sef sectie biblioteca a depus coronita din partea udmr?
numai de la udmr se poate pune sef de sectie cu liceul terminat la seral la fel ca si viceprimarul.
si cand te gandesti cat a luptat regretatul balla impotriva ignorantei si a falsului intelectual.
Agora o demonstreaza din plin!

de agroul la 12 aprilie 2014 - 11:05

Fost cumva prof de ramana
la agro ?
Sala de sport la etaj ?
Cald ?

Lasati un comentariu