Drept la replică

• publicat la: 27 iunie 2014
Drept la replică

Drept la replică cu referire la „nedumeririle” lui Boros

Stimată Redacție Buletin de Carei,

Pentru informarea corectă a celor de bu­nă-credinţă şi cu speranţa – palidă, ce-i drept – că pot stăvili cumva şuvoiul de informaţii eronate, inepţii şi calomnii din care se compun seria de articole „Buletin de Carei – „csak” médialincselést gyakorolya, vagy újfajta Szekuritaté?” apărute în ziarul săptămânal  Nagykaroly és Vidéke sub semnătura lui Boros Ernö și fiindcă în episodul 12 apărut în numărul 25 (1022 szám) din 26 iunie 2014, numele meu a fost asociat cu cel al ziarului online BdC, fac următoarele precizări, pe care vă solicit să le publicaţi, în virtutea dreptului la replică:

In episodul amintit, numitul Boros Ernö dă glas unei serii (numerotate până la 8, dar „va urma”) de „nedumeriri” privitoare la umila mea persoană, reproșându-mi că prin comentariile și articolele mele, toate semnate și publicate în BdeC, îi înjur, îi critic, îi calomniez, îi „murdăresc” (szidja, szapulja, rágalmaza, mocskolja) în mod regulat pe primarul Careiului, pe consilerii locali din partea UDMR, pe redactorul șef al săptămânalului local de limbă maghiară și uneori și pe alți membri marcanți ai comunității maghiare careiene care influențează în oarecare măsură mersul treburilor publice. Ca și cum aș îndeplini funcția de critic și de „murdăritor” șef, fiind, după părerea lui Boros, cel mai harnic colaborator al ziarului BdeC. O să-i răspund și eu punctual in cele ce urmează lui Boros.

Accept, este adevărat, că de cele mai multe ori ori referirile mele la cei amintiți sunt critice. Asta, deoarece textele mele au ca subiect mai ales necinstea, matrapazlâcurile, obrăznicia, nesimțirea, prostia incomensurabilă, incompetența, lipsa de profesionalism și de spirit gospodăresc, incultura,  manifestările șovine și antiromânești și multe, multe alte bube fetide și foarte urât mirositoare, care îi caracterizează pe respectivii.

Nu înjur, nu calomniez, nu „murdăresc”, fiindcă toate textele mele sunt bine documentate, sunt adevărate și nu pot fi contrazise, fiind citate în marea majoritate a cazurilor sursele folosite; dovadă fiind și faptul că niciodată, dar niciodată până acum, cei vizați de criticile mele n-au avut nici un fel de replică cu referire la un subiect anume, nici ei, și nici purtătorul lor de cuvânt oficial care este în același timp consilierul primarului, ideologul local al UDMR-ului și redactorul șef al săptămânalului N&V. Au tăcut cu toții mâlc, au tăcut chitic, au tăcut ca porcul în păpușoi și au înghițit cât se poate de liniștiți gălușca și puliszka. Deduc că de fapt mi-au dat dreptate.

1. La citatele din cartea apărută prin anul 1919, folosite în mod uzual ca umplutură, prin metoda de copy & paste, de către Boros, în articolele sale, n-am ce răspunde. Îi atrag atenția doar că a potrivit citatul exact ca nuca în perete, fiindcă eu nu sunt jurnalist (újságiró), eu sunt, așa cum a remarcat de altfel și dânsul, un oarecare (egy valaki).

3. Nu o să răspund curiozităților lui Boros legate de persoana mea, nu o să-l lămuresc de ce unul care domiciliază de foarte multă vreme in București, la 750 km de Carei, se interesează de realitățile careiene. O să-l las să moară prost, sau dacă este într-adevăr așa de curios, n-are decât să facă investigațiile pe care le crede dânsul de cuviință. Nu am nimic de ascuns.

Nu pot să nu fiu flatat atunci când Boros constată, consternat, că adeseori bucureștenul Mărieș știe mult mai multe, este mult mai bine informat despre evenimentele careiene, decât locanicii, mai ales în ce privește treburile administrației publice.

4. Și chiar, se minunează în continuare Boros ca vițelul la poarta nouă, oare de unde își culege informațiile pe care le împărtășește cititorilor ziarului BdeC bucureșteanul Mărieș? Evident, concluzionează el, din Buletin de Carei!

Accept, este adevărat, o mică parte din informații le culeg din BdeC. Doar că pe Boros nu-l duce mintea să înțeleagă măcar atâta lucru că dacă eu scriu texte în BdeC ar fi jenant pentru mine să le ofer cititorilor informații din această sursă și că este muszaj să mai am și alte surse de informații. Boros uită faptul că trăim în anul 2014 când, indiscutabil, orice licean de 14 ani îi poate da lui lecții de IT. Mie încă nu. Boros uită că există ceva numit World Wide Web (abreviat ca WWW sau W3, cunoscut si sub termenul de Web) care este un sistem interconectat de documente hypertext ce se pot accesa via Internet. Boros uită că mai există și alte ziare sătmărene în limba română și în limba maghiară, care, spre deosebire de maculatura la care lucrează el, se pot consulta online la orice oră din zi și din noapte. Boros uită că hotărârile C.L. Carei sunt publicate, este drept, cu mare intârziere și de cele mai multe ori incomplete, adică fără anexe, pe site-ul Primăriei Carei. În plus, Boros poate nu realizează faptul că mai sunt și oameni ca mine care nu numai că știu să citească, dar cărora le și place să citească și în plus, mai și înteleg ce citesc. Asta este domnule dráge situația, asta (Internetul) este sursa mea de informații referitoare la Carei, pentru acest motiv sunt relativ (dar nu suficient de) bine informat. Tetszik érteni?

4. Boros continuă să se minuneze de faptul că eu citesc măgăriile scrise de el chiar în ziua apariției săptămânalului N&V. Adică joi. Explicația este simplă, deșteptule domn Boros: în ziua apariției, un prieten din Carei (fiindcă spre deosebire de dumneata, eu chiar am mulți prieteni în Carei), care știe că mă interesează toate cele ce se petrec în oraș,  scanează paginile esențiale ale ziarului și mi le trimite prin email. Primesc (zilnic) și alte ziare sătmărene în format .pdf. Ce este o așa de mare minune în chestia asta dom’le dráge? Ce te extaziezi atâta, ca in fața celei de a opta minuni a lumii antice?

5. Nu fii paranoic dom’le Boros. Nu te-am luat pe matale ca țintă specială prin 2012. Dumneata ești oricum o cantitate insignifiantă în procesul decizional administrativ careian. Dacă m-am legat de dumneata este doar fiindcă am constatat că ești slugoiul fidel, portavocea primarului dumitale. Pentru asta te și plătește. Și dacă am criticat necinstea, matrapazlâcurile, obrăznicia, nesimțirea, prostia incomensurabilă, incompetența, lipsa de profesionalism și de spirit gospodăresc, incultura,  manifestările șovine și antiromânești și multe, multe alte bube fetide și foarte urât mirositoare care îi caracterizează pe cei pe care îi slujești dumneata ca un jurnalist cu metehne ștefangheorghiste, ai căzut, vrând-nevrând până și dumneata în colimator. Și ca să te flatez și eu pe dumneata, îți declar că meriți să rămâi în colimator, fără doar și poate fiindcă dumneata semeni cu o viperă încălzită la sân. Muști veninos, din răutate. In ce privește orele la care apar comentariile mele prin BdeC, chestia asta ține de metabolismul fiecăruia, și treaba asta chiar că nu te privește de nici o culoare pe dumneata.

6+7. De ce fac eu oare ce fac, își pune în continuare intrebarea Boros bácsi, cel care dă cu cracii (răspund prin asta răbufnirii „umoristice”, jocului de cuvinte făcut de Boros: „Aceeași Mărie(ș) cu altă pălărie”). Fiindcă îndeplinesc oare o anumită sarcină (trasată de unele servicii?), fiindcă sunt plătit, sau lucrez pro bono (fac voluntariat) se întreabă Boros.

Răspunsul meu: Fiindcă sunt plătit cu douăzeci de mii de euro pe lună. Doar să nu mă torni la fisc, dom’le Boros, cunoscut fiind faptul că dumeata mai ai și apucături de besugó, că mă leagă ăia. D’aia fac eu ce fac, fiindcă „așa vrea mușchii mei”. Tetszik érteni? És ez nem nem az  on dolga.

8. Îmi mențin afirmațiile făcute  în sensul că Boros, prin al său săptămânal, continuă să fie  o sursă, un focar perpetuu de șovinism, antiromânism și revizionism, lucru care are drept consecință menținerea unei stări conflictuale, tensionate, între românii și maghiarii careieni, stare întreținută voit, cu bună știință, de către UDMR-ul local, mai ales pentru scopuri electorale. Pot proba oricând, cu documente, aceste afirmații.

 

Horia Mărieș

București, 27 iunie 2014

 

comentarii

de pentru joltica copy paste la 27 iunie 2014 - 08:47

vezi ca ai uitat sa schimbi nick ul si se poate intele ge ca esti romanca ceea ce nu cred ca vrei si nici noi.
pana una alta ramane consemnat in cartile de istorie scrise in toate limbile si ilustrate cu poze ca regele Ferdinand a alungat din ungaria bolsevicii ce terorizau populatia si a dat de mancare locuitorilor ungariei din proviziile armatei Romane!
peste tot in ungaria a fost primit de preoti si primari cu paine si sare iar contii maghiari au cerut in 1919 alipirea la romania si au vrut sa-i ofere in semn de respect pentru regele Feridnand coroana regelui Stefan.
ca ignorantii vostri nu cunosc istorie e alta poveste dar se pare ca va rusinati si de apartenenta voastra daca apelati la nume romanesti….stilul va da de gol asa ca atentie pe viitor sorinika.

Lasati un comentariu