Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist al Careiului

• publicat la: 24 June 2014
Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist  al Careiului

UPDATE:

La categoria Filmul Săptămânii puteţi viziona prima parte a şedinţei Consiliului Local de marţi,24 iunie 2014.

Bustul Regelui Ferdinad I al României este refuzat a se amplasa în preajma castelului din Carei,vizitat de acesta împreună cu Regina Maria în 1919,la întoarcerea de la Szegedin.Refuzul vine din partea primarului Kovacs care afirmă  ”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”

Şedinţa aleşilor locali convocată în zi de sărbătoare,sărbătoarea Sânzienelor ,a fost una care va ramâne pentru generaţiile viitoare ca un etalon al manifestărilor discriminatorii şi şovine  ale conducerii UDMR de la cârma oraşului, în chiar sala de şedinţe a primăriei Carei,şuvoaiele de ură emanate de discursurile primarului Kovacs fiind la un moment dat …palpabile.

O atmosferă deosebit de tensionată cum rar se poate întâlni la  o întrunire a Consiliului Local cu participarea primarului  şi viceprimarului  care ar trebui să se ocupe  de problemele admninistrative locale şi să trateze în egală măsură toţi membrii comunităţii multietnice  şi fără a insera discursuri şi acţiuni dictatoriale,de forţă.

Teroarea introdusă în sala de şedinţe,susţinută de faptul că majoritari sunt consilierii UDMR  riscă să  transforme oraşul în teatru de război,sub directa coordonare a celor plătiţi din banul public pentru a lucra în folosul tuturor locuitorilor oraşului.

Ura viscerală  am putea  spune  a primarului Kovacs,la adresa liderului opoziţiei liberale,dusă până la  paroxism, pune în pericol însăşi democraţia şi libertatea de exprimare  a unui ales local  din forul legislativ al oraşului !

Şi toate acestea datorită insistenţei liberalului Ilie Ciută de a amplasa în municipiul Carei bustul Regelui Ferdinad şi a lui Ion I.C .Brătianu.Dacă proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului Regelui Ferdinand I s-a regăsit pe ordinea de zi,proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului lui Ion I.C.Brătianu,de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani pe 20 august,a fost refuzat a se introduce pe ordinea de zi !  Toate comisiile de specialitate au solicitat discuţii în plen iar la Comisia Economică consilierii UDMR s-au abţinut.Faptul a atras intervenţia consilierului Ilie Ciută,iniţiatorul proiectului.

Mă adresez primarului .Aveti  în spate o majoritate pe care o folositi discreţionar şi totalitar.Nu este normal să se întample  asa ceva .Vă  aduc aminte că acest oraş face parte din România iar această ţară nu a fost cumpărată la vamă.

Am avut o înţelegere şi trebuia să mai veniţi să discutăm a fost replica primarului Kovacs,deranjat de afirmaţiile consilierului liberal.

Dacă ati facut referire la acea discuţie,am să spun ce şi cum aţi propus pentru ca să nu se creadă că avem ceva de ascuns.Aţi afirmat că veţi fi deacord şi veţi vota pentru cele două busturi dacă luăm statuia lui Simion Bărnuţiu din faţa Seminarului romano-catolic, a adăugat consilierul Ciută.

Declaraţia  a atras noi  valuri de furie  şi invective bilingve la adresa liberalului din partea primarului care face faţă din ce în ce mai greu dezvăluirilor în public despre afirmaţiile sale controversate de multe ori.

Cu ce merită  partidul liberal să mă tin eu de cuvânt pentru nu stiu mai ce….”

Nici Proiectul  de hotărâre privind aprobarea ridicării unui bust al Majestăţii sale Regele Ferdinand I al României în Parcul Dendrologic Carei nu este de dată recentă,acesta fiind introdus pe ordinea de zi şi în şedinţa din luna mai  doar că atunci li s-a sugerat liberalilor să accepte amânarea lui pentru că…este în prejma  alegerilor europarlamentare.

Înţelegători din fire,liberalii careieni au acceptat sugestia,cu atât mai mult cu cât consilierul Ilie Ciută a fost împreună cu primarul Kovacs şi cu şeful Biroului de urbanism Sebastian Egli să identifice posibilele locaţii.

În decurs de o lună de zile primarul a emis afirmaţii contradictorii,ba că e de accord cu locaţia din parc din faţa castelului,ba că e mai bine să fie mutat bustul mai la margine,ba că e mai bine să nu fie lângă castel,ba că se mai gandeşte,până când a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să fie împins până lângă Monumentul Ostaşului Român,loc pentru care va cere aviz de la comisia de cultură judeţeană  fiind dispus să facă şi  să achite documentaţii ,totul numai să scape de bustul Regelui Ferdinand realizat din alte fonduri decât ale municipalităţii careiene.

Incercările consilierului Bucureştean  de a apela la înţelepciunea primarului au pus mai mult paie pe foc,acesta fiind hotărât să taie în carne vie pentru a scăpa de bustul regelui Ferdinand al României.

“Am cerut ceva şi se oferă cu totul altceva decât am discutat.Nu cred că locaţia de lângă Monument e una bună şi nu înţeleg de ce vă încăpăţânaţi  să o duceţi acolo.Tot acolo vreţi să îl puneţi unde noi nu dorim.Cu ce vă deranjează bustul Maiestăţii Sale?”a  întrebat  Bucureştean.

Fervoarea cu care a respins orice propunere de dialog în favoarea monologului dictatorial a surprins neplăcut întrega asistenţă,rar având ocazia să asistăm la asemenea manifestări colerice.

“Nu văd rostul opoziţiei  dvs …Nu în public trebuie să rezolvăm problema şi  să ne spălăm  rufele.Vreţi să faceţi show să vă vadă lumea la TV.Şi în parcul Kosuth a fost o statuie aruncată în aer în perioada interbelică.Nu e cazul să punem o lopată peste unele sensibilităţi .Aveţi acum  mania cu statuile? Menţin poziţia mea pentru punere la Monument.Acum nu sunt alegeri,de ce vă grăbiţi ?” a fost tirada lansată de primar,dintr-o suflare.

Potrivit celor declarate de consilierii liberali,acesta a uitat că a fost deacord cu amplasamentul iniţial la toate cele 5 întâlniri,că  bustul  nu se face pe cheltuiala oraşului,fapt discutat la întâlnirile avute când au fost solicitate desenele sculptorului Radu Ciobanu şi care nu au fost prea agreate de primar.În ceea ce priveşte  “aruncarea în aer a unui bust” consilierul Bucureştean a venit cu precizări “Statuia la care faceţi referire a fost îngropată si ştiţi foarte bine că nu aţi găsit-o şi de aceea aruncaţi cu afirmaţii neadevărate.Nu doriţi bustul regelui Ferdinand numai pentru că vine din partea noastră.Ce fel de discurs promovaţi?”

În sprijinul celor afirmate de Adrian Bucureştean,consilierul Ciută  face apel la memoria primarului pentru acceptarea locaţiei iniţiale,martor fiind Sebastian Egli.

A fost momentul în care primarul şi-a pierdut de tot cumpătul şi a afirmat că ” mă forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor.Nu fortaţi lucruri ce nu e bine  să forţaţi!”

La întrebarea liberalilor legată de cine este administratorul castelului ,răspunsul primarului a fost tot unul şocant pentru un reprezentant al unei întregi comunităţi care în cazul Careiului este una multietnică.” Cine l-a construit”.

Uzul raţiunii fiind cu totul pierdut pentru edil nu mai e de mirare că nu a fost luată în considerare nici propunerea de a amplasa bustul Regelui împreună cu cel al lui Ion I.C.Brătianu în locul fostului părculeţ dintre staţia de taxi şi magazinul Oţelul.

Vorbim totuşi de regele Ferdinand al României domnule primar,cel care promulga Constituţia României de după Primul Război Mondial, din 1923,apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa.” a încercat să ajungă la raţiunea majorităţii UDMR consilierul Ilie Ciută.

Cu cele 11 voturi împotrivă din partea consilerilor UDMR şi cele 2 abţineri ale consilierilor PSD,bustul Regelui Ferdinand rămâne în continuare în atelierul sculptorului Radu Ciobanu.Vehemenţa cu care este refuzat de consilierii UDMR nu face cinste etniei maghiare care a fost mereu sustinută de către Regele Ferdinand mai ales în anul 1919 când Armata Ro­mână, al cărei comandant era, a luptat pentru eliberarea Budapestei de sub ocupatia bolşevică si a impărtit cu locuitorii înfo­me­tati,indiferent de etnie,cazanul garnizoanei.Un gest de aleasă nobleţe, din păcate prea puţin apreciat de urmaşi,după trecerea timpului.

Cu ocazia vizitei Principelui Nicolae al României la castelul  din Carei în data de 8 aprilie 2014,acestuia i-a fost prezentată o expoziţie fotografică dedicată vizitei străbunicului său,Regele Ferdinand al României cu Regina Maria,la Careii Mari în anul 1919.

Daniela Ciută

 

comentarii

de Horia Mărieș la 24 June 2014 - 19:11

Si nu l-a băgat chiar nimeni exact acolo unde trebuie pe Kovács Jenö ???

Dați-mi voie să-l bag eu, îmi asum consecințele.
Mulțumesc pentru aprobare.

de Liviu la 24 June 2014 - 20:16

ceilalti consilieri sunt autisti ca nu spun nimic ?
la carei dicteaza pentru jeno grofii ce sa faca? ce se teme asa tare de ei?

de xaver la 24 June 2014 - 22:04

De ce te miri Ciuta? Tu si gasca ta nici macar cu un vot “da” nu ati contribuit la dezvoltarea Careiului. Regele Ferdinand nu a construit in Carei nici un chiosc, de ce sa aiba bust in Carei? Voi continuati linistit cu voturile voastre “nu” care tot nu conteaza. Important e ca Careiul devine din ce in ce mai frumos. Daca nu sunteti orbi si voi vedeti. Voi nu mai reprezenteti romanii din Carei, voi reprezentati numai ideile voastre bolnave. Eu si majoritatea locuitorilor romani din acest oras suntem multumiti cu cea ce vedem. Pe zi ce trece ramaneti tot mai putini cu ideile voastre bolnave, cred ca stiti si voi, alegerile europarlamentare au demonstrat. Mai Ciuta dute inapoi la turnu Severin si lasa-ne pe noi romanii din Carei sa traim in pace cu ungurii asa cum a fost inainte ca tu sa apari in acest oras.

de un roman la 24 June 2014 - 22:36

Este incalificabila din nou reactia primarului si acolitilor lui…Dar eu ca simplu cetatean roman de nationalitate romana,apolitic si lipsit de interese ascunse si infecte ca ale multor aserviti politic condamn toata clasa politica pentru ca mereu merg in cardasie cu Udmr-ul doar ca sa acapareze puterea la nivel local,judetean sau national.Din ce citesc in articolul dumneavostra ,,bravii” consilieri romani ai Psd-ului s-au abtinut…Rusinos si lipsit de verticalitate gestul lor dar probabil spera ca Udmr-ul va vota in parlament in favoarea demiterii lui Basescu(hahaha),curvele tot curve raman,jenanata disciplina asta de partid domnule Onet mare mot din Ianculesti sau poate la fel ca si domnul Eugen nu stiti cine a fost Regele Ferdinand…Poate daca stia si Eugen ce natie a fost Regele Ferdinand nu era asa vehement,din prusac sau neamt il facea el maghiar si atunci avea loc in parc…Pana acolo merge sovinismul si prostia unor unguri ca nu accepta nimic daca e legat de romani sau Romania…
Dar vina nu le apartine in totalitate,o mare parte trebuie sa ne-o asumam noi romanii,politrucii care au dat voie sa se faca Parcul Reconcilierii romano-maghiare la Arad (hahaha), sa se puna nume de strazi unguresti(mai ales de criminali de razboi etc.)sa acceptam acordarea cetateniei maghiare cetatentilor romani,sa acceptam vizite in scopuri electorale ale partidelor maghiare(si de extrema dreapta)in Romania,sa acceptam arborarea drapelelor secuiesti,sa retrocedam salbatic orice poftesc ungurii…
Din aceste motive ajungem ca intr-un orasel romanesc de pe teritoriu si pamant romanesc sa stam cu inima stransa si sa ne gandim ca nu putem amplasa o statuie sau orice altceva unde vrem noi romanii stapani si majoritari ai acestei tari,decat daca vor alde Eugen,Gyuri sau Pista…

de un roman la 24 June 2014 - 22:54

As dori sa semnalez urmatorul aspect daca tot se vorbeste de statui si monumente,cred ca in urmatoarea sedinta de Consiliu ar fi in regula daca s-ar pune in discutie interzicerea jocului cu mingea ,bicicletele si escaladarea Monumentului Ostasului Roman…
Ar trebuie amplasate niste tablite de avertizare iar Politia Locala sa aplice sanctiuni celor care vor incalca respectivele prevederi.Daca s-ar juca fotbal sau s-ar da cu bicicletele tinerii in incinta castelului sau in preajma statuilor lui Petofi sau Kaffka cred ca toata lumea ar sari ca arsa ca e bataie de joc la adresa ungurilor,lipsa de respect fata de simboluri etc.Plus ca cei abilitati ar trebuie sa mearga sa vada ca recent de pe monument mai exact la baza s-au desprins doua blocuri imense de piatra care din fericire nu au cazut pe nimeni…sau probabil intentionat nu se iau masuri in ideia ca daca incep sa cada blocurile de la baza poate,poate se distruge monumentul… Domnule Eugen astea-s vremurile dar sa stiti dumneata si rasa ta ca:,,TOT CE-I ROMANESC NU PIERE SI NICI NU VA PIERI” deci nu lasati sa se transforme platoul din fata Monumentului Ostasului Roman nici in teren de fotbal ,nici in pista de biciclete,cu atat mai mult din MONUMENT nu mai faceti nici brad de Craciun
nici loc de escaladare sau loc de joaca pentru unii pentru care cuvintele:simbol,apartenenta,istorie,demnitate,respect etc.nu inseamna nimic…Pe curand…

de roman la 25 June 2014 - 05:27

Acest primar cu apucaturi de hahalera, cu exprimari in sedinta de Cionsiliu Local demne de un satrap si cu atitudini sovine inadmisibile ar trebui odata pus la punct!

de Horia Mărieș la 25 June 2014 - 05:45

Puțină istorie. Inclusiv a Careilor Mari.
Mai ales pentru Kovács Jenö.
Sper să nu-i crape fierea de ciudă.

http://only-romania.com/2013/08/romanian-army-in-budapest/

de pentru joltica copy paste la 25 June 2014 - 06:15

si daca iti spui xaver scrii la fel ca si jolticacopypaste…noroc ca te stie lumea prin oras ce iti poate pielea….PRIMARUL Careiului care este si seful tau are retinere pe salar pentru datoriile neplatite de miliarde de lei asa ca du-te si te ocupa de rusinea voastra de primar coldus.sa nu uitati ca jeno a venit in carei trimis de PCR de la IPL satumare.
mai aveti si un traseist bolnav dupa functii insurat cu fata securistului maries din carei si asa a obtinut vizele de america inainte de anii 90.acum se ocupa cu ocskasor prin oras ca a dat chix cu cofetaria si brutaria.din cand in cand mai trimite nevasta la produs contra bani de curatenie si mancare pt tipi.
lasa tu romanii din carei ca nu toti sunt ca si aia care stau capra in fata voastra pt un post la nevasta si teren din gradina careiului.
domnu Ciuta e nuca prea tare pentru voi si nu e santajabil si asta VA DOARE!

de asistenta la 25 June 2014 - 07:42

si la spital se fac asngajari pe baza etnica!
se aduce specialisti mare din marghita numai pt ca au nume unguresc si pentru ca primaru intra in spate la directoare cand pleaca toti acasa.
lia umbla prin spital cu adeziunile si cine nu semneaza nu mai poate pastra postul!
aude cineva ce se intampla la spital????

de comanovicio la 25 June 2014 - 07:58

cine va plati factura? din ce bani vor fi realizate aceste lucrari? bani publici sau privat?
daca bani publici , adica si din impozitele mele, atunci nu sunt de acord,fiecare sa si faca din banii lui, avem avram iancu, avem petofi si nu numai, vom fi orasul busturilor si bisericilor?

de mioara la 25 June 2014 - 08:30

ai orbu gainii sau nu stii sa citesti si scrii dupa dictare?
totul e gratis pentru jeno primaru cu salaru taiat pentru neplata datoriilor.
cine a platit factura la masa grofilor? pariu ca nu au mai mincat la masa de ceva vreme dupa cum aratau unii imbracati si mirosind a caritas,.masini lipite cu timbre cu numar de wiena da cazati in puf cum nu au mai prins ei dupa ce au tocat banii pe la cazinouri….

de pentru joltica copy paste la 25 June 2014 - 08:33

mare suparare la voi ca romanii au un ciuta ilie pe care nu il puteti santaja cu nimica!
ciuta ilie are firma lui si angajeaza unguri ca e un om normal si nu e sovin si nici iredentist si mai ttare va supara asta!
respectam omul ciuta ilie!

de cori la 25 June 2014 - 09:00

pentru mesele grofilor au platit sute de milioane si la fel pentru bolovanu svabilor iar pentru romani nici gratis nu accepta un bust…la astia curge rautate in vene in loc de sange!

de Horia Maries la 25 June 2014 - 11:36

@cretinas wemil la 25 June 2014 – 11:02

“Câinele” ăla la care faci matale referire, a scris articolul referitor la rahatul politic udmr-ist careian citind numai şi numai articole din “Archívum, A Szatmári Friss Újság Internet-változata, Hungarian Human Rights Foundation” şi semnate de actualul consilier de privată al lui Kovacs Jeno, numitul ştefangheorghist Boros Erno. Fiindcă asta este de fapt singura arhivă online sătmăreana care se duce in urmă până in anul 2000.

Stiu că nu vă convine de loc faptul că v-am croit zeghe

http://p6.storage.canalblog.com/67/34/353913/76848175_o.jpg

din materialul vostru, adică din pielea voastră, a clientului, dar asta este cruda realitate. Se pare, că dacă s-a ofticat wemil, am apucat să scriu acolo numai lucruri veridice, adică am băgat numai strâmbe la primar.

Urmează dreptele.

de lorena la 25 June 2014 - 14:52

ii multumesc BUNULUI DUMNEZEU ca nu am de-a face cu cei care conduc primaria CAREI ,cu consilierii majoritari ,cu cei de la comisiile cultura ,sport … care voteaza pe banda rulanta tot ce se propune de primar ,fara sa gandeasca nimic .Noroc cu cei de la comisia economica .Singurii care mai gandesc propunerile primarului sau ale cui vor fi ele . Interesant ca pentru cartea ceea in limba romana nu sunt bani din impozitele ,si ale romanilor din CAREI ,dar pentru ceia de la PIATRA CRAIULUI se dau bani din impozitele noastre .Cica fac activitate la noi in oras !!!!!!!!????/DOAMNE ,UNDE ESTI???Si cu IANCULESTIUL ce are mai marele ?

de ildiko la 25 June 2014 - 14:52

stiti cu cine seamana mustaciosul ???

de ildiko la 25 June 2014 - 14:54

nici nu mi-am dat seama ce-am ales in consiliul orasenesc !!!!!!!!!!!!!!numai pupaciosi . lasa ca se schimba vremile .

de Fragment de covăceală la 25 June 2014 - 14:56

https://vimeo.com/99132341

de emil la 25 June 2014 - 17:07

@ildiko

Mustăciosul seamănă cu Mircea B.Shinescu.

de emil la 25 June 2014 - 17:20

Se vede tot mai limpede și de tot mai multă lume, șovinismul horthyst al organizației etnice care se intitulează ”uniunea democratică a maghiarilor din România”, pe care însă e cazul să o denumim așa cum este: uniunea diabolică a ungariștilor – horthyști din România. Ar fi fost o insultă pentru măgari să o fi ortografiat și în românește ca RMDSzamar, adică uniunea diabolică a măgarilor din România. Dacă până la obținerea unor drepturi legitime se mai puteau trece cu vederea anumite accente șovine, antiromânești ale organizației respective, la ora aceasta antiromânismul rmdiszno/rmdszamar a devenit politică oficială, deschisă în direcția restaurării ungariei mari prin dezmembrarea României.

de Stefan la 25 June 2014 - 17:55

ce cauta un asemenea primar intr-un oras multietnic?
datornic este,fara caracter este,sovin este,poate ar trebui sa isi gaseasca un oras numai cu maghiari daca nu suporta romanii.
nu il leaga nimic de oras ca doar nici nu a auzit de carei pana sa il trimita aici partidul comunist la crasna sau nu il primesc nici ai lui de pe unde s-a tot plimbat?
la carei sunt oameni muncitori si harnici si nu au avut probleme interetnice pana nu a ajuns el primar!

de grig la 25 June 2014 - 19:51

cata nerusinare sa fortezi amplasarea bustului regelui ferdinand langa un ansamblu monumental ca cel din carei!
primaria carei vrea sa delimiteze spatii din oras numai pentru romani?
ne intoarcem la 1940?

de unde gasesc sedinta completa ? la 25 June 2014 - 21:52

..

de Andrei la 25 June 2014 - 21:54

Unde gasesc filmarea cu sedinta completa ?

de Elena la 26 June 2014 - 06:59

ce are politica cu bustul regelui Romaniei,Ferdinand?
Ferdinand a fost cel care a pastrat unitatea romanilor si deranjeaza ramura iredentista a udmr dar pe de alta parte a ajutat populatia maghiara infometata de chiar conducatorii lor care o foloseau doar ca si carne de tun.Pe vremea lui Ferdinand chiar contii maghiari au cerut alipirea tarii lor la Romania mai ales ca si pe coroana regelui lor Stefan sunt insemnele ortodoxiei

de emil la 26 June 2014 - 12:52

@Elena
Regret că nu ați observat că udmr este ÎN ÎNTREGIME iredentistă, nu doar ”o latură” a ei.

de one citizen la 26 June 2014 - 13:57

”mă forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor.Nu forţaţi lucruri ce nu e bine să forţaţi!” =)) pai nu amplasati baaaa,ca asta nu este castelul si parcul orasului,e al familiei karoly ….da’ nu-l transformati ma in resedinta de vacanta pt ei? ca e mai simplu…sa vina sa se mute acolo de-acum ca-i terminat,doar sa mai astepte putin sa se termine si lucrarile din parc apoi pot veni sa puna lacat pe porti,ba sa fie pazit si de gardieni platiti din banul public…nu? si in locul fiecarui copac sa amplasati si o statuie a unui membru al familiei lor de bozgori,sa avem un parc al statuilor karoly de la cel cu tzatza-n gura pana la cel cu barba sura
…vai de pl voastra de slugi…

de ZSOLTI la 26 June 2014 - 20:45

Avantajul democratiei: si prostii au dreptul la puncte de vedere.
Pericolul democratiei: daca prostii sunt majoritari pot sa-si impuna punctele de vedere.

de pentru joltica copy paste la 26 June 2014 - 21:02

o radiografie perfecta pentru udmr carei!
acum chiar ca ai nimerit-o,ai copiat foarte bine!
de cand mai folosesti si nickuri romanesti te mai destepti si tu pe alocuri!

de tarabostes la 26 June 2014 - 21:39

Joltica e prima data cand pot sa te felicit si ai zis un mare adevar in partea doua a ineptiilor pe care le debitezi mereu…,,Daca prostii sunt majoritari pot sa-si impuna punctele de vedere”…Majoritari in Carei sunt Udmr-istii tai Joltica. :) Pericolul democratiei in Romania sunteti voi parlitule de Jolti,pentru ca peste tot pe unde puteti instaurati dictatura ,segregarea etnica,sovinismul etc…Noroc ca ati fost sunteti si veti fi mereu nesemnificativi ca numar si valoare atat pentru Romania,cat si pentru vecini cat si pentru intreaga Europa,ca la ce idei si conceptii aveti locul vostru e mai departe decat locul de unde ati migrat…

de amigo la 26 June 2014 - 22:59

zsolti ca bine zici, in Consiliul Local CAREI:
“Avantajul democratiei: si prostii au dreptul la puncte de vedere.
Pericolul democratiei: daca prostii sunt majoritari pot sa-si impuna punctele de vedere.”

de csigabigalaicsi la 28 June 2014 - 06:47

primarul are retinere pe salar din 2008 pentru datoriile neplatite de miliarde…sta prin casele altora si nu plateste impozit ca nu mai are pe ce…ca sa aiba masina a cumparat din banii fundatiei de promovarea turismului local un renault tocmai de la bacau..privatizarea a punctul lui forte- a falimentat pana acum toate firmele sale

de vulturul la 28 June 2014 - 13:16

cei doi primari stiu doar cu pumnu in gura si cu politia sa se impuna in fata comunitatii romanesti din carei.
se incearca refacerea conducerii hortyte din 1940 !
e vremea de pus mamaliga!

de MrK la 29 June 2014 - 18:16

Cine este de vina ptr atitudinea lor??? Stim cu totii, au fost tinuti in brate de toate partidele politice timp de 25 de ani, nu am fost in stare sa avem o majoritate,apoi li s-a promis mereu cate ceva, unii au promis chiar si Inima Tarii, asa ceva nu poate fi tolerat. Acu’ce pretentii sa mai avem la ei, ne joaca cum vor ei, vina ne apartine. Imi pare fr rau.

de walter la 30 June 2014 - 09:33

ma bucur ca pentru noi au aprobat sa punem placa comemorativa in castel pentru colonistii svabi.din pacate nu am ramas prea multi in carei si cei mai multi dintre cei care au ramas suint acum membrii la udmr carei pentru a ajunge pe functii -la alegerile parlamentare fdg carei nu a avut voturi nici cati membri are pentru ca toti au votat cu udmr si asa a obtinut fdg mai putin de 0,1% in carei!
cativa mai stiu limba si oricum toti vorbesc ungureste nu svabeste.e o rusine ca FDG CAREI este impotriva punerii bustului regelui FERDINAND in CAREI cand se stie ca are radacini nemtesti acest rege.

de Liviu la 3 July 2014 - 06:22

Prefectura si institutiile statului dorm?
Cum isi permite un primar din Romania platit cu bani romanesti sa refuze un bust al unui rege al Romaniei doar pentru ca grofii nu sunt de acord?
Sa iti bati joc de romanii din Carei numai pentru ca esti presedinte la UDMR si primar cum se tolereaza de catre Prefect?
In Harghita au inceput amplasari de statui ale criminalilor de razboi.Autoritatile astepata sa apara si aici sfidari la adresa cetatenilor Romaniei? poate vim vedea pus pe Stalin si Hitler in curand?

de emil la 3 July 2014 - 13:23

@Liviu
Își permite pentru că legile au fost făcute prost, astfel încât să-și poată permite. Cât despre instituții, oamenii din ele se ascund timorați, se prefac a nu vedea nimic, pentru a nu fi cumva taxați drept șovini, xenofobi, antidemocrați și antieuropeni. A ajuns România statul în care liderii minorității ungurești sunt în guvern, dar tot ei se plâng de discriminări și cer autonomie. Politicienii au adus poporul într-o fundătură ce va genera lehamite și absenteism electoral, adică într-un moment în care majoritatea e scârbită de politică și apatică la problemele țării. Tonta cu psd-ul său i-a adus pe horthyștii din rmdiszno la guvernare, iar pnl caută alianțe pe dreapta, unde nu se poate întâlni decât cu beshiștii, responsabili, alături de rmdiszno, de dezastrul din 2010 -2011 al României. Iar rmdiszno își face jocurile antiromânești din poziție guvernamentală. Dacă se ajunge la destrămarea statului român, acești politicieni vor fi blestemați nu numai de generațiile viitoare!

de careian la 3 July 2014 - 15:49

un rege al Romaniei este deranjant pentru udmr carei dar cei care au avut o atitudine ostila fata de poporul roman,masacrand populatia romanesca sunt bineveniti pentru ei?
azi maine ne vom trezi ca vor vrea statui pentru hortysti si criminali de razboi ca si wass sau nyro sau Kossuth care nu a recunoscut nici un drept naţiei române în afara „dreptului” de a se dizolva în naţiunea ungară. Pentru Kossuth faptul că populaţia majoritară a Transilvaniei era românească constituia un element secundar. A fost total lipsit de înţelegere faţă de români, pe care i-a tratat cu o superioritate condescendentă, chiar cu dispreţ, arătând faţă de ei o intransigenţă nejustificată şi nelimitată. Rămâne ca un document de referinţă Proclamaţia din 10 octombrie 1848, prin care îi soma în termeni ultimativi şi injurioşi pe români – numindu-i „gunoaie ingrate” – să revină la „ordine şi supunere legală”. Le impunea, de fapt, să accepte unirea Transilvaniei cu Ungaria şi să renunţe la recunoaşterea lor ca naţiune. Nu e de mirare că rezultatul proclamaţiei a fost să genereze o confruntare de o gravitate deosebită între români şi maghiari. Kossuth a fost autorul moral al unui veritabil etnocid.Violenţa la care s-a recurs împotriva românilor în prima jumătate a anului 1849, când Transilvania a fost recucerită de trupele guvernului ungar, a fost prefigurată de proclamaţia lui Kossuth din 22 decembrie 1848 care vorbeşte despre lipsa capacităţii de a înţelege şi miopia politică care îl caracterizau pe conducătorul Revoluţiei ungare. „Plin de injurii la adresa lor, numindu-i «mercenari plătiţi», «hoardă mai josnică decât vita», «bandiţi valahi», el îndeamnă pur şi simplu la «exterminarea» românilor şi a tuturor duşmanilor.” (Liviu Maior, 1848 – 1849, Românii şi ungurii în revoluţie, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 378)

Însuşi Bălcescu, după aflarea dispoziţiilor date de Kossuth privind organizarea unei expediţii totale împotriva lui Iancu, scrie: „Kossuth a guvernat rău şi slab, el mi-a dovedit şi mai mult că un demagog nu poate fi un om de stat. El a pierdut Ungaria.” (N. Bălcescu, Opere, Corespondenţă, IV, p. 228)Kossuth i-a urmărit cu o ură neîmpăcată nu numai pe români, ci şi pe saşii transilvăneni din cauză că s-au opus “luptei pentru libertatea maghiară”. Într-o scrisoare adresată la 17 martie 1849 generalului polonez Bem, comandantul armatei ungare în Transilvania, îi scrie cu ocazia cuceririi Sibiului de către armata rusească: „Să-i arestaţi pe cei mai de seamă conducători ai răzmeriţei săseşti, predându-i comisarului guvernamental Csányi”. Acesta urma să-i trateze ca ostatici, iar “dacă ruşii nu se vor retrage neîntârziat din ţară sau dacă se va constata fie şi cea mai mică opoziţie din partea saşilor, aceştia vor fi consideraţi vinovaţi de cea mai josnică trădare de ţară, vor fi duşi în faţa unui tribunal militar şi vor fi grabnic pedepsiţi cu moartea”. Conducătorul saşilor, Ştefan Ludwig Roth, a fost, aşadar, condamnat la moarte prin chiar această scrisoare a lui Kossuth. Procesul său a fost o farsă!Reprezentant al radicalismului ungar, Kossuth a fost un „agitator politic” care din cauza exceselor sale a intrat în conflicte grave cu contele Istvan Széchenyi, considerat şi astăzi drept „cel mai mare ungur!” Încă din 1841, Széchenyi scria despre Kossuth în următorii termeni: „Dac eu îi trezesc pe cei adânc adormiţi, aprinzând focul sub cazanul unguresc rece ca gheaţa, Kossuth îi mână pe cei care abia s-au trezit până fac febră, iar cazanul, oricum prea cald, va exploda” (Magyar Revay Lexicon, XVII, p. 81).O părere negativă despre Kossuth are şi Bertalan Szemere, fostul prim-ministru al guvernului său. Acesta a scris despre Lajos Kossuth că acesta s-a purtat de la început ca un autocrat şi că a sfârşit ca un laş abandonându-şi patria cu o săptămână înainte de lupta finală de la Şiria pentru a fugi în Turcia şi îl va acuza de duplicitate. În exilul sau din Italia „stilul său autocratic şi manierele sale intolerante vor distruge orice orice influenţă reală asupra comunităţii revoluţionarilor expatriaţi”. Nu în ultimul rând, Kossuth a provocat rănile nevindecabile pe care memoria colectivă a generaţiilor de români ardeleni nu le poate uita. În perioada în care el a condus guvernul revoluţionar ungar au fost distruse 230 de sate româneşti. În fiecare sat locuit de români au murit între 10 şi 20 de oameni. În Transilvania, revoluţia din 1848 a făcut 40.000 de victime civile. Comparativ, în Revoluţia franceză din 1789 au murit 15.000 de persoane…

de tarabostes la 3 July 2014 - 19:11

Bravo ,,careian” pentru material,ar fi bine sa-l citeasca cat mai multi si mai ales tinerii.Din pacate in istoria ce se preda in scoala in zilele noastre nu vom gasi astfel de date pentru ca se preda o istorie ,,cosmetizata” care sa nu supere eternii guvernanti de dupa 1989.In ritmul acesta vom ajunge in situatia ca nu numai ca vom fi iertat nedreptatile,nelegiuirile si crimele in masa de cele mai multe ori facute de unguri dar le vom si uita ceea ce este foarte periculos…
Vom trai mereu ,,periculos” atata timp cat va exista compromis politic care sa includa Udmr.Si toti au facut si fac asta…Daca nu ar fi compromisurile astea jignitoare la adresa natiei romane atunci sigur in Carei sau altundeva in Ardeal nu ar aparea statui cu criminali de razboi,nici macar idei…Nu ar avea loc manifestari iredentiste in timpul carora sa se vanda carti cu poezii ale criminalui de razboi Vass Albert…Cand s-a intamplat acest aspect la Carei s-a luat vreo masura?De ce n-au zis atunci grofii ca nu e ok sa se faca comert stradal cu carti care jignesc cetateanul roman?Sunt organe si servicii de informatii si securitate care ar trebui sa ia masuri…Dar cu siguranta din cauza faptului ca totul e politizat,seful decide ca nu ar fi bine sa se intervina pentru ca avem nevoie de suportul,,lalelelor”negre…
Sa dea Domnul sa nu am dreptate dar asa cum se opune acuma Eugen amplasarii bustului Regelui Ferdinand in parc,nu va dura mai mult de 5 ani si o sa pledeze pentru mutarea bustului lui Simion Barnutiu din fata actualului Seminar Romano-Catolic pentru ca va fi jignitor la adresa elevilor unguri sa vada zilnic acest bust si sa se impiedice la intrare si la iesire mereu si sa apara atatea fracturi…
Subiectul Eugen draga intradevar e foarte sensibil pentru ,,voi” si va simtiti fortati sa acceptati ceva romanesc pentru ca Regele Ferdinand a dezrobit cetatenii Ungariei si le-a dat si de mancare,fata de Lajosii,Istvanii si Arpazii vostri care le-au dat romanilor doar sange si crime…

de Dorin la 4 July 2014 - 22:17

cum e posibil ca prefectura sa tolereze astfel de manifestari sovine din partea unui primar?
adica statuia unui rege al tarii in care ne aflam si care plateste un salar pentru acel primar sa fie refuzata???
PREFECTURA si GUvernul DORM???
institutiile statului lucreaza pentru dusmanii tarii noastre?
cine nu iubeste tara aceasta e liber sa plece si sa nu se mai chinuie in ea!

de emil la 4 July 2014 - 23:24

@ careian

Uite de aia se sărbătorește 15 martie (1848)în România. Încă puțin și se va sărbători deschis și 30 august (1940). Deja unele publicații din presa de limbă ungurească au pregătit terenul, românii sunt „ocupanți” în Ardeal, iar dictatul hitlerist este prezentat drept un act de restituire către Ungaria a ceea ce i se cuvenea acesteia „de drept”, făcând abstracție de majoritatea românească a teritoriului. Urmează să ne prezentăm scuzele că am „ocupat” Ardealul. Evident, în ungurește!

de petre la 5 July 2014 - 07:41

sovinii maghiari se leaga doar de sarbatori antiromanesti si fac scandal ca sa nu se observe ca ei traiesc numai din bani romanesti pentru ca nu sunt in stare sa presteze o munca cinstita si e mai usor sa stea cu mana intinsa pe la vecini si apoi clar ca devin si violenti daca li se permite.
nu trebuie dect sa ne uitam la noi in oras unde primarul are retinere pe salar din 2008.

de coasa la 5 July 2014 - 07:44

poate ar trebui sa nu mai platim darile la fel cum fac si ei ca nici primaru nu are trecut de foaia de avere nimic numai ca sa nu plateasca .
sa ajungi la pensie si sa nu ai nici casa nici nimic pe numele tau trebuie luata ca si o performanta domnule primar.cu asta va puteti lauda ca restul e pe banii nostri.

de Maria la 6 July 2014 - 07:37

Ramane rusinea celor de la UDMR Carei care se folosesc de faptul ca sunt majoritari ca sa bage punul in gura romanilor din Carei crezand ca au ramas inca in Evul Mediu si se pot opune amplasarii bustului regelui Romaniei care a fost Ferdinand,cel care a scapt poporul maghiar de bolsevici si a hranit populatia maghiara infometata de chiar conducatorii lor.
Cine se incumeta sa le spuna ca suntem in anul 2014?
Ei umbla pe la Uniunea Europeana dupa drepturi si culmea e ca tocmai ei nu stiu sa respecte comunitatea din care fac parte si statul unde traiesc si muncesc.Bun exemplu stiu sa ofere.La fel ca presedintele lor care ne cere sa platim darile la oras dar el inca are retinere pe salar pentru datoriile la buget….

de simion la 12 July 2014 - 19:29

Ferdinand a fost denumit Cel Loial.Aceasta trasatura a sa deranjeaza primarii udemeristi care sunt impotriva sa?
Primaria Carei a pornit jihadul impotriva romanilor si personalitatilor romanesti?
Inseamna ca sunt complexati si frustrati ca alta explicatie nu vad.

de eviana la 13 July 2014 - 09:59

Avem si noi reprezentanti in Parlamentul European si vom trimite acolo in curand toate faptele antiromanesti sesizate la Carei sa vada si parlamentul european cum se respecta drepturile minoritatii romanesti de conducerea maghiara din oras, cum fac intr-un oras din Romania numai ce doreste UDMR. Trimitem dar nu oricum ci cu o documentatie stufoasa, care va fi reprezentativa pentru “toti maghiarii de pretutindeni” sa vada lumea ce se intampla intr-un oras din Romania si nu numai, cum sunt tratati romanii in TARA LOR acolo unde populatia romaneasca este minoritara apoi vom vedea cum vor raspunde in fata… Europei.

de Horia Mărieș la 18 July 2014 - 08:16

Citim în “presa de ziare” de azi:

Az erdélyi román nemzeti mozgalom vezetőjének, a filozófus-politikusnak a mellszobra nemrégiben témaként felmerült a város helyi tanácsának gyűlésén. Elhangzott, hogy “a nevét viselő szakiskola szívesen venné, amennyiben udvarára vihetné az alkotást.” (>>>AȘA O FI FOST? <<<, sau așa a zis http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Eugen_Sch%C3%B6nberger fiindcă bustul lui Bărnuțiu îi stă în coastă? <<<) Az indítvány ellen persze hevesen tiltakoztak a testületbeli ellenzék tagjai.

Directorul Liceului Tehnologic "Simion Bărnuțiu" a cerut chestia asta???? Să ridice mâna sus dacă este așa!

Ca să-l informez, dacă cumva nu știa până acum, că Siminon Bărnuțiu, născut într-o familie săracă, și-a început studiile la școala comunală de la 6 ani. După terminarea școlii, a urmat studiile la gimnaziul din Careii Mari (azi Liceul Romano-Catolic “Josephus Calasantius” Carei, “Kalazanci Szent Jozsef” Romai Katolikus Liceum) iar, apoi, Facultatea Teologică din Blaj, unde a fost hirotonit preot celib greco-catolic.

Așa că bustul lui Simion Bărnuțiu își are locul și chiar stă foarte bine acolo unde este acum, adica acolo unde o învățat Bărbuțiu. Nu deranjazează pe nimeni. Nu deranjează nici măcar celebră (deja) comisie de circulație Careiană, aia resposabilă cu închiderea unei străzi luni și vineri, pentru un nenorocit târg de vechituri. Niște tembeli.

Iar la Liceul Tahnologic, care se va transforma probabil foarte curând în profesională, directorul n-are decât să-i facă lui Simion Bărnuțiu cea mai frumoasă placă memorială din bronz. Cu potret în basorelief. Fiindcă școala are ateliere destule și meșteri pricepuți!

de tarabostes la 18 July 2014 - 14:14

Domnule Maries ,,ce optimist sau naiv” am fost cand faceam referire la bustul lui Simion Barnutiu…vezi comentariul meu la 3 July 2014 – 19:11…

de Horia Mărieș la 18 July 2014 - 16:46

@tarabostes: Ați fost doar realist, nici naiv și nici optimist.

Și încă ceva. Întâmplarea asta demonstrează din nou, dacă mai era cazul, că adevărul iese pânâ la urmă la iveală.
Mai devreme sau mai târziu și indiferent de cât de mari mincinoși sau de cât de mari grofi (pardon: baroni) Münchausen s-ar crede unii.

Eu unul am ajuns de mult la concluzia că Jenö suferă, pe lânga boala lui de bază care este prostia combinată cu mârlănia, și de sindromul Münchausen. Sindromul Münchausen descrie o patologie psihiatrică (tulburare mentală), o patomimie asociată cu dificultăți emoționale severe, care aparține de grupa tulburărilor facticioase. Sindromul apare la persoane cu tulburări de personalitate și este caracterizat prin necesitatea de a simula o maladie neconexată la un profit direct și obiectiv (spre deosebire de simulanți, în engleză : malingering, în franceză : malingre), prin care pacientul caută să beneficieze de îngrijiri medicale pentru afecțiunea sa imaginară. Richard Asher a descris și denumit acest sindrom în 1951, după numele ofițerului german Karl Friedrich Hieronymus, Baron Münchhausen (1720-1797), celebru pentru minciunile sale si relatarea extrem de exagerată a unor date biografice și povestiri din război.

de tarabostes la 18 July 2014 - 19:57

Atunci daca ziceti ca sunt realist domnule Maries cu parere de rau zic ca avem foarte multi ,,Munchauseni” printre concetatenii nostri de etnie maghiara…

de elena la 18 July 2014 - 20:23

conducatorii udmr sunt de vina pentru degradarea relatiilor cu etnicii romani.
oamenii obisnuiti din cele doua etnii se inteleg si nu au probleme pana cand nu intervine vreun sef de la udmr care provoaca astfel de manifestari rusinoase probabil ca sa abata atentia de la manevrele lor economice ilegale.
http://www.napocanews.ro/2014/07/exclusiv-vezi-cat-de-mult-respecta-unguroaica-biro-rozalia-propusa-pentru-vicepremier-si-ministru-al-culturii-istoria-si-cultura-poporului-roman.html

de tarabostes la 18 July 2014 - 21:33

Eu lui Rozica Biro si altora ca ea le-as depune cate o coroana mai mare…dar de urzici verzi ca oricum le place culoarea si i-as bate cu ele peste gura si prin alte parti pana ar mai invia o data… :)

de emil la 19 July 2014 - 18:45

elena, dacă ar fi numai șefii, ar scăpa repede de ei. problema e că virusul ungaritei i-a contaminat și pe unii unguri de rând, iar aceștia marșează la comanda rmdiszno.

de nerusinare la 19 July 2014 - 20:51

uitati-va la el ce nervi are cand aude de statuile personalitatilor romanesti si pentru care nu trebuie nici macar sa plateasca fiindca au fost realizate de romani adevarati nu ciorditori de fonduri…da de circul facut azi la carei de parohia reformata de ce nu spune nimeni????
politia locala a inconjurat parcu sa nu intre tziganyii sa deranjeze fetele reformate pentru care primaru a dat 90 de milioane din pusculita orasului..tot cu mana intinsa la banii guvernului roman stau si tot nu sunt multumiti ciumetii!

Raspunsuri

Lasati un comentariu