BAC 2014:Matematica si Istoria

• publicat la: 2 iulie 2014
BAC 2014:Matematica si Istoria

O altă zi de mari emoţii pentru cei care au susţinut azi, a doua probă  scrisă la  examenul de bacalaureat, proba obligatorie a profilului. Astăzi,2 iulie, elevii care au terminat clasa a XII-a  care terminat profilul real  au susţinut proba la matematică, iar cei care au terminat profilul uman au susţinut examen la istorie.

La Matematică, subiectele au fost diferenţiate în funcţie de profilul studiilor liceale absolvite de candidaţi, astfel că au existat subiecte de Matematică pentru specializarea Matematică-informatică, subiecte pentru Pedagogic, subiecte pentru specializarea Ştiintele naturii şi, de anul trecut, de asemenea subiecte diferite pentru filiera Tehnologică. Până anul  trecut, subiectele pentru absolvenţii de la Ştiintele naturii erau aceleaşi cu subiectele pe care le aveau de rezolvat absolvenţii de la filiera Tehnologică.

La Istorie, toţi absolvenţii de la Uman şi Vocaţional au avut de rezolvat aceleaşi subiecte. La disciplina Istorie, absolvenţii de liceu au avut ca cerinţă la ultimul subiect să elaboreze „un eseu despre rolul spaţiului  românesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea”.

La singurul centru de examen de bacalaureat din oraş, Liceul Teoretic,cei 278 de candidati au trecut prin noi emotii.Dacă pentru mulţi candidaţi care au dat examenul la Matematică,proba  li s-a părut că a fost uşoara, cu subiecte neaşteptat de uşoare, pentru cei care au dat examenul din istorie, subiectele primite au fost neaşteptate, i-au luat prin suprindere.

Am stat de vorbă şi cu şefa de promoţie a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu”, Steliana Moisa, căreia examenul de la proba de matematică ,, i s-a părut uşor.. Am exersat mult în timpul anului la matematică, m-am pregătit constant şi de aceea mi s-a părut uşor acest examen. Cred că am să iau peste 9!’’

Unei alte colege de ai ei, absolventă de profil tehnic de asemenea, i s-a părut ,, a fost foarte bine la proba de matematică, m-am pregătit un an întreg la mate, o să iau peste 9! a declarat încrezătoare Pop Lavinia.Secan Alexandra, a spus că au fost subiecte uşoare şi că s-a descurcat, totuşi ,, la geografie cred că va fi mai greu, vineri când dăm ultima probă.

O absolventă a Liceului Teoretic, de la profilul ştiinţe ale naturii a declarat pentru ,,Buletin de Carei” că ,,subiectele nu au fost foarte grele, au fost acceptabile. Sper să iau o notă bună. În timpul anului, m-am pregătit la mate, mi-am făcut toate temele pe care mi le-a dat proful meu, Nilvan Sorin, au fost bine făcute. Nota pe care mi-o vor dat mă gândesc că va fi 8, aşa sper! Eu mai am vineri de dat la biologie examen, este ultimul pe care îl dau, am puţine emoţii, dar m-am pregătit la bio,îmi place această ştiinţă, eu sunt de la ştiinţe ale naturii.’‘ Romanescu Denisa va părăsi România, va merge în Norvegia, unde va studia stomatologia şi ne-a spus că acolo nu contează cu ce notă ai terminat bacalaureatul, contează doar să îl iei, pentru a lua admiterea la facultatea de acolo.

Un tânăr entuziast şi degajat, absolvent al Colegiului Tehnic ,,Iuliu  Maniu” de la profilul tehnician operator de calcul, pe nume Fekete Andrei a spus că ,,subiectele de la matematică au fost simple, am primit ecuaţii,funcţii, logaritmi, la primele cerinţe pe care le-am avut de rezolvat şi au st toate foarte simple. A fost o probabilitate pe care a trebuit să o rezolv, care m-a pus în dificultate pentru că mi-am încurcat formula, dar 50% din această cerinţă cred că am rezolvat-o corect. Am mai avut şi o problemă la care a trebuit să aflăm distanţa dintre 2 puncte, care a fost foarte simplă. La subiectul II am avut o matrice, după care o comutativitate, au fost simple ambele.La subiectul al treilea am avut de rezolvat o devianţă şi o integrală, care a fost dificilă rău, dar per total a fost bine.”, a spus Andrei zâmbind încrezător.

Petkes Cătălin, absolvent de profil real matematică-informatică a avut subiecte conforme cu profilul matematică-informatică pe care l-a absolvit, a declarat că ,,subiectele au fost accesibile pentru fiecare elev care a terminat un profil real şi cred că  putea lejer să scoată o notă de trecere oricine.. Eu m-am descucat bine, onorabil, şi cred că iau peste 6, un 7, mă gândesc!’‘. Şi un coleg de al său, tot absolvent de matematică-informatică la Liceul Teoretic, Cheregi Cătălin a spus că ,,subiectele au fost uşoare.Nu mă aşteptam să fie atât de uşoare, chiar nu au fost greu…”

George Dragoş, absolvent al Colegiulu Tehnic ,,Iuliu Maniu”, profilul tehnician operator tehnică de calcul a spus că la proba de matematică de astăzi ,,primele 2 subiecte au fost uşoare, chiar mi s-au părut neaşteptat  de uşoare, am întâmpinat dificultăţi la al treilea subiect, acolo a fost mai greu, dar am trecut peste dificultăţi cu bine şi m-am descurcat. Mă aştept să iau peste 7. M-am pregătit şi în timpul anului, am luat şi ore suplimentare pe care le-am făcut cu profesoara Moca Laura şi în ultimele zile am tras mai mult şi am tot făcut exerciţii. Aştept proba la biologie, acolo va fi mai greu decât la mate şi la română pentru mine”.

George, viitor psiholog, preşedinte al Consiliului Elevilor, şef al Departamentul  de sport pe judeţ, care a practicat mulţi ani baschet, handbal şi multe alte sporturi se va îndrepta să studieze ,,sportul minţii” cum a supranumit el psihologia. Îi place mult psihologia şi se vrea să o studieze pentru că-i place mult …să studiez oamenii, să vad cum sunt oamenii, cum se comportă în diferite situaţii, împrejurări de viaţă, să le văd reacţiile.

Ştiu că dacă vreau să mă îndrept spre psihologia clinică, Clujul are o facultatea tare bună la Babes Bolyai, iar dacă vreau să merg înspre psihologie organizaţională, la Timişoara am auzit că e bine să merg. Acum voi vedea. ceea ce ştiu e că voi face cercetare, vreau să ajut oamenii şi să a o contribuţie în acest sens.”

Cei care au absolvit profilul uman, filologie au dat la proba de astăzi a bacalaureatului la disciplina istorie. În curtea liceului Teoretic, pe o bancă am întâlnit un grup de fete care au terminat filologie la Liceul Teoretic.

Ele au avut de scris pe foaia de examen despre perioada din istoria României cuprinsă între secolele XIV-XVIII.  Fetele de la filologie, Dobocan Adela, Rus Lorena, Vădan Alexandra, au spus  că nu sau aşteptat să primească acest subiect, ,,ne aşteptam la un subiecte despre România modernă, pe asta am pus baza la clasă. Dobocan Adela Ancuţa, de la filologie a spus că ,,am primit domnitorii care au domnit între sec.XIV-XVIII, a trebuit să scriem rezumatul acelei perioade istorice. Mă aşteptam să ne pice subiecte despre Cuza, sau comunismul, na, dar ne-a picat acest subiect, totuşi o fost bine! Corectorii sperăm să fie buni cu noi, ei decid cum ne evaluează, dacă e ok cum am scris.Sper să am nota peste 6. Am scris despre domnitorii Basarab, despre Muşatini,am scirs despre atribuţiile domnitorilor, am scris mult despre Ştefan cel Mare, am scris un fapt istoric pe care l-a făcut Ştefan când l-a învins pe Petru Aron la Doljeşti în 12 aprilie 1457, după care a fost proclamat domn al Moldovei, am scris că domnitorii au făcut tot posibilul ca ţările române să fie unificate şi ca ţara să fie neatârnată politic şi subjugată altor neamuri şi că vor rămâne în istoria României şi în memoria românilor pentru faptele lor brave. Subiectele acestea pe care le-am primit ne-au marcat pe viaţă”, a spus mai în glumă, mai în serios Adela.

Potrivit Inspecoratului Judeţean Satu Mare, proba scrisă obligatorie a  profilului din cadrul examenului de Bacalaureat a fost susţinută de 2078  din totalul de 2164 de candidaţi înscrişi, un număr de 86 de candidaţi fiind absenţi. La matematică au foast prezenţi 1386 de candidaţi din cei 1449 înscrişi, iar la istorie au fost prezenţi 692 de candidaţi din cei 715 înscrişi.

Absolvenţii clasei a XII-a vor susţine vineri, 4 iulie, ultima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, cea la alegere, cea a profilului şi a  specializării. Afișarea rezultatelor se va face la data de 7 iulie (până la ora 12.00), urmează apoi depunerea contestațiilor (între orele 12.00 – 16.00). Rezultatele finale vor fi afişate în data de 11 iulie.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu