Atacul ca apărare. Cameleonismul UDMR Carei

• publicat la: 29 august 2014
Atacul ca apărare.  Cameleonismul  UDMR Carei

Pe data de 25 octombrie 2014 se vor împlini 50 de ani de la dezvelirea Monumentului Ostaşului Român din Carei,operă a renumitului sculptor român Gheza Vida. Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc .În semn de respect pentru jerfa supremă,data dezvelirii a fost stabilită la aceiaşi dată cu Ziua Forţelor Armate Române,la festivităţile din 25 octombrie 1964 asistând şi sătmăreanul Leontin Sălăjan,ministrul de atunci al Apărării Naţionale.

Deşi se afla pe domeniul public al municipiului Carei, Primăria nu a alocat niciodată fonduri pentru întreţinerea acestui ansamblu monumental, şi nici pentru lucrări de reabilitare.

Urmare a numeroaselor solicitări venite din partea careienilor,Consiliul Judeţean a decis să se implice în întreţinerea lui. Pentru a nu evita cadrul legal,la începutul lunii septembrie 2013 monumentul a fost preluat de sub jurisdicţia Primăriei municipiului Carei în patrimoniul Muzeului Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean.

Astfel,în toamna lui 2013 au avut loc primele  operaţii de curăţare a Monumentului Ostaşului Român. Directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Radu Ardelean a declarat la acea dată că monumentul a fost curăţat chimic şi mecanic şi s-a aplicat  un tratament chimic pentru a împiedica înfiltrarea apei.

Ca la orice eveniment aniversar,mai ales jubiliar,pregătirile încep inainte cu câteva luni.Astfel,Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat fonduri pentru ca Muzeul Judeţean să poată demara lucrările de restaurare a soclului în special, aflat în stare avansată de degradare. În cursul săptămânii viitoare va sosi şi marmura de la aceiaşi carieră din care a fost exploatată şi cea folosită de sculptorul Vida.

Deşi conducerea UDMR a municipiului Carei nu a mişcat un deget pentru a întreţine un  monument  aflat de pe domeniul public al  oraşului unde aproape toţi  suntem contribuabili,la solicitarea Consiliului Judetean de preluare a ansamblului monumental,unii consilieri UDMR au precizat că    “ perioada  pentru lucrările de restaurare să nu depăşească 2 ani”.

Culmea tupeului,administratia locală careiană trimite un avertisment Muzeului Judeţean,prin care li se aduce aminte că autorizaţia de construcţie eliberată, expiră la 28 septembrie.

Vigilenţa funcţionarilor primăriei Carei ar fi una de admirat dacă nu am cunoaşte faptul că pe raza municipiului Carei se ridică peste noapte terase pe Calea 1 Decembrie 1918,(singura zonă încadrată în zona 0 alături de satul Ianculeşti)  fără nici un fel de autorizaţie,că se fac parcări în faţa unor societăţi comerciale private precum cele din faţa fostului Minimax,a Novecomului,a restaurantului de lângă monument  sau în spatele unei foste centrale termice sau la alte câteva persoane fizice FĂRĂ niciun fel de autorizaţie sau se purcede la turnare de fundaţii pentru construcţii turistice pe teren încadrat ca şi păşune în cărţile funciare,sfidând legile în vigoare,şi pentru care ianculeştenii plătesc impozit.

La fel cum în prezent  neagă promisiunile făcute preşedintelui Consiliului Judetean pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand I al României în parcul din jurul castelului,primarul,care este şi presedinte al UDMR Carei, omite să pună în aplicare şi cele discutate cu  prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Radu Ardelean şi comandantul Garnizoanei Satu Mare, colonelul Daniel Chiminiţ,  la întâlnirea pentru  pregătirea  “Zilei Armatei Române” din octombrie 2013  când s-a decis  rărirea şi toaletarea arbuştilor de tuia ,de peste 6 m,aflaţi  în apropierea Monumentului Ostaşului Român. Monumentul este imposibil de admirat deoarece din orice parte ai intra in oras,perdeaua de tuia actioneaza perfect pentru ascunderea lui.

Descoperind probabil citatul ,,Cea mai bună apărare este atacul’’ ,în cadrul şedinţei de vineri 29 august a Consiliului Local, primarul a criticat  delăsarea  Consiliului  Judeţean în ce priveşte stadiul lucrărilor de restaurare de la Monumentului Ostaşului Român,uitând că preşedintele Adrian Stef i-a făcut o favoare prin preluarea sarcinilor financiare şi de realizare a acestor lucrări, monumentul fiind de fapt al careienilor care încă mai au un primar plătit de guvernul României.

Intervenţia primarului Kovacs din şedinţa de astăzi a avut loc ca urmare a solicitării consilierului Ciută,care i-a atras atenţia ca să  îşi respecte promisiunile făcute în cadrul diverselor şedinţe,mare parte a lor consemnate în procesele-verbale.

 redactia

comentarii

de suarezz la 29 august 2014 - 13:54

Stimata redactie, mai scriem si altceva sau numai despre statui? Propun redenumirea ziarului in BuletinDeStatui.

de marna la 29 august 2014 - 14:34

va cam doare adevarul tulipanilor? apoi voi ce tot va puneti in oras statui unguresti daca nu va plac statuile? o trebuit sa vinim noi sa vorbim cu sefu vost ca sa puneti la loc placa craisorului muntilor!

de Horia Mărieș la 29 august 2014 - 14:47

Nu o să scriu despre statui, deși un monument nu este o statuie.

Sper că informația din articol: „… se ridică peste noapte terase pe Calea 1 Decembrie 1918, (singura zonă încadrată în zona 0 alături de satul Ianculeşti)” este una corectă, fiindcă atunci la fel de corectă este și informația: „primașul și unii funcționari publici de la Serviciul Urbanism din cadrul UAT Primăria Minicipiului Carei sunt imbecili”.

Asta, având în vedere doar faptul că cei ce dețin imobile situate in zona 0, plătesc cele mai mari impozite pe proprietăți (imobile deținute) din municipiul Carei.

Cum adică, ianculeștenii sunt obligați să plătească cele mai mari impozite? Ca ce chestie? Cine pisici a hotărât, a votat și a aprobat și prin care hotărâre a Consiliului Local s-a „legiferat” chestia asta?

Fiindcă cei care au votat și aprobat, nu sunt imbecili ci niște cretini.

Dacă informația din articol nu este una corectă, atunci primașul, cei de la Urbanism și cei care au votat și aprobat plata unui impozit pe proprietăți atât de mare de către ianculeșteni in comparație cu impozitele plătite de ceilalți careieni, nu sunt nici cretini, nici imbecili, ci sunt efectiv niște ingerași, numai buni de mutat, imediat, în Rai. Ca să scape careienii și ianculeștenii definitiv de ei.

de bobina la 29 august 2014 - 15:56

dapoi ce aprobare sa hie pa terase daca fotbalistu nu a stiut sa isi pastreze cofetaria si acum ia numa chirie pe ea ca asa e mai usor.nu oricine stie sa isi pastreze afacerea si cei doi sobolani de sus is numa buni de dat exemplu!
pt ce sa ieie aprobare de facut terase si sa mai si plateasca pt ele daca se poate si fara ca doar mircsulika de la mircea tine bine spatele la ei!

de Horia Mărieș la 29 august 2014 - 18:40

S-a piblicat cumva in M.O. al României, ordonanță de urgență a lui Dragnea privind liberul la traseismul politic?
Nu de alta dar n-o văd la ședință pe doamna liberală, fostă director de școală, Alina Mocanu, zisă și „caracter integru”.
Dar poate nu mi-am deschis eu bine ochii.
Dacă a plecat de la PNL și n-a fost acceptată la PSD, cine este oare cel care urmează pe lista PNL-iștilor la alegerile locale din 2012 pentru a o înlocui pe Alina Mocanu ca și consilier local? Sper pentru PNL-iști să nu fie un alt „caracter integru”, un alt traseist, care mâine să fie iobagă lui Ovidiu Silaghi, omul lui Tăriceanu (doar omul de azi, că mâine nu se știe ca pământul, dacă Tăriceanu cu al lui ridicol PLR capotează urãt în septembrie).

Sincer vorbind, faptul că dna Mocanu n-a fost racolată imediat in PSD-ul careian pe mine unul mă miră, având in vedere că așa cum rezultă din inregistrările video ale ședințlor din lunile mai și iunie, preșul PSD-ului local își freacă PERMANENT, în timpul ședințelor, mâinile de bucurie la orice vot dat de UDMR-iști împotriva inițiativelor liberalilor, cum ar fi amplasarea busturilor Regelui Ferdinand I și I.C. (Ionel) Brătianu precum și problemelor legate de păsunea și păduriea comunală a ianculeștenilor, sau a finanțării legate de Festivalului Avram Iancu ce a avut loc recent la Ianculești.

Deși, este posibil, pe de altă parte, ca acest frecat permanent de mâini al lui Ionuț Oneț să trădeze doar o boală acută de nervi, un dezechilibru nervos serios. Să se trateze, fiindcă este un om incă tânăr și partidul de guvernământ are nevoie de astfel de cadre capabile cum este dânsul. Nu i-ar sta bine ca deputat PSD la tribuna Parlamentului, să-l vedem frecându-se nervos pe mâini. Sau ca ministru, fiindcă s-ar putea crede că se bucură: „Ia uite ce ghișeft am făcut, ce plasă le-am dat, ce i-am mai păcălit și de data asta pe proștii și pe țăranii ăstia!”.

Sau, mai este posibil și ca frecatul mâinilor la Ionuț Oneț să fie legat organic de „frecatul la cap” invocat mereu de primașul pe care-l preaslăvește, inclusiv în față Doamnei care i-a luat un interviu difuzat în direct la Radio Transilvania Carei.

Vezi de altfel și chestia asta, devenită deja clasică, fiindcă a inceput să concureze cele mai de succes filme turnate la Bollywood, Mumbai (Bombay), Maharashtra, India.

http://vimeo.com/95674987

de sorinel la 29 august 2014 - 20:14

Mai bine rezolvati alimentarea cu apa a orasului, Apaservul este loc de odihna pentru unii, toti incompetentii in frunte cu gogosar umplut ….sorine! De ce ne-am pus contoare, cata apa platim ar trebui sa avem lacuri de acumulare sub blocuri platim prostia si incompetenta………

de politistul la 29 august 2014 - 22:47

ne am imbatat la discoteca traiasca careiul traiasca primaru traiasca orasul carei viva

de caraian la 30 august 2014 - 07:12

nici o noutate nu ne spui

de Horia Mărieș la 30 august 2014 - 12:14

Iar ăstia ar merita înjurați fioros și de mamă și de tată și de patrie-ndurerată….

https://www.facebook.com/HVIM.64/photos/pcb.696843607069492/696842920402894/?type=1&theater

de emil la 30 august 2014 - 12:15

suarezz redenumit = monument de sovinism

de suarezz la 30 august 2014 - 13:03

ce sovinism diletantule…. is roman iar voi toti niste loseri !

de politistul la 30 august 2014 - 13:19

ne am sculat dupa chef am facut inviorare si acum mergem lastrandul termal traiasca careiul,traiasca primarul viva

de diletant la 30 august 2014 - 16:34

is roman nu spune nimic despre tine suarezule inafara de faptul ca esti coada de topor..origini romanesti au si grofii karolyi si primaru si copii lui si altii care slujesc doar banului si nu poporului din care provin…doar se cunoaste ca groful karolyi l-a tradat pe rakoczi si ca rasplata a primit terenuri intinse ca pana atunci erau cam pirliti..originea lor maramuresana nu o puteti ascunde cu istorii scrise doar dupa anii 1320 de parca abia atunci au aterizat din cer..numai ca banii primiti ca rasplata pentru tradarea lui rakoczi nu au fost cu noroc si deja in 1907 au trebuit sa dea castelului statului in contul datoriilor imense de la viata de desfrau..istoria se repeta pentru cine nu o cunoaste si se pare ca nici nu mai e mult pana atunci.

de politistul patriotul si peretaru la 30 august 2014 - 16:37

slaba miscare la apele termale si nu mai iese ciubuku ? nu presteaza pe gratis fetitele si iar ajungi la nevasta/? nici politia nu e proasta sa nu stie cine ii picteaza la gazeta de perete

de Horia Mărieș la 31 august 2014 - 05:38

Într-un articol datat 27 august din nagykaroly de pe domeniul ro. se reamintește faptul că Guvernul alocă anual sume importante pentru construcția de către unitățile administrative teritoriale (Primării) a unor locuințe sociale. Primăria Municipiului Carei se chinuie de multă vreme (actualul primar utilizând acest subiect și in campania electorală din 2012) cu finalizarea unui număr de cca 90 de locuințe sociale cu câte două camere (un dormitor și o sufragerie) precum și garsoniere. Se pare că în luna iunie a.c. Primăria Municipiului Carei a semnat cu Guvernul un contract de finanțare in valoare de cca 7.000.000 lei pentru finalizarea celor 90 de locuințe sociale aflate pe terenul situat intre str. Tireamului și ștrand. Primarul a fost convocat la București săptămâna aceasta pentru a participa la o ședință legată de problema construirii locuințelor sociale în teritoriu. La ședința CL din ziua 29 august a.c. la pct 5. Al ordinii de zi s-a discutat Proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului pentru lucrarea „Asfaltare drum acces şi parcări pentru blocuri de locuinţe sociale, str. Tireamului din municipiul Carei”. Bănuiesc că s-a si aprobat ceva, deși în presă n-a prea apărut „ce”.

Oricum, este binecunoscut faptul că în municipiul Carei există în prezent o criză acută de locuințe sociale, mai ales fiindcă acest aspect nu a fost printre prioritățile de până acum ale primarului, pe acesta interesându-l mult mai mult subiectele gen Lovarda, lipițani, manej vienez, statui de. ceară, Szarvas Fogado, bikavér si Cavalerii Vinului Sf. Orbán, afacerea bordurilor, a dalelor, a trotuarelor, a parcărilor din MV1 și MV2, de pe str. 1 Decembrie 1918; bairamurile cu scăpătații „mondiali” ai familiei Károlyi, cărțile și filmele făcute si plátite de municipalitate în onoarea grófilor, etc. adică subiecte în care primașul se poate „da mare”, in care poate poza în urmaș al grófilor, decât locuințele sociale destinate celor defavorizați de soartă din urbe, indiferent de etnia lor, țigani, maghiari, șvabi sau români.

Ca exemplificare, este suficient să amintim aici doar mizeria de nedescris ce domnește și caracterizează focarele de infecție de la fostul cămin Agro, de la locuințele sociale de pe strada Doina, de la apartamentul din blocul 4, cartierul Eliberării, unde persoane ale unei familii de rromi de etnie maghiară sunt obligate să iși ducă traiul de zi cu zi in două camere reduse ca dimensiuni, fără grup sanitar și fără sursă de apă curentă, etc., etc., etc.

Sunt de părere că întârzierea în finalizarea celor 90 de locuințe sociale se datorează și modului greșit in care s-a abordat inițial problema, încă din faza de concepție, proiectare.

S-a mers pe soluția ce s-a dovedit falimentară incă pe vremea ceaușo-comunismului, adică pe concentrarea oamenilor in „blocuri”, chit că ele se numesc acum locuințe sociale. Adică s-a incercat rezolvarea „dintr-o lovitură” a problemei celor 90 de locuințe sociale, deși această soluție este una ce necesită fonduri de investiții considerabile, deși se știa de la început că pe falimentara Primărie a municipului Carei nu o să o „țină brăcinarii” ca să o finanțeze, fără să beneficieze de un major sprijin financiar de la Stat. Chestia asta se numește pur și simplu „megalomanie” sau „grandomanie” și este, evident, o trăsătură de caracter a primașului. Care mai este, pe lângă multe altele și un cerșetor sadea ce stă permanent cu mâna întinsă, in așteptarea fondurilor europene și a celor guvernamentale. Singur nu este în stare să finalizeze intr-un timp rezonabil nici măcar o singură investiție (vezi Szarvas Fogadău), fără să indatoreze orașul la bănci prin dobânzi împovărătoare până în anul 2027 (sic!) fiindcă pur și simplu orașul nu are resurse, nu are din ce.

Sunt de părere că problema trebuia abordată prin politica „pașilor mărunți”, adică prin construirea, incet-încet, o unor locuințe sociale îndividuale, deci prin fragmentarea investiției. De exemplu, așa cum este descrisă soluția in link-ul de mai jos. Prin construirea unor locuințe sociale individuale, ieftine. Se construiesc anul ăsta 5-10 locuințe fiindcă doar pentru atâtea sunt bani, doar pentru atât „țin brăcinarii” Primăriei Municipiului Carei, apoi se mai fac la anul alte 5-10 locuințe sociale și așa mai departe.

http://m.huffpost.com/us/entry/5698214?ncid=fcbklnkushpmg00000063

Este drept, soluția propusă de mine are cel puțin un dezavantaj major. Nu se va putea aplica soluția aplicată deja de superinteligentul primar al municipiului Baia Mare, adică nu se va putea face „ghetoizarea” defavorizaților sociali, prin înconjurarea lor cu un zid înalt de 2-2,5 m inălțime. În plus, prin fragmentarea investiției, prin posibilitatea exercitării unui control mai facil, există și dezavantajul major că cei din primărie vor putea fura mult mai puțin.

Metod ghetoizării am ințeles că va fi aplicată deja și la Primăria Municipiului Carei, prin construirea, cu cărămizile de foarte bună calitate, obținute din demolarea „fabricii de gheață”, a unui zid inalt de 2 metri care să separe așa numitul bloc Agro aflat pe str. Iuliu Maniu, in spatele Teatrului și a Centrului Cultural, de curtea íntreprinderii Primăriei păstorită in prezent de distinsul domn Adorján Csaba, care, ca să se păzească de asistații sociali, mai crește pe acolo și vre-o 5 câini lupi. O pază exact ca în cazul lagărelor naziste.

Vezi in context și articolele „Szociális lakásokba költöztetnék őket” data 20 august 2014, „Kizárt, hogy kutyamenhely legyen a város közepén” data 19 august 2014 din ziarul online deja citat.

Barátok, haverek, vă spun eu, este perfect dacă o să mergeți neabătut pe aceasta cale, fiindcă sunteți mai mult ca sigur pe drumul cel bun cu zidul ăla de doi metri înălțime.

Mai rămâne să îi forțați pe defavorizații soartei ce locuiesc atât de mizerabil in blocul „social” Agro să poarte permanent pe piept o stea mare, galbenă și cu 6 colțuri. Chiar dacă nu este nici măcar un singur evreu printre ei. Ne vom întoarce frumos la vremurile ghetourilor din anul 1944. Nici nu m-ar mira prea mult acest lucru, atunci când este vorba de oameni mereu nostalgici ai unor vremuri de mult timp apuse, așa cum sunt Kovács Jenö si Adorján Csaba. Adică, dacă este vorba de niște primitivi.

de nadia la 2 septembrie 2014 - 12:34

felicitari presedintelui de consiliu judetean pentru implicare in probelemele romanilor din carei!!!!!

de Maria la 2 septembrie 2014 - 16:00

Numele ministrului in exercitiu la momentul respectiv, care a participat la inaugurarea Monumentului ostasului roman,este Iacob Teclu,nu Leontin Salajan.

de pentru Maria la 2 septembrie 2014 - 16:13

Iacob Teclu a fost numit ca șef de stat-major al Diviziei Tudor Vladimirescu (1943-1945), participând la campania antihitleristă de pe Frontul de Vest. În perioada 31 ianuarie – 10 martie 1945, colonelul Teclu a fost comandant al Diviziei Tudor Vladimirescu.
În anul 1945 este înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea). Între anii 26 iunie 1947 – 12 februarie 1948, a fost comandant al Comandamentului Trupelor de Grăniceri din România. Secretar general pentru Trupe al M.A.I. (ian. – mai 1948), subșef al M.St.M. (mai 1948 – august 1949, 1950 – 1952), șeful Direcției Pregătire de Luptă (1949 – 1950). În perioada 1 mai 1952 – 12 octombrie 1955, generalul de armată Iacob Teclu a condus Regiunea a III-a Militară, cu sediul la Cluj. Între anii 1957-1965, generalul de armată Iacob Teclu a fost comandant al Academiei Militare din București. A devenit ulterior președinte al Asociației Veteranilor de Război din R.S. România. Primlocțiitor al M.F.A. (1955 – 1959) și președinte Comisiei Superioare de Regulamente a M.Ap.N. În 1961, generalul Iacob Teclu a fost numit membru al Consiliului de Stat.
Leontin Salajan a fost ministru al fortelor armate la data dezvelirii monumentului la CAREI>

de emil la 3 septembrie 2014 - 18:16

Generalul Iacob Teclu, din câte știu eu, a fost prezent la inaugurarea monumentului, chiar dacă nu în calitatea de ministru al forțelor armate.

de vasile la 3 septembrie 2014 - 19:21

ministrul leontin salajan a venit la carei insotit de 20 de generali.dilema era pentru unii cine era ministru nu daca a fost sau nu prezent.
deci ministru a fost leontin salajan.

de Horia Mărieș la 3 septembrie 2014 - 19:38

Chiar, de ce are oare o atât de mare importanță, cine a fost prezent la Carei, acum 50 de ani?

Eu am fost foarte sigur acolo. Ba chiar ne duceau cu școala la muncă patriotică pe șantierul lui Vida Gheza.
N-am reținut numele generalilor prezenți la Carei acum 50 de ani, mă cam durea drept în cot de ei.
Ca și azi, de altfel.

Oare Sălăjan sau Teclu, ambii mari comuniști, oricare dintre ei ar fi fost prezent atunci la Carei, merită azi considerația noastră?

Eu unul cred că nu.

Iată mai jos doar câteva date (oficiale) despre Teclu. Este clar că a fost „dopat”, că i s-au „spălat bine creierii”de către sovietici și ca a colaborat apoi slugarnic cu aceștia. Despre Sălăjan, cred că nici nu mai trebuie să vorbim.

În noiembrie 1942, locotenent-colonelul Iacob Teclu a fost luat prizonier de război de către sovietici. Împreună cu un grup de ofițeri superiori români (între care locotenent coloneii – ulterior generalii – Nicolae Cambrea și Floca Arhip) și cu sprijinul activ al comuniștilor români refugiați în U.R.S.S, el a participat la constituirea oficială, la 15 noiembrie 1943, a Diviziei de voluntari „Tudor Vladimirescu”.

Iacob Teclu a fost numit ca șef de stat-major al Diviziei Tudor Vladimirescu (1943-1945), participând la campania antihitleristă de pe Frontul de Vest. În perioada 31 ianuarie – 10 martie 1945, colonelul Teclu a fost comandant al Diviziei Tudor Vladimirescu.

În anul 1945 este înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea). Între anii 26 iunie 1947 – 12 februarie 1948, a fost comandant al Comandamentului Trupelor de Grăniceri din România. Secretar general pentru Trupe al M.A.I. (ian. – mai 1948), subșef al M.St.M. (mai 1948 – august 1949, 1950 – 1952), șeful Direcției Pregătire de Luptă (1949 – 1950). În perioada 1 mai 1952 – 12 octombrie 1955, generalul de armată Iacob Teclu a condus Regiunea a III-a Militară, cu sediul la Cluj. Între anii 1957-1965, generalul de armată Iacob Teclu a fost comandant al Academiei Militare din București. A devenit ulterior președinte al Asociației Veteranilor de Război din R.S. România. Primlocțiitor al M.F.A. (1955 – 1959) și președinte Comisiei Superioare de Regulamente a M.Ap.N. În 1961, generalul Iacob Teclu a fost numit membru al Consiliului de Stat.

Generalul Teclu a fost decorat atât pentru activitatea militară desfășurată, cât și pentru serviciul credincios în slujba Partidului Comunist. Menționăm următoarele decorații: Ordinul „Mihai Viteazul”, cl. III cu spade (DR 3232/11.11.1946); Medalia Secera și Ciocanul, etc.

A încetat din viață la 9 ianuarie 1976.

Să-i fie țărâna ușoară, să se odihnească în pace. Atât și nimic mai mult.

Iată și două mostre ale gândirii generalului Teclu, atunci pe post de Secretar General (politruc) pentru trupe M.A.I.:

,,Când din cauza unei imperfecte activităţi şi vigilenţe educative, un ostaş (indiferent de grad) a ajuns să săvârşească fapte grave, atunci nu ne rămâne altceva de făcut, decât să luăm măsurile legale ce îl izolează de ostaşii normali. Nu trebuie să riscăm molipsirea celorlalţi prin exemplul rău al ticălosului nesancţionat legal pentru motivul că am vrea totuşi să-l îndreptăm şi pe acesta.
Unităţile militare nu sunt case de corecţie.
Nu putem avea naivitatea ciobanului biblic care a pierdut turma întreagă umblând după o oaie rătăcită…
Toleranţa şi bunătatea sufletească în asemenea cazuri sunt crime pentru disciplina unităţilor noastre şi trebuiesc considerate de toţi ca atare.”
Ordin general nr.2/20.02.1948
General Teclu Iacob, Secretar General pentru Trupe M.A.I.

,,Fuga peste frontieră a indivizilor certaţi cu justiţia devine din ce în ce mai frecventă, luând în ultimul timp aspecte ce pretind urgente şi drastice măsuri. Există organizaţii clandestine care se ocupă cu aceste treceri frauduloase, având ramificaţii adânci atât în interiorul ţării, cât şi în ţara vecină…Această stare de lucruri trebue să dispară brusc…”
Ordin general nr. 13/15.04.1948
General Teclu Iacob, Secretar General pentru Trupe M.A.I.

de Horia Maries la 4 septembrie 2014 - 14:06

GHETOizare, Carei, str Iuliu Maniu, bloc „Agro”, gard de 2 m inaltime plus 5 caini de paza.

de Horia Mărieș la 5 septembrie 2014 - 08:51

Alte idei, dar nu crețe, pentru amenajarea locuințelor sociale.

http://youtu.be/juWaO5TJS00

de relu la 5 septembrie 2014 - 12:16

sefimea tulipana careiana de unde is face case pe banii comunitatii…ce se aude cu datoriile primarului???
da cu scurgerile de motorina de la ponyvas?

de emil la 5 septembrie 2014 - 14:43

Urmează sa mai fim acuzați pentru vina de a ne fi născut și / sau de a fi trăit în timpul regimului impus de sovietici. Fiindcă, exceptându-i pe care care au luptat cu arma în mana contra acestui regim, pe cei aruncați în lagăre sau închisori și pe cei care au părăsit țara în mod fraudulos sau legal, cine nu a avut nici un fel de legătură cu regimul respectiv?

de Horia Mărieș la 5 septembrie 2014 - 15:21

Sigur, toti cei care am trait sub regim comunist, am avut legătură cu el. Toți avem poate o mai mică sau mai mare parte de vină,
Dar n-am fost toți ministri la MAI, la MAN, membri in CC, membri in Consiliul de Stat, etc. adică ștabi comuniști.
Am mai mâncat probabil și noi uneori rahat, dar nu cu găleata ci cu lingurița. Dar tot am mâncat.

de emil la 5 septembrie 2014 - 17:55

Exact asta ziceam și eu. Sinuciderea nu e creștinească, am indurat într-un fel sau altul ceea ce ne hărăzise Dumnezeu. Fiecare individ și-a dezvoltat o cale personala de adaptare la situație. Inclusiv torționarii. Ce sa mai vorbim despre cei care au înțeles sa exploateze la maximum, în beneficiu propriu, situația respectiva?! Indivizii au acționat conform personalității proprii.Unii chiar s-au depersonalizat. Tocmai pentru ca au fost acte individuale este dificil sa acuzi categorii întregi, în general. Unii au fost activiști de partid, dar au fost umani/omenoși în activitate, alții au fost adevărate fiare. Unii au trecut peste cadavre, alții chiar au fost cauza cadavrelor. Alții nu au mers atât de departe. De aceea, dacă e sa fie judecați, trebuie judecați indivizii in parte, fiecare după ce și cum a făcut.

Raspunsuri

Lasati un comentariu