Dezastru ecologic în Canada

• publicat la: 22 septembrie 2014
Dezastru ecologic în Canada

În ziua de 4 august 2014, în Canada a avut loc un  eveniment catastrofal, care poate fi oricând subiectul unui film apocaliptic hollywoodian.  Nu multă lume a vorbit de acest subiect,mai ales in  România.

 Cunoașteți declarațiile legate de siguranța viitorului baraj al iazului de decantare de la Roșia Montană care va fi construit din arocamente la ”cele  mai  înalte standarde de siguranță cunoscute”?  La ”cele mai înalte standarde de siguranță cunoscute” a fost construit și barajul iazului de decantare al exploatării de aur și cupru a companiei  Imperial Metals de la Muntele Polley, din Canada.

Potrivit CBC,În noaptea de 4 august, ”cele mai înalte standarde de siguranță  cunoscute” s-au dovedit insuficiente, barajul din arocamente s-a prăbușit și cinci milioane de metri cubi de deșeuri toxice s-au revărsat în valea Hazeltine  Creek și lacurile Quesnel și Polley, iar dezastrul se  extinde.

Ruperea digului care înconjoară lacul de decantare al minei Mount Polley din Canada, aparţinând companiei Imperial Metals, a dus la eliberarea în natură a 10 miliarde de litri de apă şi a 5 milioane de metri cubi de nisip încărcat cu metale grele. Această cantitate uriaşă de apă este echivalentul a aproximativ 2000 de piscine olimpice!  Proiectanți barajului iazului de decantare din Canada,  rupt în urmă o lună, au lucrat și pentru  Gabriel Resources pentru barajul vizat la Roșia Montană!

În urma acestui adevărat dezastru ecologic au fost contaminate mai multe lacuri, râuri şi izvore din zona aflată în teritoriul indian din Columbia Britanica, scrie CBC.

Autorităţile canadiene roagă oamenii din regiune să nu mai folosească apă din ambele râuri.

O analiză a conţinutului lacului făcută de Ministerul canadian al Mediului anul acesta arătase că în apa din iaz se aflau multe substanţe periculoase, cu concentraţii peste limita admisă, precum seleniul, molibdenul sau carbonul organic.
În anii trecuţi, mai fuseseră emise avertizări privind prezenţa nitraţilor, cadmiului, fierului şi seleniului. Lacul mai conţinea concentraţii de plumb, arsenic şi mercur, potrivit organizaţiei Ecowatch.
Localnicii care se pregăteau de tradiţionala venire a somonilor se tem acum că deversarea va afecta puternic mediul şi turismul, mai ales că au început să apară informaţii despre moartea peştilor din lacul Quesnel, aflat în apropiere.

Lasati un comentariu