„Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti”

• publicat la: 11 decembrie 2014
„Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti”

Campania dedicată de TVR 2 în această toamnă recuperării memoriei complexului ecleziastic Văcăreşti (monument al începutului de secol XVIII, unic în sudul Europei – demolat de Ceauşescu) a ajuns la final.

La 290 de ani de la ctitorirea ansamblului de la Văcăreşti de către Nicolae Vodă Mavrocordat, şi la 30 de ani de la demolarea acestuia de către regimul comunist, campania TVR 2 adorit să recupereze memoria celui mai important sit ortodox din sud-estul Europei prin ridicarea unui monument care să marcheze locul pe care a fiinţat Mânăstirea Văcăreşti. Acesta este mesajul ediţiei speciale de închidere a Campaniei Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti, iniţiată de Televiziunea Română în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Astăzi, pe locul mânăstirii se ridică un centru comercial, un loc de trecere a mii de oameni grăbiţi în febra cumpărăturilor. Puţini sunt cei care-şi mai amintesc de duhul locului, de icoanele sfinţilor sau de suferinţele şi rugăciunile celor încarceraţi aici.

În această ediţie specială, de vineri, 12 decembrie, de la ora 19.00, Daniela Zeca Buzura îl va avea ca invitat pe Radu Preda – teolog, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Şi pentru că ne aflăm în preajma Sfintelor şi Luminatelor Sărbători de Crăciun, ediţia specială include câteva momente artistice deosebite, susţinute de: elevi ai Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, de ansamblul de Barokeri de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, de grupul psaltic Sf. Voievod Ştefan cel Mare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi de actorul Constantin Lupescu.

integral pe cotidianul.ro

comentarii

de emil la 13 decembrie 2014 - 15:14

Biserica monastirii Văcărești a fost distrusă la ordinul lui Ceaușescu. Dar cine a ordonat distrugerea bisericii monastirii Scărișoara, la 25 de ani după căderea lui? Tot comuniștii?

de voicu la 13 decembrie 2014 - 15:29

cum au obtinut autorizatia de demoilare daca a fost cladire noua?
cine o fi dat autorizatia de demolare pentru un lacas sfant dupa 25 de ani de la impuscarea lui ceausescu? la scarisoara toti sunt asa fricosi si tac ?nic pentru biserica lor nu merita sa isi deschida gura?

de emil la 13 decembrie 2014 - 23:17

Nu a fost biserica lor, că aceea este în sat. A fost biserica din interiorul monastirii. De altfel, nu a știut prea multă lume. Unii au observat că lipsește biserica abia când au intrat în incinta monastirii. S-au mișcat rapid și eficient demo,latorii, astfel că unii care au văzut biserica la locul ei la ultima vizită au găsit doar o groapă imensă în locul bisericii la vizita următoare.

Lasati un comentariu