Condoleanțe pentru familiile jurnaliștilor francezi uciși!

• publicat la: 8 ianuarie 2015
Condoleanțe pentru familiile jurnaliștilor francezi uciși!

Comitetul Executiv al Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind transmite condoleanțe familiilor jurnaliștilor uciși de la publicația Charlie Hebdo din Paris. La fel ca și organizația la care este afiliată, Federația Europeană a Jurnaliștilor, FRJ MediaSind consideră că masacrul ce a avut loc în cursul zilei de astăzi, 7 ianuarie 2014, la sediul publicației Charlie Hebdo din Paris, în urma căruia au murit douăsprezece persoane dintre care nouă jurnaliști, reprezintă un atac odios la adresa libertății de exprimare.

FRJ MediaSind se solidarizează cu toate acțiunile care vor fi organizate de către colegii de la organizațiile jurnaliștilor din Franța sprijinite de către Federația Europeană a Jurnaliștilor.

FRJ MediaSind atrage atenția guvernanților că meseria de jurnalist este una periculoasă ce implică riscuri majore, iar ea trebuie protejată inclusiv prin măsuri legislative.

Vă prezentăm reacția Federației Europene a Jurnaliștilor:

Atacul de la Charlie Hebdo: un act barbar împotriva libertății presei

”Masacrul care a avut loc la sediul redacției revistei franceze ”Charlie Hebdo” din Paris este un act de o violență barbară împotriva jurnaliștilor și a libertății presei”, arată Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Potrivit ultimelor informații publicate de presă, au fost ucisi 12 oameni în acest atac. Printre ei se numără nouă jurnaliști și doi polițiști. Presa a relatat că la atacul asupra redacției ”Charlie Hebdo” ce a avut loc miercuri la o ra 11.30 au participat cel puțin doi bărbați înarmați și purtând cagule.

Federația Europeană a Jurnaliștilor transmite cele mai profunde condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Președintele FEJ, Blicher Bjerregaard, se va deplasa la Paris pentru a aduce un omagiu victimelor si pentru a intra în legătură cu sindicatele jurnaliștilor din Franța, pentru a susține acțiunile legate de familiile victimelor.

FEJ a condamnat acest act de o violență barbară împotriva jurnaliștilor și a libertății presei. FEJ a cerut autorităților franceze să depună toate eforturile pentru a pedepsi această crimă oribilă.

”Nu este doar un atac împotriva jurnaliștilor, ci și a libertății presei. Jurnaliștii sunt supuși astăzi unor amenințări și pericole mai mari”, a spus Blicher Bjerregaard.

În 2014, au murit făcându-și meseria 118 jurnalșiti și angajați din presă. În Europa au fost uciși 9 jurnaliști, majoritatea în Ucraina.

Având în vedere acest îngrozitor atac, FEJ reiterează apelul său la adresa guvernelor naționale, a Uniunii Europene și a organizațiilor interguvernamentale (inclusiv a Consiliului Europei și OSCE) pentru a-și spori eforturile pentru asigurarea protecției jurnaliștilor în Europa.

Lasati un comentariu