Cruciada Copiilor! Religia rămâne în şcoli

• publicat la: 8 martie 2015
Cruciada Copiilor! Religia rămâne în şcoli

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a centralizat situaţia preliminară a opţiunilor exprimate de elevi sau de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora acestora privind participarea la ora de religie, în conformitate cu prevederile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 669/12.11.2014. Datele înregistrate în sistem până vineri, 6 martie, ora 18:00, indică faptul că, la nivelul întregii ţări, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili să formuleze cereri pentru a lua parte la ora de religie.

Reamintim că prin Decizia nr. 669/12.11.2014 emisă de Curtea Constituţională a României, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată în legătură cu prevederile art. 18 alin. (2), teza întâi din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 („La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”) şi s-a constatat că dispoziţiile acesteia sunt neconstituţionale. În motivarea deciziei, se arată că manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei religie şi nu consimţirea tacită sau refuzul expres. În sensul acestei decizii, elevilor majori şi părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor minori li s-a oferit posibilitatea de a solicita participarea la orele de religie.

Prin intermediul unei note transmise în data de 16 februarie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a informat elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora cu privire la prevederile legale privind participarea la orele de religie în virtutea deciziei CCR, precum şi cu privire la faptul că, în situaţia în care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a participa la aceste ore, conform confesiunii proprii, trebuie să solicite acest lucru unităţii de învăţământ.

Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor de a studia disciplina religie, este şi faptul că pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, dată începând de la care prevederea declarată neconstituţională îşi încetează efectele juridice.

Un alt motiv este că, în ceea ce priveşte anul şcolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opţionale se face în această perioadă. În baza caracterului opţional al participării la studiul disciplinei religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru această disciplină şi a obligaţiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, opţiunile pentru participarea la orele de Religie din anul şcolar viitor trebuiau făcute în această perioadă.

În măsura în care elevii majori sau părinţii/reprezentanţi legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie, precizăm că acest lucru este posibil, în conformitate cu prevederile legale ce statuează exercitarea acestui drept.

Victor Roncea

comentarii

de Horia Mărieș la 8 martie 2015 - 19:51

Probabil ca domnul Victor Roncea este un mare intelectual.
Nu-l știu ca atare, dar asta n-are importanță. Am și eu foarte multe lipsusuri.
Mult mai sigur insă pare să fie faptul că V. Roncea este un fundamentalist (religios).
Insă a afirma in titlul articolului publicat pe blog că – familiile copiilor le-au dat cu flit anticreştinilor reţelei Soros, în frunte cu “dreptacea” Monica Macovei şi stângaciul Remusică Cernea (ca să nu mai vorbim de barosana Alina Mungiu Pippidi), – este dacă nu o cretinitate (nu creștinitate), atunci este cel puțin o exprimare total neinspirată.

Părerea părinților (90% pro) are probabil cu totul alte explicații. În primul rând presiunile care s-au făcut asupra lor de către cler și de către cei din sistemul educațional, părinții fiind „speriați” că profesorii care predau religia în școli își vor pierde pâinea. Este un argument care merită luat în seamă.

Personal, am o părere mult mai „oablă”. Rămân la părerea că școala ar trebui să fie laică, iar educația religioasă a copiiilor ar trebuie să se facă acasă, de către părinți și la biserici, de către slujitorii bisericii, indiferent de cult. Asta nu înseamnă că sunt „un anticreștin din rețeaua Soros”

Mă repet : Școala trebuie să fie laică, orele de religie trebuie făcute de către fiecare confesiune. La biserici și nu la școli.

Pe vremea comuniștilor, când eram elev în clasele V-VII la Carei, ai mei părinți mă trimiteau la ore de religie sau de catehism, parcă o dată pe săptămână, ținute de un preot la biserică (CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis; carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. – Din ngr. katéhismos. Sursa: DEX ’09 (2009) și n-am murit, nu m-au trimis comuniștii la Canal, nu m-au lăsat repetent și nu m-au exmatriculat de la școală, am invătat unele lucruri despre religia creștină și cu care am rămas întreaga viață. Așa trebuie să se facă și acum. Elevii de confesiune mozaică sau musulmanii se pot duce și ei, dacă vor, la propriile lor sinagogi sau moschee. Așa este civilizat.

Este doar părerea mea, n-am dat cu parul.

de parinte crestin la 8 martie 2015 - 20:20

In orasul Carei nu a fost nici o presiune din partea nimanui ca sa inscriem copii la religie< suntem destul de maturi ca sa judecam noi singuri ce e bine si ce nu pentru copii nostri si daca sunteti de alta parere nu inseamna ca aveti dreptatea de partea dvs< Procentulk de 90 la suta exprima foarte bine ceea ce dorim si care este optiunea noastra si deci suntem de aceiasi parte cu domnul Roncea!
Se vede ca nu ati facut religie la scoala si orele la care ati umblat au fost de pamplaisir: Ce este rau in a face la scoala religie??? Reformatii din Carei si romanocatolicii duc copii cu clasele de la scoala la biserica in plus fata de orele de religie si nu ati comentat ca si la orele de religie romaneasca!!!
Nu inteleg de ce credeti ca aveti singura parere civilizata?
Procentul partial de 90 la suta va contrazice<

de Horia Mărieș la 8 martie 2015 - 20:45

Se pare că l-am mirosit pe acest Victor Roncea.
Habar n-aveam de articolul de mai jos in care Victor Roncea este caracterizat ca fiind un „fundamentalist neoortodoxist”.

http://www.observatorcultural.ro/Victor-Roncea-sau-problema-deficitului-de-rusine*articleID_17501-articles_details.html

Însă pentru faptul că pe blogul lui, Victor Roncea n-are altă treabă decåt să găzduiască documente din arhiva Corneliu Zelea Codreanu, pe mine unul să mă lase (în pace) de tot. Să fie sănătos și la pungă gros dar eu unul nu vreau să mai aud niciodată de acest Roncea.

de Horia Mărieș la 8 martie 2015 - 20:55

@parinte crestin la 8 March 2015 – 20:20

Sunt de acord să discut cu dumneavoastra pe aceasta temă (desi deja in comentariul dvs apar atacuri josnice și murdare la persoană), oricåt și oricând, dar cu o singură conditie.

Să vă asumați prin nume și prenume responsabilitatea opiniilor pe care le afișati pe aici, nu să vă ascundeți ca un laș mizerabil sub un ,alias” oarecare.

Dacă ați ști să citiți, ați fi aflat că mi-am exprimat părerea, că n-am dat cu parul, n-am sustinut că am doar eu „singura părere civilizată”. Mi-ați demonstrat doar că nu știți. Halal „părinte creștin”.

de lucaceni la 8 martie 2015 - 21:23

si noi am scris copii la religie la scoala

de alt părinte la 8 martie 2015 - 21:33

Nu mai miră pe nimeni cum, de fiecare dată când apare câte o chestiune arzătoare pentru soţietate, apar aceleaşi figuri triste de agenţi de influenţă, pe domenii de specialitate. Lumea s-a săturat şi a votat atipic în noiembrie iar reacţia de acum a familiilor copiilor este absolut normală. Avem nevoie de etica promovată de religie pentru că de etica comunistă şi capitalistă sălbatică NE-AM SĂTURAT în ultimii 25 de ani domnilor isteţi cu ghilimele.

de Horia Mărieș la 11 martie 2015 - 00:02

Dacă se predă la Harvard Business School, este foarte bine să se predea și in școlile de la noi.

http://www.timesnewroman.ro/life-death/bogatia-patriarhului-inspira-lumea-finantelor-religia-ortodoxa-se-preda-la-harvard-business-school

Lasati un comentariu