Ipocrizie la Budapesta

• publicat la: 11 martie 2015
Ipocrizie la Budapesta

Aproximativ 500 de persoane care au participat marţi, în Piaţa Eroilor din Budapesta, la un miting de comemorare execuţiei unor martiri secui la 10 martie 1854, au adoptat o petiţie prin care îi cer lui Victor Ponta să demareze negocieri cu privire la statutul Ţinutului Secuisc, relatează MTI, potrivit Mediafax.

Participanţii la miting au protestat, totodată, faţă de interdicţia impusă primarului din Târgu Mureş de a organiza un eveniment similar în oraşul românesc. Nici un cuvânt despre interdictia consilierilor si primarului UDMR Carei de a amplasa bustul poetului national Mihai Eminescu în Carei, a regelui Ferdinand al României sau al lui Ionel Brătianu şi Otilia Marchiş.

Inverşunarea cu care primarii UDMR ai municipiului Carei se opun amplasării de busturi ale personalităţilor românesti  pe raza municipiului Carei alta decât in vecinătatea Monumentului Ostaşului Român, ne duce cu gândul la o perioadă demult apusă dar ale cărei  caracteristici   sunt păstrate cu sfinţenie la primăria  Carei şi  la ora actuală.

Prin interzicerea simbolurilor româneşti în municipiul Carei,se revine, practic, la vechile Constituţii medievale (colecţii de legi ale Dietei Transilvaniei), prin care românii sunt scoşi din centrele oraşelor, întocmai ca pe vremea iobăgiei. Se urmăreşte astfel purificarea interiorului oraşului de români. Căci cum altfel poţi califica repetatele refuzuri şi varietatea de motive invocate până şi pentru a mai amâna chiar şi  amplasarea unui bust al careiencei Otilia Marchiş, fiica a vicarului Romul Marchiş din Carei, renumită pentru scrierile sale , şi care a fost pentru o perioadă de timp secretara literară a marelui Anatole France la Paris.

Incurajat probabil de actele legislative ale guvernelor post decembriste care au permis ca o serie de clădiri din centrele istorice ale Transilvaniei să fie retrocedate organizaţiilor maghiare deşi nu le-au deţinut niciodată în proprietate, primarul careian se remarcă prin exces de zel şi impinge situaţia la extreme, refuzând până şi nişte busturi ale personalităţilor marcante, româneşti.

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a declarat la domonstraţia din Budapesta  că secuilor din România li s-a interzis dreptul la liberă exprimare.

El a denunţat o încercare din partea autorităţilor române de a distruge moştenirea arhitectonică a secuilor.

Liderul maghiar a declarat că România este Statul Islamic al Uniunii Europene. Tăcere de mormânt despre incercările de a distruge moştenirea culturală românească din municipiul Carei prin interzicerea simbolurilor acesteia.

Românilor din municipiul Carei din România li se interzice dreptul de a se manifesta ca români  dar mai ales dreptul de a avea un  reprezentant  la nivel de conducere a oraşului.

România este Statul Islamic al Uniunii Europene în secolul XXI„, a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes, potrivit sursei citate. In baza aceleiasi declaraţii, UDMR Carei instalată la primăria Carei este un Stat Islamic în România secolului XXI?

Monumentul Ostaşului Român din Carei nu apare pe ultima hartă tipărită a  oraşului ca obiectiv istoric, nici bisericile româneşti, nici  traseele către satele româneşti, busturile personalităţilor româneşti sunt interzise pe raza oraşului,  şcolile româneşti sunt lăsate ultimele pe lista de investiţii , sala festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu este lăsată de izbelişte pentru că aici a fost semnată de Iuliu Maniu instaurarea administraţiei româneşti la 27 aprilie 1919 după Marea Unire din 1918, mormintele eroilor din cimitirele careiene sunt lăsate  în paragină, fiind nevoie de intervenţii la nivel naţional pentru întreţinerea lor, etc.

La Budapesta, Arpad Gyorgy-Mozes a apreciat că autorităţile române „decapitează” săptămânal drepturile la liberă întrunire, de exprimare şi la „identitate naţională” a maghiarilor din România.

La Carei, primarii UDMR susţinuţi de consilierii UDMR, profită de funcţiile deţinute şi alocă fonduri publice  uriaşe pentru presa aservită unde  românii care iau atitudine şi semnalează derapajele de la legalitate sunt denigraţi şi jigniţi, evident fără documente care să ateste cele  menţionate. Documentele oficiale din primărie atestă sumele care se îndreaptă către publicaţiile  unde semnează articole  un fin de cununie, un consilier personal plătit de 6 ani fără a fi prezent la locul de muncă  sau un căplenar angajat  şi la primăria Carei doar pe baza unei semnături a primarului, nici oficiul juridic şi nici serviciul Resurse Umane neavând cunoştinţă despre aceste acte de angajare. La presa locală nu se trimit comunicate din partea primăriei Carei unde se  angajează membrii de familie ai primarului  şi consilierilor UDMR.

Dreptul la exprimare şi la „identitate naţională” a românilor din municipiul Carei din  România sunt  tăiate de către primăria Carei care oferă protocoale somptuoase pentru manifestări apropiate UDMR şi care lipsesc cu desăvârşire de Ziua Naţională sau a limbii române sau a drapelului naţional .

In calitatea sa de presedinte al UDMR Carei, lider al grupului majoritar de consilieri UDMR din CL Carei, primarul Kovacs îşi asumă practic responsabilitatea iniţierii de fisuri grave în convieţuirea paşnică dintre etniile ce formează comunitatea careiană şi mai ales în respectului reciproc de care au dat dovadă până la data .

Nu este deloc întâmplătoare uitarea esarfei tricolore tocmai la festivităţile prilejuite de  Ziua Naţională a României de la 1 Decembrie şi nici la ceremonia de tăiere a panglicii de la inaugurarea Casei de Cultură din muncipiul Carei doar în prezenţa ofocialilor de la UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor care nu a avut nimic de obiectat .

Nu putem să nu remarcăm că toate unităţile şcolare unde au fost directori  apropiaţi UDMR au beneficiat de susţinere din partea primăriei Carei care a alocat fonduri pentru întreţinere şi renovări , în timp ce liceul tradiţional românesc, acum Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu a fost lăsat  la urmă, după ce am semnalat în repetate rânduri situaţia dezastruoasă în care sunt obligaţi să înveţe iarna elevii, în săli de clasă cu geamuri care se inchid cu un cui îndoit.

Orice vizitator şi localnic careian observă că până şi clădirile  aflate în patrimoniul oraşului sunt vopsite în nuanţele tricolorului  Ungariei , sfidând orice urmă de bun simţ şi respect faţă de locuitorii de toate etniile ce compun urbea careiană. Teatrul Municipal şi Casa de Cultură sunt 2 exemple.

În tot acest timp  în care românii din Carei se luptă pentru drepturile lor în chiar ţara lor, publicația Huffingtonpost decide să publice în martie 2015 un interviu rezultat în urma unei discuții la Cluj Napoca, avute în urmă cu 2 ani! cu sociologul Istvan Horvath, în care se afirmă și ideea unei administrații publice intolerante. Care administraţie publică are ca viceprimar tocmai pe soţia sociologului amintit,  Anna Horvath (UDMR), deşi comunitatea maghiară din Cluj Napoca este sub 20% pondere.  Din nou  tăcere totală  despre faptul  că într-un  municipiu din România, comunităţii româneşti i se refuză un viceprimar, un reprezentant în Consiliul de Administraţie  de la Spitalul Municipal acaparat de UDMR, iar comisiile de specialitate din cadrul Consilului Municipal Carei au toate ca preşedinţi doar etnici maghiari .

 Daniela Ciută

 

comentarii

de Horia Mărieș la 12 martie 2015 - 04:29

Eu nu sunt un ipocrit.

Din acest motiv, îi îmbrățișez cu mult drag pe prietenii mei de o viață, pe maghiarul Jancsi Kern, pe evreul Joska Rubinstein și pe șvabul Lörinc Barth. Să fie sănătoși și să le fie viața luminoasă și foarte lungă.

http://youtu.be/gdZbacph82k

de Emil la 12 martie 2015 - 08:33

Poti sa te imbratisezi si cu kovaci si caizer ca sa dai exemplu de ce mult ii iubesti. Sunt convins ca si ei te vor imbratisa cu dragoste fara ipocrizie.

de Horia Mărieș la 12 martie 2015 - 10:03

@Emil la 12 March 2015 – 08:33

Stiu să-i și înjur de mamă pe falșii @emil, dacă vreau, nu numai să-i îmbrățișez. Nu mâ jenez.

Dacâ rețin eu bine, adevăratul „emil” și care este un om într-adevăr brava doar că vă enervează la culme fiindcă n-aveți nici școala jecesară și nici argumente cu care sâ-l contraziceți, nu un terchea-berchea falsificator de semnături și aliasuri ca și @Emil, scrie comentarii pe aici pe la BdeC sub pseudonimul „emil”. Tetszik erteni, maga kis marhácska?

Iar ăia doi de care amintești, pot să ma pupe drept in fund, dar numai cu o singură condiție: să se clătească foarte bine în gură în prealabil cu o soluție foarte concentrată de sodă caustică, folosită ca dezinfectant. Na szia.

de Emil la 12 martie 2015 - 10:29

Pentru un telectual e cam ciudat limbajul folosit.
Precizare::numele de Emil este purtat de sute de mii de romani si nu este un fals!Servus si tie!;pana atunci tot ipocriti sunt maimutele de care vorbesti si mai ales caizer care se da drept svab dar este inscris la udmr carei.

de Horia Mărieș la 12 martie 2015 - 11:15

@Emil

Eu nu sunt un intelectual și n-o să fiu niciodată.
Eu sunt un fost inginer
Deci n-aveți motive să vă legați de limbajul meu.
Așa vorbesc „miticii sudiști” când vor să facă mișto de un @Emil..
Bag samă că nu aveți cunosțiință de bancul: „Se întâlnesc pe stradă un intelectual și un inginer…”

Sper ca acesta să nu fie mult prea sec pentru @Emil, deși nu m-aș mira să fie chiar…foarte sec.

de Emil la 12 martie 2015 - 11:31

sec de la secu?

de Aurel Tent la 12 martie 2015 - 14:56

Va admir mult pentru capacitate si curajul Dvs. pentru ceeace faceti si scrieti, Pina la urmavor apare si rezultatele asteptate
V-am rugat daca puteti sa ma ajutati in procurarea a doua carti a lui Marius Porumb ;;Pictuea romineasca dinn Transilvania pima la 1700.
Un veac de ptctura romineascadin Transilvania
Cu stima Ayrel Tent

de Horia Mărieș la 12 martie 2015 - 16:48

@Emil la 12 March 2015 – 11:31

Pentru dumneata, sec de la Secu nu mai este la modă.
A fost la modă acum 25 de ani.
Acum se poartă, pentru toți cei ca dumneata, sec de la „cap sec”.

de Emil la 12 martie 2015 - 19:05

..se poartă,..sec de la “cap sec”….ca si postacu de la 16:48?
sau ca si iredentistii de la budapesta si secuime?

de daciiliberi din carei la 12 martie 2015 - 20:22

Noi n-am avut nevoie
Sã luãm adeverinţe
Cã vieţuim acasã,
În patrie la noi,
Am fost şi vom rãmâne
De-a pururi dacii liberi
Şi iubitori de pace,
Şi vrednici de război.

La Sarmizegetusa,
La focuri, cu Zamolxe,
Şi stelele din ceruri
Din sânge ni se rup.
Nu ne-au învins romanii
Şi-am râs de toţi barbarii
Strigând la ei cu steagul
Fãcut din cap de lup.

Aceasta dãm de ştire,
De sub pământul nostru,
Urmaşilor în care
Reînviem acum.
Femeile iubindu-şi
Sã nascã dacii liberi
Spre răzbunarea noastrã
Pe cel din urmã drum.

Numiţi şi ţara noastrã
Cu numele ei dacic
Iubiţi pe nou veniţii
Dupã atâţia ani,
Dar veşnic tineţi minte
Cã peste dacii liberi
Au tot cãlcat invazii
Şi altfel de romani.

Noi am rămas în glie
Şi devenim pãdure,
Şi devenim recolte,
Sã vã hrãnim pe voi,
Şi temelia ţãrii
S-o întãrim cu oase
Şi iubitori de pace,
Şi vrednici de rãzboi.

Cu tot ce nãzãreşte
Din firea noastrã veche,
Dãm Romelor de ştire,
Prin ierburi murmurând,
Cã numai oboseala
Ne-a aşezat sub scoarţã,
Dar dacã e nevoie
Ne vom scula oricând.

DACII LIBERI de Adrian Pãunescu

Lasati un comentariu