Vernisaj Expoziție de Fotografie „Românce de exceptie” la Carei

• publicat la: 6 martie 2015
Vernisaj Expoziție de Fotografie „Românce de exceptie” la Carei

Joi, 5 martie 2015 de la ora 17.00, în Sala de Simpozioane a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Românce de excepție”, organizată de Direcția de Cultură a Municipiului Carei cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

    Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Direcției de Cultură Carei, care a precizat câteva detalii despre realizarea expoziției, despre mișcarea feministă la nivel mondial și național și modul în care aceasta a dat posibilitatea emancipării femeii.
    Momentele artistice au fost susținute de solistele formației Castelanii, de la Centrul Cultural Carei, Leneschi Hannah și Somogyi Henrietta, acompaniate de prof. Szűcs József. Acestea au interpretat două melodii despre mama.
Andreea Mocan, elevă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei și Dan Coșarcă, elev al Liceului Teoretic Carei și membru al trupei de teatru M.E.E.M. din cadrul Centrului Cultural au recitat trei poezii dedicate mamei.
    La finalul evenimentului, profesorul Titus Doboș a adresat câteva cuvinte celor prezenți.
.

,,Eu le înţeleg pe doamnele şi domnişoarele care nu au fost astăzi, sunt invidioase şi au de ce să fie. Nu îi înţeleg însă pe domni, fiindcă ar fi avut ocazia să vadă femei frumoase, cu adevărat frumoase, acestea care sunt pe panou. Cei care simt cu adevărat chiar dacă nu pentru mamă, ci pentru femei în general. Socotesc că este un vernisaj minunat. Nu m-am simţit atât de bine la niciun vernisaj, ca şi la ăsta. Aici apreciez următorul lucru, faptul că  toată lumea  laudă cultura din Carei, dar eu îi găsesc o virtute nemaipomenită. Prima, faptul că ştie să-şi onoreze, să-şi comemoreze, să-şi respecte înaintaşii, să şi-i preţuiască. Fiecare încearcă să se laude cum poate, dar despre ceilalţi vorbeşte mai puţin. Acesta cred că este cel mai important atu pe care îl au cei care fac cultura în Carei. Ştiam multe lucruri despre doamnele expuse aici, dar am aflat şi noutăţi. Expoziţia nu este riguroasă, dar este foarte interesantă şi variată şi mai sunt femei care încă mai trăiesc, care sunt excepţionale.”

Expoziția surprinde 33 de fotografii și scurte informații despre femei de excepție din România, sau originare din România, începând cu prima parte a secolului al XIX-lea și până azi, care prin realizările în domeniile în care au activat, au adus o contribuție semnificativă dezvoltării mediului social, cultural, sportiv, politic și schimbării pozitive a mentalităților. Prin drumurile pe care le-au deschis, au reușit să schimbe percepția generală asupra rolului femeii în societate și totodată au încurajat și au sprijinit ca și alte femei să aibă posibilitatea să se dezvolte atât spiritual cât și intelectual. Doamnele pe care le găsim în expoziție reprezintă domenii și profesii variate precum cea de medic, avocat, artist, explorator, om politic, militar, ziarist, arhitect, inginer, filolog, sportiv și altele. Enumerăm câteva din acestea:

MIOARA AVRAM (1932 – 2004) – lingvistă română, a avut un rol esențial în analiza, normarea și popularizarea diferitelor aspecte din gramatica limbii române
FLORICA BAGDASAR (1901 – 1978) – medic de profesie, prima femeie ministru din România în 1946, la Ministerul Sănătății
NADIA COMĂNECI (1961 – ) – gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică
ECATERINA TEODOROIU (1894 – 1917) – sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial
SARMIZA BILCESCU-ALIMĂNIȘTEANU (1867 – 1935) – prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept
VERA MARIA ROSENBERG (ATKINS) – (1908 – 2000 ) – cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial, prima romancă spion
    Expoziţia poate fi vizitată timp de două săptămâni, de luni până vineri între orele 8.00-16.00.

    Evenimentul a deschis seria de manifestări culturale din cadrul Festivalului Primăvara Culturală Careiană – Best Fest 2015, care continuă luni, 9 martie 2015, de la ora 17.00, în Sala Deák Endre a Centrului Cultural Carei, cu spectacolul festiv susţinut de cercurile Centrului Cultural Carei.

    Prin această expoziţie, Direcţia de Cultură a Municipiului Carei urează tuturor femeilor o primăvară minunată, La mulţi ani şi multă sănătate!
Vă reamintim că la ultima şedinţă de Consiliu Local, în prag de  8 martie, renumitei  scriitoare  Otilia Marchiş, careiancă, secretara literară a lui Anatole France, i s-a refuzat  amplasarea bustului pe locul solicitat, lângă prietena sa Kafka Margit,  pe motiv că nu se cunoaşte materialul din care se va realiza bustul, la fel ca în cazul poetului naţional Mihai Eminescu . Adevăratul motiv este că nu se doreşte amplasarea de busturi româneşti în oraş ci se pregăteşte un perimetru în care se vor amplasa busturile personalităţilor româneşti.

Lasati un comentariu