Invitaţie la Simpozionul „Andrei Şaguna şi Revoluţia de la 1848-1849”
La data de 15 mai 2015, se împlinesc 167 de ani de la Marea Adunare de la Blaj în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”. La 15-17 mai 1848, pe câmpul de lângă Blaj, care de atunci poartă numele de Câmpia Libertăţii, a avut loc această Mare Adunare a Românilor din Transilvania, cu peste 50.000 de participanti.
Vineri, 15 mai 2015, la 167 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj, de pe Câmpia Libertăţii, în municipiul Carei , va avea loc un simpozion dedicat personalităţii Mitropolitului Andrei Şaguna, revoluţionar, membru de onoare al Academiei Române şi primul preşedinte al Astrei.
Motto: “Fiind aşadar problema noastră a înainta literatura, cultura, industria si agricultura naţiunii noastre, adică a înainta starea spirituală şi materială a poporului nostru, ca să cunoască fiinţa şi destinaţia sa si să o stie intrebuintă spre tot binele, precum si alte natii fac azi acesta si precum este spiritul cel civilizator al secolului nostru ; darurile lui vor garanta viitorul cel mai ferice al mult cercatei noastre naţiuni şi o vor feri de nişte lovituri ucigătoare de religia şi limba ei.”
Andrei Şaguna (n.20 ianuarie 1808- d. 28 iunie 1873) un adevărat „ctitor” al culturii româneşti din Ardeal, un adevărat „ministru al culturii şi învăţământului”, avea să devină şi un luptător pentru cauza românilor din Ardeal.
Manifestările vor debuta cu depuneri de jerbe de flori la busturile revoluţionarilor Avram Iancu şi Simion Bărnuţiu, urmând ca de la ora 16,15 să aibă loc vernisajul Expoziţiei de Carte Veche Românească, în incinta Muzeului municipal Carei.
Lucrările simpozionului vor începe de la ora 17,00 şi va beneficia de prezenţe deosebite din mediul academic şi universitar. Va fi săvârşit un Te Deum înainte de expunerile vorbitorilor.
Momentele artistice vor fi asigurate de corul ASTRA Careiană, elevi ai liceelor careiene, rapsozi populari şi fraţii Paşca de la Centrul Cultural Carei.
Evenimentul este organizat de către Despărţământul ASTRA Carei cu sprijinul Direcţiei de Cultură, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, cu Liceul Teoretic Carei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” si Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”.
redacţia