Momente de mare şi aleasă sărbătoare la Carei. ÎPS Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul în mijlocul careienilor

• publicat la: 16 mai 2015
Momente de mare şi aleasă sărbătoare la Carei. ÎPS Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul în mijlocul careienilor

Momente de mare  sărbătoare în comunitatea  românească  din  municipiul Carei. O atmosferă creştinească vie.

Înalt Preasfintia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, s-au aflat vineri 15 mai 2015  în mijlocul credinciosilor careieni urmare a invitatiei adresate de Despărţământul ASTRA Carei pentru simpozionul dedicat arhiereului transilvănenilor, Andrei Saguna.

In dangătul clopotelor de la Biserica Sf.Dimitrie din centrul municipiului Carei, înaltii ierarhi au  au avut parte de o primire deosebită din partea protopopului Crainic, al Prefectului dr.Eugeniu Avram, al academicienilor Emil Burzo si Marius Porumb, al presedintei Despărţământului ASTRA Carei, Daniela Ciută,  a numerosi preoţi si credincioşi.

In faţa bisericii, IPS Andrei Andreicuţ a  fost primit cu dragoste si bucurie, asa cum se cuvine, cu buchete de flori, cu pâine si sare, oferite de moţii din Marna si Ianculesti , în frumoase costume traditionale. A fost la mijloc o îmbrăţişare de suflete. Erau amintirile vechi din trecut care răsăreau din nou vii înaintea noastră.

IPS Sa a intrat preţ de câteva minute in biserica Sf.Dimitrie, a rostit o scurtă rugăciune si a binecuvântat credincioşii prezenţi, împărţind iconiţe.

După o poză de grup cu înaltii şi aleşii oaspeţi sositi pentru simpozionul Andrei Saguna si Revolutia de la 1848-1849, alaiul s-a deplasat agale către locul de desfăşurare a manifestărilor. In semn de mare respect si apreciere pentru vizita IPS Andrei Andreicut si a PS Iustin Sigheteanul in municipiul Carei , în fruntea alaiului au păşit grupul de credinciosi în port tradiţional , cu steaguri tricolore.

Românii care au fost de faţă vor păstra pentru mult timp în amintire aceste momente de aleasă sărbătoare.

 Buletin de Carei 

 

http://www.buletindecarei.ro/2015/05/ips-andrei-andreicut-parintele-mitropolit-si-ps-iustin-sigheteanul-au-devenit-membrii-de-onoare-ai-despartamantului-astra-carei.html

urmariti filmul desfasurarii evenimentului

https://www.youtube.com/watch?v=Tr_FzcGKO34&feature=youtu.be

 

 

comentarii

de Felicitari pentru eveniment !!! la 16 mai 2015 - 20:40

Momente de aleasa sarbatoare- Asa este,Andrei Saguna a ramas in amintirea poporului ca un om al rugaciunii si al faptei, fiind tot timpul prezent la sfintele slujbe si in mijlocul credinciosilor. La scurta vreme dupa trecerea la cele vesnice a mitropolitului, in jurul sau a luat nastere un adevarat cult popular. Astfel, in multe case crestinesti din Ardeal, chipul Mitropolitului Saguna era asezat langa icoane, el fiind vazut ca cel care a contribuit decisiv la renasterea vietii nationale, politice, culturale si spirituale a romanilor transilvaneni.
Zeci de oameni de cultură, români, dar şi străini, au scris cărţi şi alte lucrări despre viaţa şi strădaniile sale întru slujirea Bisericii şi a neamului său, socotindu-l drept cel mai de seamă ierarh pe care l-a avut Biserica românească în tot decursul istoriei sale.Felicitari organizatorilor,oaspetilor dar si participantilor !

de dimitriu radu mihai la 17 mai 2015 - 05:07

felicit pe cei care au avut inspiratia de asi aduce aminte de un MARE inaitas .estude asemenea pe participanti care se vede ca au fost in numar destul de mare,se putea sa fie si mai multi.HRISTOS A INVIAT!

de Livia la 17 mai 2015 - 14:38

Ce soarta trista au cei care au trebuit sa stea deoparte de mitropolitul lor si de episcopul iustin sigheteanul si de academicieni si oaspetii de vaza!
Ce de suferinte trebuie sa indure numai ca sa faciliteze afacerile primarului covaciu cu la mircsea la carei.
Ce fel de preoti sunt cei care tin in tacere vizita mitropolitului lor la Carei? Cinste romanilor moti din Marna si Ianculesti care stiu sa isi pastreze dreapta credinta stramoseasca!

de jonydeep la 17 mai 2015 - 14:54

daca va referiti la pesedisti nu trebuie sa va mirati ca doar ordinul de partid e mai puternic ca si sentimentul national …nu degeaba au pus pe levente la directia de invatamant unde prelucreaza directorii de scoli si gradinite sa invete copii romani maghiara…si in acest timp viman si doamna directoare dorina se excursioneaza la roma in italia in timpul scolii si aduc cadouri la jeno care rade de ei si de prostia lor

de un om la 17 mai 2015 - 16:43

In sfarsit un eveniment frumos. Se pare ca d-na Ciuta isi revine incet speram sa o lase mai moale cu celelalte si sa isi canalizeze energia spre organizarea de astfel de evenimente.felicitari d-na Ciuta si speram sa aduceti cati mai multi oaspeti de seama; asa ca de data aceasta.

de Careian ,pentu un om la 17 mai 2015 - 18:19

Sa o lase mai moale cu ce? D-na Ciuta.Ii puneti cumva leucoplast pe gura sa nu vorbeasca sau ii taiati internetul sa nu mai scrie?Cred ca traim intr-o tara libera, iar dreptul la exprimare este garantat de Constitutia Romaniei.In mod sigur are si dovezi cand scrie cate ceva ce nu convine unora sau altora.Stim ca ar fi mai placut pentru cei avizati sa se scrie numai de bine despre ei…sa fie ridicati in slavi.Sa li se faca lor statui si nu personalitatilor care chiar merita.Trebuie sa inteleaga acesti conducatori fara constiinta ca oamenii nu sunt prosti ca sau desteptat, ei hotarasc .Ati vazut 16 Noiembrie.Istoria se repeta !!!

de roman la 17 mai 2015 - 18:42

„Numai istoria scrisă se umple de pulbere şi se strică, dar prin monumente, eroii odihnesc în memoria eternităţii neamului”.
Andrei Şaguna – mitropolit al ArdealuluI

de careian la 17 mai 2015 - 20:36

doamna ciuta continua pe aceiasi linie ce a inceput acum multi ani ; chiar daca operatorii de la tv judetene au avut interzis sa filmeze si sa mediatizeze evenimentul amplu care a fost primul festival de datini si obiceiuri de craciiun din carei nu inseamna ca sutele de spectatori nu au savurat momentele de adevarate traditii romanesti. toate comunitatile romanesti din satele din jur au avut interpretari si au fost pana si de pe valea chioarului si negresti oas! mai tineti minte cei care erati in sala ce emotii aveam cand canta rafila barbos sau cand lelea victoria colinda si moatele din scarisoara au venit cu colinzi de sute de ani?
doamna ciutta a marcat si dragobetele cu o sezatoare traditionala cu furca si fus si obiceiuri de demult ….pana maine mai povestim despre activitatile ASTRA CAREI si asta deranjeaza conducerea udemerista care plateste presa sa nu scrie nimic despre ASTRA CAREI. ce parere are domnul prefect???

de Carmen la 17 mai 2015 - 21:02

Lipsa mediatizarii in judet a unui atfel de eveniment denota faptul ca au fost foarte suparati ca la satumare nu se fac astfel de evenimente cu asemenea participari iar la Carei ASTRA reuseste sa se impuna pe zi ce trece!
Un simpozion de inalta tinuta,cu nimc diferit de altele din orase universitare.
Rusine pentru primarul Kovacs ca nu a stiut sa primeasca asemnea oaspeti ca cei adusi de ASTRA. Mitroplitul Andreicut nu este oricine. Motii au salvat onoarea careienilor!
Poate acum sa vada episcopul nostru de ce este in stare un primar ca si Kovacs cand vine vorba de o manifestare romaneasca!

de Mihai la 17 mai 2015 - 21:27

Cu doata dragostea fata de PS Iustin Sigheteanu, stie el foarte bine ce se petrece in Municipiul Carei. Stie el ce este o combinatie politica, stie ca la Carei socialistii sustin udemeristii, stie si intelege multe! Cat timp oamenii politici se vor implica libidinos in religie, vor da si lua bani bisericilor, vor angaja si ameninta nevestele de popi ca sa se mobilizeze in campaniile electorale iar popii vor pune botul, biserica Ortodoxa in ansamblul ei are de pierdut. Iar noi, crestinii pentru ca vremelnici prea sfintiti accepta si ei intelegeri de prost gust, vom slabi in a crede in preoti si in sloavele lor. Si analizand la rece, nu Govor e marele vinovat care a cumparat influenta de la biserica ci acei prea sfintiti cu mare har care accepta sa vanda increderea BOR.

de oarecare la 17 mai 2015 - 21:37

domnule Teodor Ardelean va felicit pentru vorbele rostite la simpozion!
de asemenea oameni avem nevoie cat de multi…si va mai asteptam la carei!

de Mihai la 17 mai 2015 - 21:41

A nu se intelege ca cel ce cu consiinta limpede cumpara imagine sacra construita vreme de secole, nu are de raspuns in fata lui Dumnezeu. Ca in fata legii eu pur personal nu cred ca o va face vreodata. Respectati-l voi pe Govor, eu nu o voi face niciodata. Au astia un talent la niste oameni: Ciocan-analfabetul, Valer Marian-procuroro-securistul si Govor cu zeci de dosare, suspect de tigari, fetite si altele. La Carei, cei doi Oprea (super-comunisti), Nuna, Maxi, Micovski, Bonto. Va las bucuria de a le gasi calitatile.

de costi la 17 mai 2015 - 21:59

consiliul judetean promoveaza gala dansului popular maghiar in toata presa dar evenimentele culturale romanesti cu prezente academice sunt ignorate de suparare ca sunt facute de cei care nu au vrut sa treaca in tabara lor….si ce daca….ca tot se fac!

de puiu la 18 mai 2015 - 07:16

saracul prefect,a fost primit de doamna ciuta in lipsa oricariu coleg de la psd.
psd carei este condus de jeno care acum a dat interzis la participare.
si tot au venit oamenii si so facut de rusine si jeno si psd carei

de Punct la 18 mai 2015 - 07:38

Evenimentul a fost organizat de ASTRA inclusiv financiar deci nu pe bani publici! cum vreti sa vina psd si udmr la evenimente romanesti fara paranghelii dupa?

de Andrei la 18 mai 2015 - 09:30

cand a venit ponta au iesit pesedistii grupir la pupat mana plagiatorului/mitropolitul nu este agreat de pesedistii din carei…nu degeaba presedintele udmr carei e mereu la sedintele de la protopopiat si nu degeaba mitropolitul nu a venit pentru ei , de fapt nici nu l/au chemat vreodata/
VIVAT CRESCAT FLORIAT ASTRA CAREI!

de AB la 18 mai 2015 - 11:38

Felicitări ASTRA Carei, pentru acest eveniment cultural deosebit!
Ați debutat cu dreptul… Sperăm să avem cât mai multe și cât mai des, asemenea evenimente!
Felicitări. în mod special, D-nei Daniela Ciuta!

de Mihai la 18 mai 2015 - 14:12

Astra a debutat inca de anul trecut cu reusitul festival de datini si obiceiuri de craciun. Nici atunci nu au avut voie sa scrie cei ce traiesc din banii careienilor aruncati cu usurinta de primarul kovaci..a mai fost si spectacolul omagial dedicat lui _eminescu si sezatoarea de dragobete

de crestin la 19 mai 2015 - 12:50

cine din cei de se inghesuiau acum 3 saptamani la masa festiva cu episcopul au mai fost si vineri sa il intim[pine??
preasfintia voastra parinte episcop aveti acum ocazia sa trageti concluziile si despre primarul careiului care nu a dat salutul de bun venit unui mitropolit si celor 2 academicieni . cand au fost la reformati oaspeti au adus toata ceata lui ecsedi sa supravegheze masinile de frica sa nu le ia cu pietre si au curs banii de la primarie catre mesele intinse..pentru grofii venit la masa din castel a dat consiliul judetean 300 de milioane dar pentru un mitropolit si un episcop ortodox si academicieni si profesori universitari din romania nu au gasit un leu acolo….

de carmen la 19 mai 2015 - 12:53

preoteasca lenuta directoare de scoala statea la coltul strazii in campanie si impartea afise electorale..a lipsit acum o saptamana de la scoala ca sa mearga cu viman pesedistul direrctor de casa corpului didactic in excursie la roma in italia cu firma baiatului de transport…pentru un mitropolit si un episcop,preoteasca ortodoxa nu a gasdit timp l;iber…cuvantul unui primar udemerist e mai tare decat credinta in care slujeste preo=tul sot al ei

de Leontina la 19 mai 2015 - 14:24

ce frumosi sunt toti cei in costume populare si ce bine le sta!!!!cinste motilor si organizatorilor pentru aceasta primire !!!
Respect pentru cei care au venit la Carei la simpozionul dedicat lui Andrei Saguna!

de Vasi la 24 mai 2015 - 13:47

Domnule primar Kocacs,,stim ca ati crescut la asuaj dar chiar numic nu ati reusit sa invatati de la crestinii de acolo? Ati locuit apoi la Odoreu dar si acolo sunt crestini si ei isi asteapta oaspetii si cand nu este campanie electorala..La Berveni primaria respecta comunitatea romaneasca si participa la toate evenimentele religioase romanesti cand vin asa oaspeti.
Nu este frumos sa folositi biserica romaneasca doar in campanie electorala ca stim ca ati dat titlul de cetatean de onoare la episcopul de maramures dar atunci cum nu ati primit pe Episcop si pe Mitropolit?
Veti primii aceste fete bisericesti doar daca este campanie electorala? Noi stim ca nu va faceti cruce dar ca primar este civilizat sa primiti toate personalitatile care vin in oras mai ales cand ati si fost invitat.puteti sa luati de la biblioteca imprumut o carte despre bunele maniere si poate unul din consilieri va citeste ce scrie in ea.E pacat sa va faceti de rusine si la capitolul civilizatie nu numai la cel de platitor de taxe si impozite.

de csongor la 24 mai 2015 - 14:04

nu este frumos cum a procedat primaria carei si nu suntem de acord cu ce se intampla acolo.
noi ne intelegem bine in oras cu toti si nu inteleg de ce de la primarie se incepe mereu conflictele intre romani si unguri.
poate ca vrea cineva sa se acopere probeleme e de economice prin care se baga in buzunar la gaska multi bani si de la oras si de la europa?

Lasati un comentariu