Încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi

• publicat la: 7 iulie 2015
Încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi

Angajatorii pot sa acorde o sansa persoanelor cu dizabilitati de a se angaja , de a avea o sursa de venit, in conditiile in care ei pot sa beneficieze de subventie din bugetul asigurarilor de somaj.

Angajatorii care nu au obligatia legala de a angaja personae cu handicap, precum si cei care in raport cu numarul de angajati si-au indeplinit obligatia potrivit legii, de a incadra in munca personae cu handicap ,beneficiaza de o subventie in suma lunara egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare in luna pentru care se face plata pentru fiecare persoana incadrata iar aceasta suma se acorda pe o perioada de 12 luni.

Suventia se acorda incepand cu data incheierii conventiei, intre angajator si AJOFM si va fi dedusa din contributia pe care angajatorul este obligat sa o vireze in contul bugetului asigurarilor de somaj. Suma lunara se acorda angajatorului proportional cu timpul efectiv lucrat de catre persoanele incadrate.Pentru perioada in care raporturile de munca sunt suspendate, subventia nu se acorda.

Angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata personae cu handicap, au obligatia sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, conform articolului 85(2) din Legea76/2002 actualizata, privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aplicabila incepand cu data de 1 februarie 2014.

Angajatorii care inceteaza din motive imputabile lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor cu dizabilitati angajate, anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie in totalitate catre agentie sumele incasate, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau serviciu.

Lasati un comentariu